Mijn eerste 100 dagen als… lid van de Studentenraad

Het KNGF heeft ook een studentenraad waarvan de leden zich inzetten om de student fysiotherapie dichter bij het KNGF te brengen (en andersom natuurlijk). Studenten fysiotherapie kunnen met al hun vragen bij de Studentenraad terecht. Bijvoorbeeld over het afstuderen of het starten met werken als fysiotherapeut. De Studentenraad weet precies hoe het KNGF hen daarbij kan helpen. Iedere fysiotherapie opleiding in Nederland heeft een student als vertegenwoordiger in deze Studentenraad.

Vriendschappelijk

 Maar wie zitten er nu eigenlijk in de studentenraad? We spraken met twee studentes, Laura en Rianne. Het gesprek is een combinatie van mijn eerste en mijn laatste 100 dagen in de Studentenraad. Het nieuwe raadslid is Laura van Ginneken. Laura is eerstejaars studente fysiotherapie aan de Hogeschool van Utrecht. Ze is inmiddels toe aan haar derde vergadering.
“Ik vind ’t erg leuk om te doen”, zegt ze. ”De manier waarop we met elkaar omgaan is heel vriendschappelijk. Ik weet nog dat de eerste vergadering zo’n drie uur duurde. Toch had ik het gevoel dat ie zo voorbij was!” Het vertrekkende raadslid Rianne van Domburg lacht en zegt: “Ik heb bijna vier jaar in de raad gezeten en herken wat Laura zegt.” Rianne studeert fysiotherapie aan de HAN in Nijmegen. Zij zit in haar vierde jaar en studeert dus af. Dat is ook de belangrijkste reden waarom ze er mee stopt. “Ik moet me nu concentreren op mijn studie.”

Vragen stellen
Op de vraag waar een beginnend raadslid rekening mee moet houden antwoordt Rianne: “Het is heel handig als je de docenten en het bestuur van je opleiding goed kent. Hoe beter je weet wie waarvoor verantwoordelijk is, hoe gerichter je met vragen of informatie bij hen terecht kunt.” Dat is waar Laura nu mee bezig is. “Ik zit midden in dat proces”, knikt ze. “Ook mijn aanpak moet ik verder ‘finetunen’. Als ik dingen voor elkaar wil krijgen moet ik wel weten wie er aan de andere kant van de tafel zit.” Rianne herinnert zich haar eerste jaar in de Studentenraad: “Ik besef nu dat ik veel eerder met vragen op mensen af had moeten stappen.” Die tip geeft ze Laura al vast mee. “Door vragen te stellen aan de mensen bij je opleiding en bij het KNGF leer jij hen beter kennen en zij weten sneller wie jij bent.”

Kwaliteitssysteem
Beiden beseffen dat er een soort ‘reclame’ voor de Studentenraad gemaakt moet worden naar de achterban. Rianne vindt het jammer dat ze er mee moet stoppen. “Er wordt nu gewerkt op basis van een nieuwe opzet. Het is nu veel transparanter. Daardoor is het ook makkelijker om uit te leggen wat de raad doet en betekent voor de studenten.” Laura beaamt dat en zegt: “Ik wil een brug slaan tussen het KNGF en mijn opleiding. Uiteindelijk gaat het erom dat de studenten de koppeling begrijpen tussen hun opleiding, het KNGF en de praktijk.” Rianne geeft een voorbeeld: “Neem bijvoorbeeld het kwaliteitssysteem. De HAN hanteert een soortgelijk systeem dat dit nabootst om studenten hier alvast aan te laten wennen. Daarmee kon ik dus goede sier maken want via het KNGF zit ik met de Studentenraad dan heel dicht bij het vuur en kon zo de intermediair zijn tussen studie en praktijk.”

Passie
Om de werkzaamheden die de Studentenraad met zich meebrengt adequaat te combineren met de studie en het privéleven, is er wel passie nodig. Passie voor het vak van fysiotherapeut maar ook passie om inhoudelijk de vinger aan de pols te houden. Laura: “Ik ben heel gemotiveerd om dit te doen. “De fysiotherapeut van nu wordt kritisch opgeleid dus is gewend om vragen te stellen. Dat is wat ik de komende tijd ga doen!” lacht Laura. “En ik ga afstuderen en de praktijk leren kennen!” besluit Rianne.

Fotografie: Manuela Koelemij