Voorlichting over het coronavirus

Op deze pagina verzamelen we onze informatie over het coronavirus.

Laatste nieuws

27/3/2020

Beste fysiotherapeuten en andere lezers,
De tweede werkweek in het ‘coronatijdperk’ ligt achter ons. We weten nu dat corona geen onderscheid maakt. Jong en oud; iedereen kan erdoor worden getroffen en de zorg voor patiënten gaat 24/7 door. We kennen intussen allemaal de beelden van zwaar getroffen medelanders die in de ‘borstcrawl’-houding gesedeerd en wel proberen het virus te overleven. Zorgverleners staan - letterlijk - naast het bed van patiënten die vechten voor hun leven. Mijn respect voor deze zorgverleners en het ondersteunend personeel is enorm groot. Wat moet het voor jullie ook mentaal zwaar zijn om de aanblik van zoveel menselijk leed te verwerken. Ik wens jullie daarbij heel veel sterkte. 

Vandaag hebben wij gereageerd op de brief van Zorgverzekeraars Nederland. We vragen nogmaals aandacht voor een regeling op korte termijn voor gecontracteerd en niet-gecontracteerd werkende fysiotherapeuten – ongeacht of zij nu wel of niet als gemengde bedrijven actief zijn.

We hebben ook uitgebreid gesproken met de voorzitters van de beroepsinhoudelijke verenigingen. Bestuurders die zelf met hun voeten in de klei staan, ook op de IC. We trekken zij aan zij op en gaan nog scherper de algemene richtlijn en de richtlijnen per verbijzondering op elkaar laten aansluiten. 

Met de BI voorzitters hebben we ook uitgebreid stilgestaan bij de noodzakelijke fysiotherapie die (nu en straks) nodig is voor coronapatiënten die van de IC komen. Tegelijkertijd maken we ons er hard voor dat – als de huidige ‘intelligente lockdown’ wordt doorgezet – andere noodzakelijke beweegzorg ook weer wordt opgepakt. In dit verband sluit ik graag aan bij de oproep die Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie Nederland, vorige week deed op de radio. Net als ik maakt zij zich grote zorgen over het toenemend gebrek aan zorg voor mensen met andere levensbedreigende en/of chronische ziekten.

Tot zover onze berichtgeving van deze week. Zorg voor jezelf en voor elkaar.
Ik wens je – ondanks alles – een goed weekend. 

Guido van Woerkom

Het laatste nieuws over de coronacrisis en andere zaken lees je in de Fysio E-nieuws van vandaag.
Alle andere extra edities van de Fysio E-nieuws vind op de homepage van onze website, bij laatste nieuws. 


 

Vragen en antwoorden

De afdeling ledenvoorlichting ontvangt veel vragen via de mail. De meest gestelde vragen vind je hier.


 

Aanbevelingen van het KNGF

Alle informatie die het KNGF zelf heeft, zoals het triage stappenplan, vind je op deze pagina.


 

Steun van buitenaf

Alle informatie over compensatie, vergoedingen en codes van zorgverzekeringen en over verzekeringen verzamelden we hier.


 

Andere websites

Dit zijn de websites waarnaar wij vaak verwijzen en waar je bijvoorbeeld de adviezen van het RIVM of de GGD's vindt.


 

Heb je een andere vraag over het coronavirus?

Bekijk dan onze vragen en antwoorden of stuur dan een mail naar ledenvoorlichting@kngf.nl, met de titel 'corona'. We nemen jouw vraag dan mee in de informatie op deze plek.


 

Scholingen en bijeenkomsten

Alle geregistreerde deelnemers zijn rechtstreeks op de hoogte gebracht. Zij ontvangen bericht zodra bekend is wanneer een bijeenkomst of scholing opnieuw is gepland. Kun je niet op het nieuw geplande moment? Dan ontvang je de kosten van de inschrijving terug. 

Dit is het overzicht van de geannuleerde scholingen en bijeenkomsten. 


 

Trefwoorden: