Hallux Valgus (2021) [richtlijn]

Deze richtlijn beschrijft de rol van de fysiotherapeut in de conservatie behandeling en de postoperatieve nazorg van patiënten met een Hallux Valgus. Daarnaast wordt er aandacht gegeven aan de samenwerking van verschillende disciplines in het conservatieve traject.

Introductie

Op initiatief van Nederlandse Orthopaedische Vereniging is half 2019 gestart met de herziening van de richtlijn Hallux Valgus. Namens het KNGF vertegenwoordigt mw. Cocky Hoogeveen de fysiotherapie in de werkgroep. In februari 2021 heeft het KNGF commentaar gegeven op de conceptrichtlijn (Mienke van der Groot, Stein van den Heuvel). In juni 2021 is de richtlijn geautoriseerd. 

Inleiding 

Hallux valgus is een standsafwijking van het gewricht van de grote teen. De prevalentie van hallux valgus varieert tussen 2 en 44%, afhankelijk van de bestudeerde populatie en diagnostische criteria. Hallux valgus neemt toe met de leeftijd; ongeveer één derde van de volwassenen heeft enige mate van een hallux valgus standsafwijking. In de huisartsenpraktijk is de incidentie bij patiënten van 15 jaar en ouder 1 per 1000 patiënten per jaar, waarbij in 80% pijn de voornaamste klacht is. Hallux valgus ontstaat meestal unilateraal maar ontwikkelt zich vaak tot een bilaterale afwijking. Hallux valgus komt vaker voor bij vrouwen.

Een hallux valgus kan pijn geven bij het dragen van schoenen, vooral aan de knok van de grote teen. Hallux valgus is op verschillende manieren te behandelen. Het belangrijkste is dat men goede schoenen draagt. Daarnaast kan men voor een niet-operatieve behandeling terecht bij een podotherapeut, een registerpodoloog, een fysiotherapeut of een orthopedisch schoenmaker. Wanneer de niet-operatieve behandeling de klachten niet of onvoldoende vermindert, kan een operatie overwogen worden.

Het doel van deze richtlijn is het verbeteren van de kwaliteit van de behandeling van hallux valgus door meer uniformiteit aan te brengen in diagnostiek, en in indicatiestelling voor respectievelijk conservatieve therapie en operatief ingrijpen. Door meer uniformiteit op medisch-technisch gebied wordt bijgedragen aan een meer doelmatige en tijdefficiënte behandeling van hallux valgus. De eerste versie van deze richtlijn is in 2015 gepubliceerd. Aangezien er nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied op het gebied van conservatieve behandeling en chirurgische indicatie en technieken, is er in 2019 een herzieningstraject gestart. In deze richtlijn zijn de volgende modules herzien: conservatieve behandeling, indicatiestelling voor chirurgie, open chirurgische technieken en minimaal invasieve technieken. De richtlijn is bedoeld voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van patiënten met een hallux valgus.

Bekijk de volledige richtlijn hier

Als je ingelogd bent, zul je hieronder de specifieke aanbevelingen voor de fysiotherapeut uit deze richtlijn vinden.

Je moet inloggen om deze content te bekijken.