Geïnstrumenteerde wervelkolomchirurgie (2017)

Deze richtlijn beschrijft de indicatiestelling voor geïnstrumenteerde wervelkolomchirurgie en het beoordelen van de effectiviteit van dergelijke ingrepen bij degeneratieve aandoeningen van de thoracolumbosacrale wervelkolom.

Op initiatief van Nederlandse Orthopaedische Vereniging is in 2013 gestart met de ontwikkeling  van de richtlijn spinaalchirurgie. Namens het KNGF heeft dhr. dr. T.J. (Thomas) Hoogeboom de fysiotherapie vertegenwoordigd in de werkgroep. Het KNGF en de NVZF hebben commentaar geleverd op de conceptrichtlijn. In mei 2017 heeft het KNGF de richtlijn geautoriseerd.

Geïnstrumenteerde wervelkolomchirurgie zijn operaties aan de rug waarbij implataten (protheses, schroeven of haken) worden gebruikt. Deze ingrepen beogen correctie en/of stabilisatie van de wervelkolom, al dan niet gepaard met neurologische decompressie. In de praktijk betreft het voornamelijk patiënten met degeneratieve scoliose, lumbale spondylolysis/-spondylolisthesis, of patiënten met chronische lage rug- en/of beenpijn bij discusdegeneratie en/of facetartrose op beeldvorming.

Deze richtlijn beschrijft de stand van de wetenschap betreffende de indicatiestelling en effectiviteit  van geïnstrumenteerde wervelkolomoperaties. Ook wordt de organisatie van zorg en nabehandeling bij deze patiënten beschreven.

Bekijk de volledige richtlijn hier

Je moet inloggen om deze content te bekijken.