Wtza voor samenwerkingsverbanden
Per 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) ingegaan. Hoe zit dit voor samenwerkingsverbanden? Bekijk de meest gestelde vragen.
Is de Wtza van toepassing op ons samenwerkingsverband?
Dat is afhankelijk van de vraag of je als samenwerkingsverband eindverantwoordelijk bent voor het verlenen van zorg!
JA, dan ben je een zorgverlener voor de wet en is de Wtza van toepassing. Met eindverantwoordelijk bedoelen we “als je zorg verleent en/of zorg laat verlenen”. Dus als je anderen (organisaties of personen) inhuurt (of opdracht geeft) om zorg te verlenen, blijf je eindverantwoordelijk en is de Wtza van toepassing.
NEE dan ben je geen zorgaanbieder* volgens de wet en is de Wtza niet van toepassing.
*De formele definitie van zorgaanbieder volgens de Wtza is: “Een zorgaanbieder verleent bedrijfsmatig of beroepsmatig zorg of doet deze verlenen. Dit kan zowel een instelling zijn dan wel een solistisch werkende zorgverlener.”
Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:
- Het maakt niet uit wat voor rechtsvorm je samenwerkingsverband heeft. Zorginstellingen kunnen alle rechtsvormen hebben.
- Rechtspersonen die bedrijfsmatig zorg verlenen of doen verlenen ongeacht het aantal mensen dat er werkt. Hiertoe behoren bv’s, nv’s, verenigingen, coöperaties en stichtingen.
- Organisatorische verbanden van natuurlijke personen die bedrijfsmatig zorg verlenen of doen verlenen. Hiertoe behoren maatschappen, v.o.f.’s en c.v.’s.
- Natuurlijke personen die bedrijfsmatig zorg doen verlenen. In dat geval levert de natuurlijke persoon niet zelf de zorg, maar zorgt deze ervoor dat anderen dat doen. Een voorbeeld hiervan is de eenmanszaak, die een aantal zzp’ ers inzet.
- Het maakt niet uit welke vorm de opdracht voor zorgverlening heeft (inhuur/loondienst / anders)
- Er is een uitzondering; als je alleen diensten verricht onder de Wmo 2015 of de Jeugdwet, is de Wtza niet van toepassing. KNGF verwacht dat dit in de fysiotherapie zelden aan de orde zal zijn.
- Als het samenwerkingsverband alleen bestaat om als dienstverlener in opdracht van de zorginstellingen de contractering te verzorgen, dan is het samenwerkingsverband geen zorgaanbieder. De zorginstellingen bepalen dan wie de zorg levert.
Ons samenwerkingsverband valt onder de Wtza omdat we volgens de wet een zorginstelling zijn. Welke verplichtingen gelden voor ons samenwerkingsverband?
Het totaal aantal zorgverleners én welke zorg je laat verlenen bepalen welke verplichtingen uit de Wtza van toepassing zijn. Let op: zorgverleners werkzaam voor onderaannemers tellen dus mee. Wie er meetellen als zorgverlener kun je lezen in de KNGF Handreiking Wtza. Op de pagina kun ook het stroomschema bekijken en zien welke verplichtingen gelden.
Voor het tellen van het aantal zorgverleners geldt dat als zorg wordt uitbesteed aan een andere organisatie, ook het aantal personen wordt meegeteld dat werkzaam is voor de uitbestede zorg bij de andere organisatie.
Afhankelijk van het aantal zorgverleners moet de zorginstelling voldoen aan de vergunningsplicht (>10) en intern toezicht (>25). De jaarverantwoording geldt vanaf 2 zorgverleners, tenzij je in je eentje bent en een BV hebt.
Wat houden de verplichtingen in?
In het schema van de KNGF Wtza Handreiking vind je een toelichting op alle verplichtingen.
Een paar aandachtspunten relevant voor samenwerkingsverbanden:
- De meldplicht geldt voor zowel hoofdaannemers als onderaannemers.
- De vergunningplicht is uitsluitend gericht op hoofdaannemers en niet op onderaannemers. Voor onderaannemers geldt uitsluitend de meldplicht.
- Uit de Uitvoeringsregeling Wtza volgt dat een zorgaanbieder als “lege huls” wordt aangemerkt wanneer deze zelf geen zorg verleent, maar uitsluitend zorg ‘doet’ verlenen door een onderaannemer. In dat geval moeten zowel de hoofdaannemer als de onderaannemer over een toelatingsvergunning beschikken (mits zij aan de criteria voldoen). Dit kan in de praktijk grote gevolgen hebben. Aan het hebben van een vergunning is een groot aantal vereisten verbonden zoals de eis van een interne toezichthouder, eisen aan kwaliteiten van personeel en materieel, eisen aan interne procedures en beheersingssystemen en eisen aan de administratie. Een vergunningsplicht leidt voor onderaannemers in het algemeen dus tot een grotere regeldruk.
Welke documentatie is er beschikbaar waar ik gebruik van kan maken?
KNGF heeft de volgende documentatie beschikbaar:
- De KNGF Wtza Handreiking
- Voorbeeld reglementen “intern toezichthouder” incl. toelichting voor:
- Eenmanszak
- VOF
- Maatschap
Daarnaast zijn de volgende documenten door de overheid ontwikkeld:
- Wtza infographics en brochures (VWS):
- Wtza algemeen
- Financiële bedrijfsvoering en derivaten
- Jaarverantwoording
- Melden/ meldplicht
- Vergunning en intern toezicht
- NZa Handreikingen jaarverantwoording:
- Eenmanszaak
- Kleine rechtspersoon
- Middelgrote en grote rechtspersoon
- Handreiking personenvennootschap