Fysiotherapie met virtual reality bij chronische lage rugpijn

Is een gepersonaliseerde, fysiotherapeutische interventie met geïntegreerde therapeutische virtual reality, vergeleken met gebruikelijke fysiotherapie, in een subgroep van patiënten met complexe chronische lage rugpijn met ernstige beperkingen en pijn (kosten-)effectief na 3 maanden en 12 maanden follow-up?

-

De werktitel van deze studie is VARIETY, wat staat voor therapeutic VirtuAl Reality IntEgrated within physioTherapY. De VARIETY studie gaat oktober 2021 van start en wordt uitgevoerd door de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). De VARIETY studie gaat onderzoeken of de fysiotherapiebehandeling bij mensen met ernstige lage rugklachten verbeterd kan worden door het combineren van bestaande behandelcomponenten (oefeningen, adviezen en voorlichting) met verschillende Virtual reality-modules.

Het KNGF is actief consortium partner van de VARIETY studie en voorziet de projectgroep van advies over de fysiotherapie en fysiotherapeutische zorg. 

Voor meer informatie over deze studie, zie 'VARIETY'

 

Projectupdates

20-07-2022: De onderzoekers van het VARIETY-project zijn op zoek naar fysiotherapeuten die fysiotherapie conform de KNGF-richtlijn Lage rugpijn en lumboradiculair syndroom aangevuld met Virtual Reality willen testen bij patiënten met complexe chronische lage rugpijn. Geintresseerd? Lees dan de VARIETY wervingsbrief in de bijlage!