Ga naar de inhoud

Onvolledige conclusie NOS over COVID-onderzoek

Onderzoek naar langdurige klachten na COVID-19 brengt onderzoekers steeds verder in het ontrafelen van de oorzaken en het vinden van een effectieve behandeling. Gisteren was er veel media aandacht voor de resultaten van een studie die onderzoekers van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit uitgevoerd hebben. Hoewel de studie zelf mooie nieuwe inzichten geeft, zijn de interpretaties die er in de media aan gegeven worden helaas onvolledig.

Corona virisdeel

Zo wordt in een NOS-artikel aangegeven dat uit dit onderzoek geconcludeerd ‘kan’ worden dat het onverstandig is om patiënten te behandelen met hersteltherapie van de fysiotherapeut omdat dit de klachten zou doen toenemen. Het is echter al geruime tijd bekend dat een specifieke groep patiënten een toename van klachten krijgt van overmatige inspanning. Daarom staat in het KNGF-standpunt Fysiotherapie bij COVID-19 (maart 2022) aanbevolen om pacing toe te passen bij deze patiënten en in te zetten op adequaat energiemanagement. 

Helaas was de NOS er kennelijk niet van op de hoogte dat fysiotherapeutische herstelzorg inhoudt dat de behandeling op maat gemaakt wordt voor de individuele patiënt en dat de fysiotherapeut juist helpt met het vinden van de juiste energiebalans. De eerste berichtgeving van de NOS kan ertoe leiden dat patiënten de fysiotherapeut onterecht gaan mijden. Omdat er nog veel onbekend is over de juiste inzet van de herstelzorg, loopt er momenteel een grootschalig onderzoek vanuit het Radboudumc.

Vanzelfsprekend heeft het KNGF gisteren direct contact opgenomen met de redactie van de NOS om hen hier op te wijzen. Dit heeft er gisteren in ieder geval toe geleid, dat de onvolledige conclusie met betrekking tot fysiotherapie bij Long-Covid uit het aanvankelijke webbericht van de NOS niet is meegenomen in uitzendingen van het NOS-journaal en Nieuwsuur. Verder heeft de redacteur van het oorspronkelijke webbericht zijn artikel zodanig aangepast dat het niet langer lijkt alsof fysiotherapie bij Long-Covid te ontraden is.

Zie ook de LinkedIn-post van Radboud onderzoeker en voorzitter van de werkgroep van het KNGF-Standpunt Thomas Hoogeboom over de berichtgeving over dit onderzoek. 

Het laatste nieuws