Enkelletsel [richtlijn]

C.1.2.2 Functioneel behandelen na acuut enkelletsel

De werkgroep formuleerde de volgende aanbevelingen:

(8 t/m 11) Functionele behandeling 
Het is aangetoond dat functionele behandeling met behulp van elastische bandage, tape of brace effectiever is dan immobilisatie.

De meest effectieve functionele behandeling van acuut enkelletsel, wat betreft de keuze tussen bandage, tape of brace, is onduidelijk.

De werkgroep is van mening dat in de acute fase (0 tot 5 dagen) een elastische bandage de voorkeur heeft boven tape vanwege de aanwezigheid van zwelling.

De werkgroep is van mening dat in de revalidatie na de acute fase van een inversietrauma de keuze voor tape of brace afhankelijk is van de voorkeur van de patiënt.
In het geval van intensieve begeleiding op hoog (topsport)niveau is het mogelijk om in de acute fase reeds te starten met tape indien de tape dagelijks vervangen kan worden. De werkgroep adviseert om onder de tape een kleefbandage aan te leggen.

Kerkhoffs et al. hebben binnen de Cochrane Collaboration systematische reviews bij acuut enkelletsel uitgevoerd naar (a) het effect van operatieve behandeling versus conservatieve behandeling, (b) het effect van immobilisatie versus functionele behandeling en (c) de effecten van verschillende vormen van functionele behandeling.123-125

 

Operatieve behandeling versus conservatieve behandeling

De review van Kerkhoffs et al. beschrijft zeventien studies waarin het effect van operatief ingrijpen bij acuut enkelletsel is onderzocht in vergelijking met conservatieve behandeling.123 De operatieve behandeling kon bestaan uit hechting of reconstructie van het ligamentum talofibulare anterius. De conservatieve behandeling bestond uit immobilisatie (bijvoorbeeld gips) of functionele behandeling (bijvoorbeeld een brace). De auteurs beschrijven een verschil in het voordeel van operatieve behandeling op het niveau van sportuitoefening, pijn en functionele instabiliteit. Op basis van een sensitiviteitsanalyse bleken de resultaten echter niet robuust, en bij toepassing van een ‘random effects model’ verviel, als gevolg van de heterogeniteit van de studies, het statistisch significante verschil. De auteurs concluderen dat er onvoldoende bewijs is voor het aantonen van een verschil tussen operatieve of conservatieve behandeling.

In Nederland, maar ook internationaal, bestaat consensus over de voorkeur voor conservatieve behandeling na acuut enkelletsel.1 Operatief ingrijpen heeft langer arbeidsverzuim en hogere kosten tot gevolg.

Ook bij chronische (recidiverende) klachten geniet conservatieve behandeling in eerste instantie de voorkeur boven operatieve behandeling.35,53,126-128

De behandeling van alle recidiverende enkelletsels zou moeten beginnen met een conservatieve behandeling gedurende 8 tot 12 weken. Bij aanhoudende klachten kan dan alsnog een operatie worden overwogen.

 

Immobilisatie versus functionele behandeling

Twintig studies zijn door Kerkhoffs et al. gebruikt om het verschil in effect tussen immobilisatie en functionele behandeling bij acuut enkelletsel te onderzoeken.125 Immobilisatie bestond uit gips of spalk terwijl de functionele behandeling uit bandage, tape of brace kon bestaan. Functionele behandeling scoorde beter op maar liefst zeven uitkomstmaten: terugkeer naar sport, tijd tot terugkeer naar sport, terugkeer naar werk, tijd tot terugkeer naar werk, zwelling, instabiliteit, patiënttevredenheid.

 

Op basis van bovenstaande formuleerde de werkgroep de volgende aanbeveling:

(8) Functionele behandeling (niveau 1)
Het is aangetoond dat functionele behandeling met behulp van elastische bandage, tape of brace effectiever is dan immobilisatie.
Kwaliteit van de gevonden artikelen: A1 (Kerkhoffs et al., 2002125). 

 

Verschillende vormen van functionele behandeling

Voor het onderzoeken van de verschillen tussen de vormen van functionele behandeling na acuut enkelletsel includeerde Kerkhoffs et al. tape, elastische bandage, veterbrace (lace-up brace), en semirigide brace in hun review.124 De conclusie van de reviewers is dat elastische bandage minder complicaties tot gevolg heeft dan tape, maar vaker geassocieerd wordt met instabiliteit dan een semirigide brace. Een veterbrace lijkt effectief te zijn voor de vermindering van zwelling in vergelijking met een semirigide brace, elastische bandage en tape. Gebruik van een semirigide brace resulteerde in een snellere terugkeer naar werk in vergelijking met een elastische bandage. De reviewers geven in de discussie aan dat de voorkeur uit lijkt te gaan naar het gebruik van semirigide brace boven elastische bandage, en elastische bandage boven tape.

Definitieve conclusies ontbreken vanwege de grote variatie aan behandelmethoden en inconsistentie van periode van follow-up.

Op basis van de literatuur is niet duidelijk welke strategie het beste is. Een elastische bandage is makkelijk aan te brengen en comfortabel, zeker in de acute fase, maar geeft minder steun dan tape of brace. Zowel tape als brace verminderen de beweeglijkheid van de enkel na het aanbrengen ervan, maar tape en nonrigide braces gaan losser zitten als gevolg van activiteiten. Alleen semirigide braces behouden hun stevigheid.129 Tape wordt geassocieerd met complicaties, zoals huidirritatie, terwijl braces oncomfortabel kunnen zijn in combinatie met het dragen van schoenen. In de ISAKOS-consensus wordt de voorkeur uitgesproken voor het gebruik van een (veter- of semirigide) brace boven tape.3 

De Stichting Consument en Veiligheid heeft een onderzoek gedaan naar de kosten en baten van het gebruik van enkelbraces ter preventie van recidiverende enkeldistorsies bij veldvoetballers.17 Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van een brace niet kosteneffectief is indien de directe medische en indirecte kosten (arbeidsverzuim) worden berekend. De Stichting concludeert echter dat er sprake kan zijn van een kosteneffectieve interventie indien overige gevolgen (kwaliteit van leven, sportverzuim, pijn) en de toegenomen effectiviteit van de huidige braces worden betrokken in de berekeningen.

 

Op basis van bovenstaande formuleerde de werkgroep de volgende aanbevelingen:

(9) Functionele behandeling (niveau 2)
De meest effectieve functionele behandeling van acuut enkelletsel, wat betreft de keuze tussen bandage, tape of brace, is onduidelijk.
Kwaliteit van de gevonden artikelen: A2 (Kerkhoffs et al., 2002124).

(10) Functionele behandeling (niveau 4)
De werkgroep is van mening dat in de acute fase (0 tot 5 dagen) een elastische bandage de voorkeur heeft boven tape vanwege de aanwezigheid van zwelling.

(11) Functionele behandeling (niveau 4)
De werkgroep is van mening dat in de revalidatie na de acute fase van een inversietrauma de keuze voor tape of brace afhankelijk is van de voorkeur van de patiënt.

In het geval van intensieve begeleiding op hoog (topsport)niveau is het mogelijk om in de acute fase reeds te starten met tape indien de tape dagelijks vervangen kan worden. De werkgroep adviseert om onder de tape een kleefbandage aan te leggen.

  • 1 van Dijk CN, de Bie RA, Benink RJ, Bots RAA, Bossuyt PMM, Goudswaard AN, et al. Consensus diagnostiek en behandeling van het acute enkelletsel. Utrecht: CBO; 1999.

    2 Goudswaard AN, Thomas S, Van den Bosch WJHM, van Weert HCPM, Geijer RMM. NHG-Standaard Enkeldistorsie. Huisarts Wet 2000;43:32-7.

    3 Chan KM, Karlsson J. World Consensus Conference on Ankle Instability. Stockholm: isakos-FIMS; 2005.

    4 Hendriks HJM, van Ettekoven H, Reitsma ER, Verhoeven ALJ, van der Wees PhJ. Methode voor centrale richtlijnontwikkeling en implementatie in de fysiotherapie. Amersfoort: Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie KNGF; 1998.

    5 Hendriks HJM, Bekkering GE, van Ettekoven H, Brandsma JW, van der Wees PhJ, de Bie RA. Development and implementation of national practice guidelines: a prospect for continuous quality improvement in physiotherapy. Physiotherapy 2000;86(10):535-47.

    6 Roebroeck ME, Dekker J, Oostendorp RAB, Bosveld W. Physiotherapy for patients with lateral ankle sprains. A prospective survey of practice patterns in Dutch primary health care. Physiotherapy 1998;84(9):421-31.

    7 Werkdocument ten behoeve van de werkconferentie LPS. Utrecht: Landelijk Platform Sportgezondheidszorg; 2006.

    8 van der Wees PhJ, Hendriks HJM, Jansen MJ, Laurant MGH, Dekker J, de Bie R. Het gebruik van de richtlijn acuut enkelletsel in de praktijk. Ned Tijdschr Fysiother 2005;115(3):74-9.

    9 van Aarschot L, Eechaute C, Asman S, Vaes P. Systematisch en kritisch gewogen literatuuronderzoek van de klinimetrische eigenschappen van meerdimensionale meetinstrumenten bij patiënten met chronische enkelinstabiliteit. Brussel: Vrije Universiteit Brussel; 2005.

    10 Asman S, Eechaute C, van Aarschot L, Vaes P. Systematisch en kritisch gewogen literatuuronderzoek van de effectiviteit van oefentherapie bij patiënten met chronische enkelinstabiliteit. Brussel: Vrije Universiteit Brussel; 2005.

    11 Tol JL. Het acute enkelletsel. Bilthoven: Vereniging Sport Geneeskunde; 2001.

    12 CBO. Evidence-based richtlijnontwikkeling. Handleiding voor werkgroepleden. Utrecht: Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO; 2005.

    13 Mulder S, Bloemhoff A, Harris S. Ongevallen in Nederland, opnieuw gemeten. Amsterdam: Stichting Consument en Veiligheid; 1995.

    14 Schmikli S, Wit MJP, Backx FJG. Sportblessures driemaal geteld: kerncijfers en trends uit landelijk onderzoek naar sportblessures in Nederland. Arnhem: NOC*NSF Breedtesport; 2001.

    15 Verhagen EALM. Ankle sprains in Volleybal: players off balance? Vrije Universiteit Amsterdam; 2004.

    16 Vriend I, van Kampen B, Schmikli S, Eckhardt J, Schoots W, den Hertog P. Ongevallen en bewegen in Nederland 2000-2003. Ongevalsletsels en sportblessures in kaart gebracht. Amsterdam: Stichting Consument en Veiligheid; 2005.

    17 Vriend I, Schoots W, Toet H, Mulder S. Kosten en baten van enkelbraces bij voetbal. Amsterdam: Stichting Consument en Veiligheid; 2005.

    18 van der Linden MW, Westert GP, de Bakker DH, Schellevis FG. Tweede nationale studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk. Klachten en aandoeningen in de bevolking en in de huisartspraktijk. Utrecht/Bilthoven: NIVEL/RVM; 2004.

    19 van der Zee J. Continue Morbiditeits Registratie. Utrecht: NIVEL; 1993.

    20 van Dijk CN. On diagnostic strategies in patients with severe ankle sprain thesis. Amsterdam: University of Amsterdam; 1994.

    21 Kannus P, Renstrom P. Treatment for acute tears of the lateral ligaments of the ankle. J BoneJoint Surg 1991;73-A:305-12.

    22 van Moppes FI, van den Hoogenband CR. Diagnostic and therapeutic aspects of inversion trauma of the ankle joint. Maastricht: Maastricht University; 1982.

    23 Zeegers AVCM. Het supinatieletsel van de enkel. Resultaten (proefschrift). Utrecht: Universiteit van Utrecht; 1995.

    24 Moller-Larsen F, Wethelund JO, Jurik AG, De Carvalho A, Lucht U. Comparison of three different treatments for ruptured lateral ankle ligaments. Acta Orthop Scand 1988;59:564-6.

    25 Povacz P, Unger F, Miller K, Tockner R, Resch H. A randomized, prospective study of operative and non-operative treatment of injuries of the fibular collateral ligaments of the ankle. J Bone Joint Surg 1998;80-A:345-51.

    26 Freeman MA, Dean MRE, Hanham IWF. The etiology and prevention of functional instability of the foot. J Bone Joint Surg 1965;47B:678-84.

    27 de Bie RA, de Vet HC, van den Wildenberg FA, Lenssen T, Knipschild PG. The prognosis of ankle sprains. Int J Sports Med 1997 May;18(4):285-9.

    28 Konradsen L, Olesen S, Hansen HM. Ankle sensorimotor control and eversion strength after acute ankle inversion injuries. Am J Sports Med 1998 Jan;26(1):72-7.

    29 Lentell GL, Katzmann Li, Walters MR. The relationship between muscle function and ankle instability. JOSPT 1990;11:605-11.

    30 Lephart SM, Pincivero DM, Giraldo JL, Fu FH. The role of proprioception in the management and rehabilitation of athletic injuries. Am J Sports Med 1997 Jan;25(1):130-7.

    31 DeMaio M, Paine R, Drez D, Jr. Chronic lateral ankle instability-inversion sprains: Part I. Orthopedics 1992 Jan;15(1):87-96.

    32 DeMaio M, Paine R, Drez D, Jr. Chronic lateral ankle instability-inversion sprains: Part II. Orthopedics 1992 Feb;15(2):241-8.

    33 Staples OS. Result study of ruptures of lateral ligament of the ankle. Clin Orthop 1972;85:50-8.

    34 Karlsson J, Andreasson GO. The effect of external ankle support in chronic lateral ankle joint instability. An electromyographic study. Am J Sports Med 1992 May;20(3):257-61.

    35 Renstrom PA, Konradsen L. Ankle ligament injuries. Br J Sports Med 1997 Mar;31(1):11-20.

    36 Birmingham TB, Chesworth BM, Hartsell HD, Stevenson AL, Lapenskie GL, Vandervoort AA. Peak passive resistive torque at maximum inversion range of motion in subjects with recurrent ankle inversion sprains. JOSPT 1997;25:342-8.

    37 Lentell G, Baas B, Lopez D, McGuire L, Sarrels M, Snyder P. The contributions of proprioceptive deficits, muscle function, and anatomic laxity to functional instability of the ankle. JOSPT 1995;21:206-15.

    38 Louwerens JWK. The position of the rearfoot at the moment of heel contact and chronic lateral instability: a video analysis thesis. Rotterdam: Erasmus Universiteit Rotterdam; 1996.

    39 Ryan L. Mechanical instability, muscle strength and proprioception in the functionally unstable ankle. Aust J Physiotherapy 1994;40:41-7.

    40 Tropp H, Askling C, Gillquist J. Prevention of ankle sprains. Am J Sports Med 1985;13:259-62.

    41 Vaes PH, Duquet W, van den Broeck R. Enkeldistorsietrauma en enkelinstabiliteit. Jaarboek Fysiotherapie 1997;1-45.

    42 Lephart SM, Pincivero DM, Rozzi SL. Proprioception of the ankle and knee. Sports Med 1998 Mar;25(3):149-55.

    43 Forkin DM, Koczur C, Battle R, Newton RA. Evaluation of kinesthetic deficits indicative of balance control in gymnasts with unilateral chronic ankle sprains. J Orthop Sports Phys Ther 1996 Apr;23(4):245- 50.

    44 Friden T, Zatterstrom R, Lindstrand A, Moritz U. A stabilometric technique for evaluation of lower limb instabilities. Am J Sports Med 1989 Jan;17(1):118-22.

    45 Konradsen L, Ravn JB. Prolonged peroneal reaction time in ankle instability. Int J Sports Med 1991 Jun;12(3):290-2.

    46 Leanderson J, Eriksson E, Nilsson C, Wykman A. Proprioception in classical ballet dancers. A prospective study of the influence of an ankle sprain on proprioception in the ankle joint. Am J Sports Med 1996 May;24(3):370-4.

    47 Rozzi SL, Lephart SM, Sterner R, Kuligowski L. Balance training for persons with functionally unstable ankles. J Orthop Sports Phys Ther 1999 Aug;29(8):478-86.

    48 Boyle J, Negus V. Joint position sense in the recurrently sprained ankle. Aust J Physiother 1998;44:159-63.

    49 Garn SN, Newton A. Kinesthetic awareness in subjects with multiple ankle sprains. Phys Ther 1988;68:1667-771.

    50 Glencross D, Thornton E. Position sense following injury. Sports Med Phys Fitness 1981;21:23-7.

    51 Hartsell HD. The effects of external bracing on joint position sense awareness for the chronically unstable ankle. J Sport Rehab 2000;9:279-89.

    52 Konradsen L, Ravn JB, Sorenson AI. Proprioception at the ankle: the effect of anaesthetic blockade of ligament receptors. J Bone Joint Surg Br 1993;75:433-66.

    53 Karlsson J, Faxen E, Eriksson BI. Ankle joint ligament injuries: prevention, evaluation and treatment. Phys Rehab Med 1996;8:183-200.

    54 Oostendorp RAB. Functionele instabiliteit na het inversietrauma van de enkel en voet: een effectonderzoek van pleisterbandage versus pleisterbandage gecombineerd met fysiotherapie (Functional instability after ankle sprains; a trial of taping versus taping and exercise). Geneeskunde en Sport 1987;20(2):45-55.

    55 Burke D, Gandevia SC, Macefield G. Responses to passive movement of receptors in joint, skin and muscle of the human hand. J Physiol 1988 Aug;402:347-61.

    56 Clarke FJ, Grigg P, Chapin JW. The contribution of articular receptors to proprioception with the fingers in humans. J Neurophysiol 1989;61:186-93.

    57 Kleinrensink GJ, Stoeckart R, Meulstee J, Kaulesar Sukul DM, Vleeming A, Snijders CJ, et al. Lowered motor conduction velocity of the peroneal nerve after inversion trauma. Med Sci Sports Exerc 1994 Jul;26(7):877-83.

    58 Kannus P, Alosa D, Cook L, Johnson RJ, Renstrom P, Pope M, et al. Effect of one-legged exercise on the strength, power and endurance of the contralateral leg. A randomized, controlled study using isometric and concentric isokinetic training. Eur J Appl Physiol Occup Physiol 1992;64(2):117-26.

    59 Laskowski ER, Newcomer-Aney K, Smith J, Van Deursen RW. Proprioception. Sci Principals Sports Rehab 2000;11:323-40.

    60 Vaes P, Van GB, Duquet W. Control of acceleration during sudden ankle supination in people with unstable ankles. J Orthop Sports Phys Ther 2001 Dec;31(12):741-52.

    61 Konradsen L, Ravn JB. Ankle instability caused by prolonged peroneal reaction time. Acta Orthop Scand 1990 Oct;61(5):388-90.

    62 Lofvenberg R, Karrholm J, Sundelin G, Ahlgren O. Prolonged reaction time in patients with chronic lateral instability of the ankle. Am J Sports Med 1995 Jul;23(4):414-7.

    63 Brunt D, Andersen JC, Huntsman B, Reinhert LB, Thorell AC, Sterling JC. Postural responses to lateral perturbation in healthy subjects and ankle sprain patients. Med Sci Sports Exerc 1992 Feb;24(2):171-6.

    64 Beynnon BD, Renstrom PA, Alosa DM, Baumhauer JF, Vacek PM. Ankle ligament injury risk factors: a prospective study of college athletes. J Orthop Res 2001 Mar;19(2):213-20.

    65 Fernandes N, Allison GT, Hopper D. Peroneal latency in normal and injured ankles at varying angles of perturbation. Clin Orthop Relat Res 2000 Jun;(375):193-201.

    66 Balduini FC, Vegso JJ, Torg JS, Torg E. Management and rehabilitation of ligamentous injuries to the ankle. J Sports Med 1987;4:364-80.

    67 Louwerens JWK, van Linge B, de Klerk LWL, Mulder PGH, Snijders CJ. Peroneus longus and tibialis anterior muscle activity in the stance phase. Acta Orthop Scand 1995;66:517-23.

    68 Bosien WR, Staples OS, Russell SW. Residual disability following acute ankle sprains. J Bone Joint Surg Am 1955 Dec;37-A(6):1237-43.

    69 Tropp H. Pronator muscle weakness in functional instability of the ankle joint. Int J Sports Med 1986 Oct;7(5):291-4.

    70 Wilkerson GB, Pinerola JJ, Caturano RW. Invertor vs. evertor peak torque and power deficiencies associated with lateral ankle ligament injury. J Orthop Sports Phys Ther 1997 Aug;26(2):78-86.

    71 McKnight CM, Armstrong CW. The role of ankle strength in functional ankle instability. J Sport Rehab 1997;6:21-9.

    72 Pope R, Herbert R, Kirwan J. Effects of ankle dorsiflexion range and pre-exercise calf muscle stretching on injury risk in Army recruits. Aust J Physiother 1998;44(3):165-72.

    73 Hintermann B. Biomechanics of the unstable ankle joint and clinical implications. Med Sci Sports Exerc 1999 Jul;31(7 Suppl):S459-69.

    74 Bahr R. Recent advances: Sports medicine. BMJ 2001 Aug 11;323(7308):328-31.

    75 Wester JU, Jespersen SM, Nielsen KD, Neumann L. Wobble board training after partial sprains of the lateral ligaments of the ankle: a prospective randomized study. J Orthop Sports Phys Ther 1996 May;23(5):332-6.

    76 Bachmann LM, Kolb E, Koller MT, Steurer J, ter Riet G. Accuracy of Ottawa ankle rules to exlude fractures of the ankle and mid-foot: systematic review. BMJ 2003;326:417-23.

    77 Leddy JJ, Smolinski RJ, Lawrence J, Snyder JL, Priore RL. Prospective evaluation of the Ottawa Ankle Rules in a university sports medicine center. With a modification to increase specificity for identifying malleolar fractures. Am J Sports Med 1998 Mar;26(2):158-65.

    78 Leddy JJ, Kesari A, Smolinski RJ. Implementation of the Ottawa ankle rule in a university sports medicine center. Med Sci Sports Exerc 2002 Jan;34(1):57-62.

    79 Papacostas E, Malliaropoulos N, Papadopoulos A, Liouliakis C. Validation of Ottawa ankle rules protocol in Greek athletes: study in the emergency departments of a district general hospital and a sports injuries clinic. Br J Sports Med 2001 Dec;35(6):445-7.

    80 Brosky T, Nyland J, Nitz A, Caborn DN. The ankle ligaments: consideration of syndesmotic injury and implications for rehabilitation. J Orthop Sports Phys Ther 1995 Apr;21(4):197-205.

    81 Hopkinson WJ, St PP, Ryan JB, Wheeler JH. Syndesmosis sprains of the ankle. Foot Ankle 1990 Jun;10(6):325-30.

    82 van Dijk CN, Tol JL, Verheyen CC. A prospective study of prognostic factors concerning the outcome of arthroscopic surgery for anterior ankle impingement. Am J Sports Med 1997 Nov;25(6):737-45.

    83 Shea MP, Manoli A. Osteochondral lesions of the talar dome. Foot Ankle 1993 Jan;14(1):48-55.

    84 McKay GD, Goldie PA, Payne WR, Oakes BW. Ankle injuries in basketball: injury rate and risk factors. Br J Sports Med 2001 Apr;35(2):103-8.

    85 Thacker SB, Stroup DF, Branche CM, Gilchrist J, Goodman RA, Weitman EA. The prevention of ankle sprains in sports. A systematic review of the literature. Am J Sports Med 1999 Nov;27(6):753-60.

    86 Verhagen EALM, van Mechelen W, de Vente W. The effect of preventive measures on the incidence of ankle sprains. Clin J Sports Med 2000;10(4):291-6.

    87 Chandani VP, Harper MT, Ficke JR, et al. Chronic ankle instability: evaluation with MR arthrography, MR imaging and stress radiography. Radiology 1994;192:189-94.

    88 Fujii T, Luo ZP, Kitaoka HB, An KN. The manual stress test may not be sufficient to differentiate ankle ligament injuries. Clin Biomech (Bristol , Avon ) 2000 Oct;15(8):619-23.

    89 Glasgow MA, Jackson AM, Jamicson. Instability of the ankle after injury to the lateral ligament. J Bone Joint Surg 1980;62-B:196-200.

    90 Hubbard TJ, Kaminski TW, van der Griend RA, Kovaleski JE. Quantitative assessment of mechanical laxity in the functionally unstable ankle. Med Sci Sports Exerc 2004;36(5):760-6.

    91 Freeman MA. Treatment of ruptures of the lateral ligament of the ankle. J Bone Joint Surg Br 1965 Nov;47(4):661-8.

    92 Perlman M, Leveille D, DeLeonibus J, et al. Inversion lateral ankle trauma: review of the literature, and prospective study. J Foot Surg 1987;26(2):95-135.

    93 Wiklerson GB, Nitz AJ. Dynamic ankle instability: mechanical and neuromuscular interrelationships. J Sport Rehab 1994;3:43-57.

    94 Green T, Refshauge K, Crosbie J, Adams R. A randomized controlled trial of a passive accessory joint mobilization on acute ankle inversion sprains. Phys Ther 2001;81:984-94.

    95 Lankhorst GJ, Timmer M. Invaliditeitsen arbeids(on)geschiktheidsschattingen. Ned Tijdschr Geneeskd 1990;3:215-7.

    96 Brunnekreef JJ, van Uden CJ, van MS, Kooloos JG. Reliability of videotaped observational gait analysis in patients with orthopedic impairments. BMC Musculoskelet Disord 2005 Mar 17;6(1):17.

    97 Kaikkonen A, Kannus P, Jarvinen M. A performance test protocol and scoring scale for the evaluation of ankle injuries. Am J Sports Med 1994 Jul;22(4):462-9.

    98 Haywood KL, Hargreaves J, Lamb SE. Multi-item outcome measures for lateral ligament injury of the ankle: a structured review. J Eval Clin Pract 2004 May;10(2):339-52.

    99 Karlsson J, Peterson L. Evaluation of ankle joint function. The use of a scoring scale. Foot 1991;11:15-9.

    100 Rose A, Lee RJ, Williams RM, Thomson LC, Forsyth A. Functional instability in non-contact ankle ligament injuries. Br J Sports Med 2000 Oct;34(5):352-8.

    101 Cross KM, Worrel TW, Leslie JE, van Veld Kahlid R. The relationship between self-reported and clinical measures and the number of days to return to sport following acute ankle sprains. JOSPT 2002;32(1):23.

    102 Hoiness P, Glott T, Ingjer F. High-intensity training with a bi-directional bicycle pedal improves performance in mechanically unstable ankles - a prospective randomized study of 19 subjects. Scand J Med Sci Sports 2003 Aug;13(4):266-71.

    103 Beurskens AJ, de Vet HC, Köke AJ. Responsiveness of functional status in low back pain: a comparison of different instruments. Pain 1996 Apr;65(1):71-6.

    104 Beurskens AJ, de Vet HC, Koke AJ, Lindeman E, van der Heijden GJ, Regtop W, et al. A patient-specific approach for measuring functional status in low back pain. J Manipulative Physiol Ther 1999 Mar;22(3):144-8.

    105 Miller MD, Daron G, Feris MD. Measurement of subjective phenomena in primary care research: the visual analogue scale. Fam Pract Res J 1993;13:15-24.

    106 Wevers ME, Lowe NK. A critical review of visual analogue scales in the measurement of clinical phenomena. Res Nurs Health 13, 227- 236. 1990. Ref Type: Abstract

    107 Howell DW. Therapeutic exercise and mobilisation. In: Hunt GC, editor. Physical Therapy of the foot and ankle. New York: Churchill Livingstone; 1988.

    108 Prentice WE, Bell GW. Pathophysiology of musculoskeletal injuries and the healing process. In: Prentice WE, editor. Rehabilitation techniques in sports medicine. St. Louis: Times Mirror/Mosby College Publ; 1990.

    109 Reed B, Zarro V. Inflammation and repair and the use of thermal agents. In: Michlovitz SL, editor. Thermal agents in rehabilitation. Philadelphia: FA Davis CO; 1986.

    110 Bleakley C, McDonough S, MacAuley D. The use of ice in the treatment of acute soft-tissue injury: a systematic review of randomized controlled trials. Am J Sports Med 2004 Jan;32(1):251-61.

    111 Cote DJ, Prentice WE, Hooker DN, et al. Comparison of three treatment procedures for minimizing ankle sprain swelling. Phys Ther 1988;68:1064-76.

    112 Laba E. Clinical evaluation of ice therapy for acute ankle sprain injuries. NZ J Physiother 1989;17:7-9.

    113 Michlovitz S, Smith W, Watkins M. Ice and high voltage pulsed stimulation in treatment of acute lateral ankle sprains. JOSPT 1988;9:301-4.

    114 Sloan JP, Hain R, Pownall R. Clinical benefits of early cold therapy in accident and emergency following ankle sprain. Arch Emerg Med 1989;6:1-6.

    115 Wilkerson GB, Horn-Kingery HM. Treatment of the inversion ankle sprain: comparison of different modes of compression and cryotherapy. JOSPT 1993;17:240-6.

    116 Griffin JE, Karselis TC. Physical agents for physical therapists. Springfield, IL: Charles C Thomas Publ; 1978.

    117 McMaster WC. Cryotherapy. Physician Sports Med 1982;10(11):112-9.

    118 Cooper DL, Fair J. Contrast baths and pressure treatment for ankle sprains. Physician Sports Med 1979;7(4):143.

    119 McCluskey GM, Blackburn TA, Jr., Lewis T. A treatment for ankle sprains. Am J Sports Med 1976 Jul;4(4):158-61.

    120 Airaksinen O, Kolari PJ, Miettienen H. Elastic bandages and intermittent pneumatic compression for treatment of acute ankle sprains. Arch Phys Med Rehabil 1990;71(6):380-3.

    121 Rucinsky JJ, Hooker DN, Prentice WE, Shields EW, et al. The effects of intermittent compression on oedema in postacute ankle sprains. JOSPT 1991;14(2):65-9.

    122 Tsang KK, Hertel J, Denegar CR. Volume Decreases After Elevation and Intermittent Compression of Postacute Ankle Sprains Are Negated by Gravity-Dependent Positioning. J Athl Train 2003 Dec;38(4):320-4.

    123 Kerkhoffs GMMJ, Handoll HHG, de Bie R, Rowe BH, Struijs PAA. Surgical versus conservative treatment for acute injuries of the lateral ligament complex of the ankle in adults. The Cochrane Library 2002.

    124 Kerkhoffs GMMJ, Struijs PAA, Marti RK, Assendelft WJJ, Blankevoort L, van Dijk CN. Different functional treatment strategies for acute lateral ankle ligament injuries in adults. The Cochrane Library 2002.

    125 Kerkhoffs GM, Rowe BH, Assendelft WJ, Kelly K, Struijs PA, van Dijk CN. Immobilisation and functional treatment for acute lateral ankle ligament injuries in adults. Cochrane Database Syst Rev 2002;(3): CD003762.

    126 Munk B, Holm-Christensen K, Lind T. Long-term outcome after ruptured lateral ankle ligaments. A prospective study of three different treatments in 79 patients with 11-year follow-up. Acta Orthop Scand 1995 Oct;66(5):452-4.

    127 Ogilvie-Harris DJ, Gilbart M. Treatment modalities for soft tissue injuries of the ankle: a critical review. Clin J Sport Med 1995;5:187-95.

    128 Shrier I. Treatment of lateral collateral ligament sprains of the ankle: a critical appraisal of the literature. Clin J Sport Med 1995 Jul;5(3):187-95.

    129 Verhagen EA, van der Beek AJ, van Tulder MW. The effect of tape, braces and shoes on ankle range of motion. Sports Med 2001;31(9):667-77.

    130 Brooks SC, Potter BT, Rainey JB. Treatment for partial tears of the lateral ligament of the ankle: a prospective trial. Br Med J (Clin Res Ed) 1981 Feb;21;282(6264):606-7.

    131 Klein J, Hoher J, Tilling Th. Comparative study of therapies for fibular ligament rupture of the lateral ankle joint in competitive basketball players. Foot & Ankle 1993;14:320-4.

    132 Tropp H, Odenrick P, Gillquist J. Stabilometry recordings in functional and mechanical instability of the ankle joint. Int J Sports Med 1985 Jun;6(3):180-2.

    133 Holme E, Magnusson SP, Becher K, Bieler T, Aagaard P, Kjaer M. The effect of supervised rehabilitation on strength, postural sway, position sense and re-injury risk after acute ankle ligament sprain. Scand J Med Sci Sports 1999 Apr;9(2):104-9.

    134 van Os AG, Bierma-Zeinstra SM, Verhagen AP, de Bie RA, Luijsterburg PA, Koes BW. Comparison of conventional treatment and supervised rehabilitation for treatment of acute lateral ankle sprains: a systematic review of the literature. J Orthop Sports Phys Ther 2005 Feb;35(2):95-105.

    135 van Os AG, Bierma-Zeinstra SM, Kleinrensink GJ, Bernsen RMD, Verhaar JAN, Koes BW. Effects of supervised exercises for adults with an acute lateral ankle sprain: a randomised clinical trial. submitted 2005.

    136 Verhagen EALM, van der Beek AJ, Twisk JWR, Bouter LM, Bahr R, van Mechelen W. The effect of a proprioceptive balance board training programme for the prevention of ankle sprains. Am J Sports Med 2004;32(6):1385-93.

    137 Bahr R, Lian O, Bahr IA. A twofold reduction in the incidence of acute ankle sprains in volleyball after the introduction of an injury prevention program: a prospective cohort study. Scand J Med Sci Sports 1997;7:172-7.

    138 Eils E, Rosenbaum D. A multi-station proprioceptive exercise program in patients with ankle instability. Med Sci Sports Exerc 2001 Dec;33(12):1991-8.

    139 Heidt RS, Jr., Sweeterman LM, Carlonas RL, Traub JA, Tekulve FX. Avoidance of soccer injuries with preseason conditioning. Am J Sports Med 2000 Sep;28(5):659-62.

    140 Safran MR, Zachazewski JE, Benedetti RS, Bartolozzi AR, III, Mandelbaum R. Lateral ankle sprains: a comprehensive review part 2: treatment and rehabilitation with an emphasis on the athlete. Med Sci Sports Exerc 1999 Jul;31(7 Suppl):S438-S447.

    141 Soderman K, Werner S, Pietila T, Engstrom B, Alfredson H. Balance board training: prevention of traumatic injuries of the lower extremities in female soccer players? A prospective randomized intervention study. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2000;8(6):356-63.

    142 Barret DS. Proprioception and function after anterior cruciate reconstruction. J Bone Joint Surg 1991;73-B(5):833-7.

    143 Brink PR, Runne WC, Wever J. Functional treatment of rupture of the lateral ligament of the ankle. Ned Tijdschr Geneeskd 1988 Apr 9;132(15):672-6.

    144 Ferell WR, Baxendale RH, Carnachan C, et al. The influence of joint afferent discharge on locomotion, proprioception and activity in conscious cats. Brain Research 1985;347:41-8.

    145 Freeman MA. Coordination exercises in the treatment of functional instability of the foot. Physiotherapy 1965;393-5.

    146 Kottke FJ, Halpern D, Easton JKM, et al. The training of coordination. Arch Phys Med Rehab 1978;59:557-67.

    147 Oostendorp RAB, van de Sande JAW. Arthrokinetische reacties en musculaire instabiliteit. Ned Tijdschr Fysiother 1983;93(2):63-72.

    148 Trevino SG, Davis P, Hecht PJ. Management of acute and chronic lateral ligament injuries of the ankle. Orthop Clin North Am 1994 Jan;25(1):1-16.

    149 Tropp H, Ekstrand J, Gillquist J. Stabilometry in functional instability of the ankle and its value in predicting injury. Med Sci Sports Exerc 1984;16(1):64-6.

    150 Tropp H, Ekstrand J, Gillquist J. Factors affecting stabilometry recordings of single limb stance. Am J Sports Med 1984 May;12(3):185-8.

    151 Blackburn T, Guskiewicz KM, Petschauer MA, Prentice WE. Balance and joint stability: The relative contributions of proprioception and muscular strength. J Sport Rehab 2000;9:315-28.

    152 Hoffman M, Payne VG. The effects of proprioceptive ankle disk training on healthy subjects. J Orthop Sports Phys Ther 1995 Feb;21(2):90-3.

    153 Waddington G, Adams R, Jones A. Wobble board (ankle disc) training effects on the discrimination of inversion movements. Aust J Physiother 1999;45(2):95-101.

    154 Bernier JN, Perrin DH. Effect of coordination training on proprioception of the functionally unstable ankle. J Orthop Sports Phys Ther 1998 Apr;27(4):264-75.

    155 Matsusaka N, Yokoyama S, Tsurusaki T, Inokuchi S, Okita M. Effect of ankle disk training combined with tactile stimulation to the leg and foot on functional instability of the ankle. Am J Sports Med 2001;29(1):25-30.

    156 Stomp DJ, Hendriks HJM, Heemskerk MAMB, van der Wees PhJ, de Bie RA. Effectiviteit van fysiotherapie bij patiënten met chronische functionele instabiliteit van de enkel: een systematisch literatuuroverzicht. Ned Tijdschr Fysiother 2005;115(2):26-31.

    157 van der Wees PhJ, Lenssen AF, Hendriks HJM, Stomp DJ, Dekker J, de Bie RA. Effectiveness of exercise therapy and manual mobilisation in acute ankle sprain and functional instability: a systematic review. Aust J Physiother 2006;52:27-37.

    158 Stasinopoulos D. Comparison of three preventive methods in order to reduce the incidence of ankle inversion sprains among female volleyball players. Br J Sports Med 2004;38:182-5.

    159 Sheth P, Yu B, Laskowski ER, An KN. Ankle disk training influences reaction times of selected muscles in a simulated ankle sprain. Am J Sports Med 1997 Jul;25(4):538-43.

    160 Wojtys EM, Wylie BB, Huston LJ. The effects of muscle fatigue on neuromuscular function and anterior tibial translation in healthy knees. Am J Sports Med 1996 Sep;24(5):615-21.

    161 Hess DM, Joyce CJ, Arnold BL, Gansneder BM. The effect of a 4-week agility-training program on postural sway in the functionally unstable ankle. J Sport Rehabil 2001;24(1):17-24.

    162 Powers ME, Buckley BD, Kaminski TW, Hubbard TJ, Ortiz C. Six weeks of strength and proprioception training does nof affect muscle fatigue and static balance in functional ankle instability. J Sport Rehabil 2004;13(3):201-27.

    163 Gandevia SC, McCloskey DI, Burke D. Kinaesthetic signals and muscle contraction. Trends Neurosci 1992 Feb;15(2):62-5.

    164 Uh BS, Beynnon BD, Helie BV, Alosa DM, Renstrom PA. The benefit of a single-leg strength training program for the muscles around the untrained ankle. Am J Sports Med 2000 Jul;28(4):568-73.

    165 Docherty CL, Moore JH, Arnold BL. Effects of strength training on strength development and joint position sense in functionally unstable ankles. Journal of Athletic Training 1998;33(4):310-4.

    166 Collins N, Teys P, Vincenzino B. The initial effects of Mulligan’s mobilization with movement technique on dorsiflexion and pain in subacute ankle sprains. Manual Therapy 2004;9:77-82.

    167 Pellow JE, Brantingham JW. The efficacy of adjusting the ankle in the treatment of Subacute and Chronic Grade I and Grade II Ankle Inversion Sprains. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2001;24(1).

    168 Eisenhart AW, Gaeta TJ, Yens DP. Osteopathic Manipulative Treatment in the emergency department for patients with acute ankle injuries. J Am Ostheopath Assoc 2003;103(9):417-21.

    169 Gezondheidsraad. De effectiviteit van fysische therapie: elektrotherapie, lasertherapie, ultrageluidbehandeling. Den Haag: Gezondheidsraad; 1999.

    170 van der Windt DAWM, van der Heijden GJMG, van den Berg SGM, ter Riet R, de Winter AF, Bouter LM. Ultrasound Therapy for acute ankle sprains. 2002.

    171 de Bie RA, de Vet HC, Lenssen T, van den Wildenberg FA, Kootstra G, Knipschild PG. Low-level laser therapy in ankle sprains: a randomized clinical trial. Arch Phys Med Rehabil 1998;79(11):1415-20.

    172 de Bie RA. Efficacy of 904 nm laser therapy in acute lateral ankle sprains. Maastricht: Maastricht University; 1998.

    173 Barker AT, Barlow PS, Porter J, Smith ME, et al. A double-blind clinical trial of lower power pulsed shortwave therapy in the treatment of a soft tissue injury. Phys Ther 1985;71(12):500-4.

    174 Pasila M, Visuri T, Sundholm A. Pulsating shortwave diathermy: value in treatment of recent ankle and foot sprains. Arch Phys Med Rehabil 1978 Aug;59(8):383-6.

    175 Pennington GM, Danley DL, Sumko MH, Bucknell A, Nelson JH. Pulsed, non-thermal, high-frequency electromagnetic energy (DIAPULSE) in the treatment of grade I and grade II ankle sprains. Mil Med 1993 Feb;158(2):101-4.

    176 Wilson DH. Treatment of soft-tissue injuries by pulsed electrical energy. Br Med J 1972;2:269-70.

    177 Handoll HHG, Rowe BH, Quinn KM, de Bie R. Interventions for preventing ankle ligament injuries. The Cochrane Library 2001.

    178 Sitler M, Ryan J, Wheeler B, McBride J, Arciero R, Anderson J, et al. The efficacy of a semirigid ankle stabilizer to reduce acute ankle injuries in basketball. A randomized clinical study at West Point. Am J Sports Med 1994 Jul;22(4):454-61.

    179 Vaes PH, Duquet W, Van Gheluwe B. Werkzaamheid van enkelbandages en enkelortheses. Jaarboek Fysiotherapie. 2000. p. 49-66.

    180 Garrick JC, Requa RK. Role of external support in the prevention of ankle sprains. Med Sci Sports 1973;(5):200-3.

    181 Gross MT, Lapp AK, Davis M. Comparison of Swede-O-Universal ankle support and Aircast Sport-Stirrup orthoses and ankle tape in restricting eversion-inversion before and after exercise. JOSPT 1991;13:11-9.

    182 Gross MT, Ballard CL, Mears HG, Watkins EJ. Comparison of Donjoy ankle ligaments protector and Aircast Sport-Stirrup orthoses in restricting foot and ankle motion before and after exercise. JOSPT 1992;16:60-7.

    183 Gross MT, Everts JR, Roberson SE, Roskin DS, Young KD. Effect of Donjoy Ankle Ligament Protector and Aircast Sport-Stirrup orthoses on functional performance. JOSPT 1994 Mar;19(3):150-6.

    184 Hamer PW, Munt AM, Harris CD, James NC. The influence of ankle strapping on wobbleboard performance, before and after exercise. Aust J Physiother 1992;38:85-92.

    185 Firer P. Effectiveness of taping for the prevention of ankle ligaments sprains. Br J Sports Med 1990;24:47-50.

    186 Karlsson J, Sward L, Andreasson GO. The effect of taping on ankle stability. Practical implications. Sports Med 1993 Sep;16(3):210-5.

    187 Lohrer H, Alt W, Gollhofer A. Neuromuscular properties and functional aspects of taped ankles. Am J Sports Med 1999 Jan;27(1):69-75.

    188 Manfroy PP, Ashton-Miller JA, Wojtys EM. The effect of exercise, prewrap, and athletic tape on the maximal active and passive ankle resistance of ankle inversion. Am J Sports Med 1997 Mar;25(2):156- 63.

    189 Refshauge KM, Kilbreath SL, Raymond J. The effect of recurrent ankle inversion sprain and taping on proprioception at the ankle. Med Sci Sports Exerc 2000 Jan;32(1):10-5.

    190 Glick JM, Gorden RB, Nishimoto D. The prevention and treatment of ankle injuries. Am J Sports Med 1976;4:136-41.

    191 Rarick GL, Bigley G, Karst R, Malina RM. The measurable support of the ankle joint by conventional methods of taping. Am J Orthop 1962 Sep;44-A:1183-90.

    192 van Wingerden BA. Tape en bandagetechnieken. Lochem: De Tijdstroom; 1982.

    193 Riezebos C, Lagerberg A. Inversietrauma van de enkel, ontstaansmechanismen, risicofactoren en preventie. Ned Tijdschr Fysiother 1998;16:16-47.

    194 Alves JW, Alday RV, Ketcham DL, Lentell G. A comparison of the passive support provided by various ankle braces. JOSPT 1992;15:10-8.

    195 Beynonn BD, Renstrom PA. The effect of taping and bracing in sports. Ann Chir Gyneacol 1991;80:230-8.

    196 Johnson RE, Veale JR, McCarthy GJ. Comparative study of ankle support devices. J Am Podiatr Med Assoc 1994 Mar;84(3):107-14.

    197 Shapiro MS, Kabo JM, Mitchell PW, Loren G, Tsenter M. Ankle sprain prophylaxis: an analysis of the stabilizing effects of braces and tape. Am J Sports Med 1994 Jan;22(1):78-82.

    198 Stiggelbout M, van Mechelen W. De preventiewaarde van de enkelbrace in vergelijking tot enkeltaping ter voorkoming van enkeldistorsies bij sporters. Geneesk Sport 1993;26(1):10-7.

    199 Brunch RP, Bednarski K, Holland D. Ankle joint support: a comparison of reusable lace-on braces with taping and wrapping. Phys Sport Med 1985;13:59-62.

    200 Hughes LH, Stetts DM. A comparison of ankle taping and semirigid support. Phys Sport Med 1983;11:99-103.

    201 Leemrijse C. Gaat bij chronische instabiliteit van de enkel de voorkeur uit naar bandageren/tapen of pushbraces? Respons 1990;1:1-2.

    202 Rovere GD, Clarke TL, Yates CS, et al. Retrospective comparison of taping and ankle stabilizers in preventing ankle injuries. Am J Sports Med 1988;16:228-33.

    203 Barret JR, Tanji JL, Drake C, et al. High- versus low-top shoes for the prevention of ankle sprains in basketball players. A prospective randomized study. Am J Sports Med 1993;21(4):582-5.

    204 van Mechelen W, Hlobil H, Kemper HC, Voorn WJ, de Jongh HR. Prevention of running injuries by warm-up, cool-down, and stretching exercises. Am J Sports Med 1993 Sep;21(5):711-9.

    205 Pope RP, Herbert RD, Kirwan JD, Graham BJ. A randomized trial of pre-exercise stretching for prevention of lower-limb injury. Med Sci Sports Exerc 2000 Feb;32(2):271-7.