Axiale Spondyloartritis (2019) [aanbevelingendocument fysiotherapie]

Op initiatief van ReumaNederland is een aanbevelingendocument ten aanzien van fysiotherapie bij mensen met Axiale SpondyloArtritis ontwikkeld. Mw. dr. S.F.E. (Salima) van Weely was onderdeel van de werk- en schrijfgroep en heeft namens het KNGF de fysiotherapie vertegenwoordigd. In augustus 2018 heeft het KNGF het document geautoriseerd.

Om een bijdrage te leveren aan een eenduidiger en (kosten)effectiever behandelaanbod voor mensen met axSpA, zijn door een multidisciplinaire werkgroep van zorgverleners en patiƫnten 12 aanbevelingen voor fysiotherapeuten ontwikkeld. Deze zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, advies van experts en patiƫntwaarden. De aanbevelingen geven handvatten voor de praktische uitvoering van fysiotherapeutische diagnostiek, begeleiding en behandeling in de 1e, 2e en 3e lijn. Het uiteindelijke doel hiervan is een verbetering van de kwaliteit en doelmatigheid van fysiotherapeutische zorg voor mensen met axSpA in Nederland.

Bekijk het hele document hier

De NVMT heeft een voorstel tot tekstaanpassing gedaan ten aanzien van de aanbeveling over manipulatie. Lees de reactie van de NVMT hier

Als je ingelogd bent, zul je hieronder de specifieke aanbevelingen voor de fysiotherapeut uit deze richtlijn vinden.

U moet inloggen om deze content te bekijken.