Atypische Parkinsonisme (2020) [kwaliteitsstandaard]

Op initiatief van de Parkinson Vereniging is in 2017 gestart met de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard Atypische Parkinsonismen. Namens het KNGF en de NVFG heeft Dr. Cees de Goede de fysiotherapie vertegenwoordigd in de werkgroep. Het KNGF en de NVFG (Lotte Kunst) hebben eind 2019 commentaar geleverd op de conceptrichtlijn. In voorjaar 2020 heeft het KNGF de kwaliteitsstandaard geautoriseerd.

De kwaliteitsstandaard beschrijft aanbevelingen ten aanzien van diagnostiek, behandeling en organisatie van zorg voor mensen met atypische parkinsonismen.

Atypische parkinsonismen zijn zeldzame neurodegeneratieve aandoeningen. Schattingen over de exacte incidentie en prevalentie in Nederland lopen uiteen. Vast staat dat de prevalentie toeneemt met de leeftijd. Daarom zal door de vergrijzing het aantal patiƫnten met atypische parkinsonismen komende jaren fors toenemen.

Bij atypische parkinsonismen is er net als bij de ziekte van Parkinson sprake van een hypokinetisch-rigide syndroom. Er zijn een aantal klinische overeenkomsten met de ziekte van Parkinson, maar ook een aantal belangrijke verschillen, waaronder een (gemiddeld) snellere progressie, een beperktere tot afwezige reactie op parkinsonmedicatie en een kortere overlevingsduur.

Bekijk de volledige kwaliteitsstandaard hier

Als je ingelogd bent, zul je hieronder de specifieke aanbevelingen voor de fysiotherapeut uit deze richtlijn vinden.

 

Je moet inloggen om deze content te bekijken.