Hand- en Polsklachten (2021) [NHG-standaard]

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is begin 2020 gestart met een beperkte herziening van de NHG-Standaard Hand- en Polsklachten. Namens het KNGF vertegenwoordigt Dhr. Dr. Robbert Wouters de fysiotherapie in de adviesgroep. Het KNGF (Femke Driehuis, Marije Goudshaar) hebben in september 2020 commentaar geleverd op de conceptrichtlijn.

In de algemene Nederlandse bevolking bedraagt de prevalentie van hand- en polsklachten ongeveer 125 per 1000 personen, deze stijgt met de leeftijd. In de Nederlandse huisartsenpraktijk is de prevalentie van hand- en vingerklachten 20,6 per 1000 patiënten en van polsklachten ongeveer 8,8 per 1000 patiënten. De incidentie hand- en vingerklachten in de Nederlandse huisartsenpraktijk is ongeveer 24,1 nieuwe episoden per 1000 patiënten per jaar. Die van polsklachten is ongeveer 10,3 episoden per 1000 patiënten per jaar. Hand- en polsklachten komen in de huisartsenpraktijk vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De NHG-Standaard hand- en polsklachten geeft richtlijnen voor de diagnostiek, behandeling en verwijzing van patiënten met hand- en polsklachten binnen de huisartsenpraktijk. De huisarts kan verwijzen naar een handtherapeut, bij problemen met de spalk of beperkingen in het ADL. Een handtherapeut is een fysio- of ergotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in hand- en polsklachten. 

De herziene richtlijn geeft aanbevelingen ten aanzien van algemene diagnostiek van hand- en polsklachten bij volwassenen in de huisartsenpraktijk. De volgende veelvoorkomende niet-traumatische hand- en polsklachten kan de huisarts zelf (initieel) diagnosticeren en behandelen: 

  • Carpaletunnelsyndroom (CTS)
  • Ganglion
  • Artrose van de hand
  • Triggervinger en triggerduim
  • Contractuur van Dupuytren
  • Tendovaginitis van De Quervain
  • Conservatieve behandeling van malletvinger
  • Acute beoordeling, algemene diagnostiek en verwijscriteria bij veelvoorkomende traumatische aandoeningen van hand en pols met aandacht voor aandoeningen die minder vaak voorkomen, maar een hoog risico hebben op langdurige klachten en/of beperkingen. 

De behandeling van instabiliteit valt buiten de scope van deze richtlijn.  

Bekijk de volledige richtlijn hier

Als je ingelogd bent, zul je hieronder de specifieke aanbevelingen voor de fysiotherapeut uit deze richtlijn vinden.

Je moet inloggen om deze content te bekijken.