eelco-eikenaar.jpeg
09 juni 2022

Fysiotherapie verdient een apart debat in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft het druk. Agenda’s zijn overvol. De lijsten met brieven die bij debatten om voorrang vechten zijn oneindig.

Dat is een gevolg van de lange formatie. Met een demissionaire regering was stevig debatteren weinig zinvol. De zittende minister vertrok immers toch. Dus bleven zaken onbesproken.

Met de nieuwe minister moet dat allemaal worden ingehaald. Begrijpelijk, maar daardoor dreigen belangrijke onderwerpen onder te sneeuwen. Zoals de eerstelijnszorg, een onderwerp dat tot voor de verkiezingen apart besproken werd door de Tweede Kamer. Een doorn in ons oog, dat de Kamer daarmee ophield.

Kamer, bespreek de eerstelijnszorg apart

Daarom hebben we, samen met Eerstelijns Partners, op 8 juni 2022 een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. We drukken de Kamer daarin op het hart de eerstelijnszorg voortaan weer apart te bespreken.

De Eerstelijns Partners is een gezelschap van eerstelijns zorgorganisaties, waaronder het KNGF. Samen concluderen wij dat een sterke eerstelijnszorg, kan voorkomen dat dure, gespecialiseerde ziekenhuiszorg nodig is. Eerstelijnszorg is goedkoper en biedt zorg dichtbij mensen thuis aan. Het is daarom een deel van de oplossing voor de problematisch stijgende zorgkosten. Dat verdient een apart debat in de Tweede Kamer.

Fysiotherapie tóch uitgebreid aan bod

In het grote ‘verzameldebat’ op 25 mei 2022 kwam fysiotherapie ondanks mijn zorgen tóch uitgebreid aan bod. Dat viel mee. Zou onze brief aan de Vaste Kamercommissie daaraan bijgedragen hebben?

Wat we zagen is dat:

  • GroenLinks de eigen betaling van 20 behandelingen, die chronisch zieken voor hun rekening moeten nemen, aan de orde stelde.
  • Het CDA op de preventieve en kostenbesparende potentie van fysiotherapie wees. De minister bevestigde dit.
Mijn conclusie?

Als je onverwacht aan bod komt, sta je goed op de kaart. Maar, ik ben wat koppig. Dus blijf ik erbij dat het zou goed zijn als de Kamer de eerstelijnszorg voortaan apart bespreekt. En het zou zomaar kunnen dat we - samen met de Eerstelijns Partners - de Kamer zover krijgen.

Eelco Eikenaar