eelco-eikenaar.jpeg
18 maart 2021

Den Haag in beweging. Berichten van een fysio-lobbyist

De verkiezingen zijn achter de rug. Partijen hebben intensief campagne gevoerd. Het was een vreemde campagne die vanwege corona heel anders verliep dan we gewend zijn.

Verdriet en euforie via Zoom
Geen druk flyerende kandidaten die debatzaaltjes afstruinen om maar zoveel mogelijk kiezers te spreken. Dit keer zaten ze achter een scherm te zoomen. De vreugde en euforie bij winst of het verdriet bij verlies is er niet minder om. Zodra de uitslag definitief is vastgesteld begint de formatie. Het is duidelijk dat de VVD het initiatief heeft en het moet wel gek lopen willen D66 en CDA geen plek krijgen aan de onderhandelingstafel. Maar het blijft politiek, dus het kan gek lopen. Bovendien hebben die partijen in de -sinds de verkiezingsdag alweer bijgestelde- voorlopige prognose gezamenlijk 74 zetels, onvoldoende voor een meerderheidskabinet. 

Wat betekent de uitslag voor de zorg en meer specifiek voor de fysiotherapie?
Dat blijft natuurlijk afwachten. Maar wie de interviews leest over fysiotherapie met de verschillende kandidaten kan daar wellicht een richting uit afleiden. Ook wij zitten uiteraard absoluut niet stil. De fysiotherapie heeft veel te bieden en wij laten het niet na om dat onder de aandacht te brengen bij (aspirant) Kamerleden. Public Affairs is nu eenmaal handen uit de mouwen! 

Een heel goede basis
Twee weken geleden bood het KNGF de ‘Agenda fysiotherapie en oefentherapie 2025’ aan. Die agenda werd enthousiast ontvangen door kandidaten van vier partijen. Het kan niet anders dan dat Bart Smals (VVD), Vera Bergkamp (D66), Attje Kuiken (PvdA) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) er nu van zijn doordrongen dat de inzet van fysiotherapie de zorg beter en betaalbaarder maakt. Dat is een hele goede basis, zeker als je bedenkt dat twee van hen hoogstwaarschijnlijk tot 1 van de coalitiepartners behoort.

Denk je mee? 
Maar daarmee zit mijn werk er niet op. Het begint pas. De nieuwe Tweede Kamer wordt binnenkort geïnstalleerd, de formatie gaat beginnen. De Juiste Zorg op de Juiste Plek, de focus op kwaliteit van leven en het organiseren van de zorg rondom de hulpvraag van de patiënt. Het zijn allemaal ontwikkelingen die we ongetwijfeld terug zullen vinden in de plannen van een nieuw kabinet. Aan mij en mijn collega’s van KNGF-Belangenbehartiging om duidelijk te maken welke waardevolle bijdrage fysiotherapie daaraan kan leveren. Dat betekent: werken voor en achter de schermen. Zodat fysiotherapie in het belang van de patiënt de plek krijgt die het verdient. Wil jij weten hoe dat verdergaat? Dat kan. Op deze website zal ik maandelijks berichten over mijn werk als fysio-lobbyist. Heb je een leuk idee of een voorbeeld dat ik daarbij kan betrekken? Mail mij dan op e.eikenaar@kngf.nl 

Haegsche groet!
Eelco Eikenaar
Public Affairs, KNGF
 

Agenda fysiotherapie en oefentherapie 2025

org.hippoecm.hst.content.beans.standard.HippoGalleryImage@af854fd3

Agenda Fysiotherapie en Oefentherapie 2025 aangeboden aan politici

Lees verder