Duizeligheid (NHG standaard) (2023)

Op initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is er in April 2015 is er gestart met de herziening van de NHG-standaard Duizeligheid welke in juli 2017 is gepubliceerd. In november 2022 is er gestart met de ontwikkeling van nieuwe aanbeveling over het uitvoeren van vestibulaire revalidatie, welke vallen onder de NHG-standaard Duizeligheid. In de werkgroep zaten huisartsen en wetenschappelijke medewerkers van het NHG. In februari 2023 heeft het KNGF commentaar gegeven op de concept aanbevelingen (Jurryt de Vries en Ivar Spin). In april 2023 zijn de aanbevelingen betreffende het uitvoeren van vestibulaire revalidatie gepubliceerd.

-

Duizeligheid is een veelvoorkomende klacht in de huisartsenpraktijk en de kans op een ernstige oorzaak is gering. De prognose is in veel gevallen gunstig. Behandelmogelijkheden zijn echter niet bij elke oorzaak voorhanden.

De incidentie neemt toe met de leeftijd; boven de 85 jaar komt 8% van de patiënten per jaar bij de huisarts met duizeligheidsklachten, en de man-vrouwverhouding wordt vrijwel gelijk. Bij duizeligheid wordt onderscheid gemaakt tussen: draaiduizeligheid (vertigo), een licht gevoel in het hoofd of het gevoel bijna flauw te vallen (presyncope), bewegingsonzekerheid, onbalans of onvastheid op de voeten (desequilibrium). Er zijn veel verschillende soorten sensaties in het hoofd die door patiënten als 'duizeligheid' worden omschreven; regelmatig is de klacht niet in een van de genoemde categorieën in te delen. Duizeligheidsklachten kunnen leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren en worden geassocieerd met angst, depressie, sociaal isolement en vallen. Bij oudere patiënten ervaart meer dan de helft significante beperkingen door duizeligheid. Oorzaken van draaiduizeligheid die het meest voorkomen zijn; benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD), neuritis vestibularis, ziekte van Ménière, vestibulaire migraine, medicatie en beroerte in het vertebrobasilaire stroomgebied.

Het doel van de NHG-standaard is om aanbevelingen te geven voor de huisarts voor de diagnostiek en behandeling van patiënten met duizeligheid binnen de huisartsenpraktijk en dus ook de aanbevelingen met betrekking op betreffende het uitvoeren van vestibulaire revalidatie.

De huisarts en de fysiotherapeut werken veel samen. Het is daarom van belang dat de fysiotherapeut op de hoogte is van het beleid van de huisarts en de rol die de fysiotherapie hierin kan hebben.

 

Als je ingelogd bent, zul je hieronder de specifieke aanbevelingen voor de fysiotherapeut uit deze richtlijnen vinden. 

Je moet inloggen om deze content te bekijken.