Paramedische richtlijn parkinson met beslisondersteuning

B.3 Het gebruik van klinimetrie

De omstandigheden waaronder een meting verricht wordt, kunnen de uitkomst van de meting beïnvloeden, zeker bij patiënten met de ziekte van Parkinson (on- en off-fasen). Het is dus van belang bij de testresultaten altijd de omstandigheden waaronder de test is afgenomen te noteren.

Doel is om de metingen zo veel mogelijk te laten plaatsvinden onder dezelfde omstandigheden ten aanzien van:

  • het tijdstip en de mate van vermoeidheid van de patiënt;
  • de verstreken tijd sinds de laatste medicatietoediening en de daarbij gebruikte dosis;
  • on- of off-fase (indien van toepassing);
  • de exacte locatie, bijvoorbeeld in de praktijk, bij de patiënt thuis of buitenshuis;
  • de gebruikte materialen, bijvoorbeeld een bed met een harde matras of een stoel met een zachte zitting en een zithoogte van 43 cm;
  • het soort kleding en schoeisel van de patiënt;
  • eventuele gebruikte hulpmiddelen of fysieke ondersteuning.

De omstandigheden waaronder een meting verricht wordt, kunnen de uitkomst van de meting beïnvloeden, zeker bij patiënten met de ziekte van Parkinson, vanwege de medicatiegerelateerde schommelingen in het motorisch functioneren (on- en off-fasen).

De werkgroep adviseert op grond daarvan, om vragenlijsten en meetinstrumenten die op fysieke capaciteit gericht zijn te gebruiken wanneer de patiënt optimaal functioneert. Activiteiten kunnen daarentegen juist het beste beoordeeld worden wanneer elingen te ervaren, raadt de werkgroep aan om het instrument zowel tijdens de on- als de off-fase af te nemen, en de planning van de fysiotherapiesessies daarop af te stemmen, de eerste sessie bijvoorbeeld in de on-fase en de tweede sessie in de off-fase.

Balansproblemen zijn zowel in de on- als de off-fase aanwezig. Houd ook rekening met algemene vermoeidheid, omdat ook die gerelateerd is aan het tijdstip van de dag en invloed heeft op de testresultaten.

Paramedische richtlijn parkinson met beslisondersteuning