eelco-eikenaar.jpeg
27 januari 2022

Fysiotherapie in de Tweede Kamer

Het woord ‘passende’ komt 22 keer voor in het coalitieakkoord, waarvan 16 keer in het hoofdstuk over zorg.

Ik durf rustig te stellen dat ‘Passende zorg’ het toverwoord is in het akkoord. Of, in de woorden van de onderhandelaars: ‘Passende zorg is de norm’.

Maar wat is dat dan, passende zorg? Laat ik de definitie uit het coalitieakkoord gebruiken: het is zorg gericht op gezondheid, functioneren en kwaliteit van leven. Het is zorg die bewezen effectief is en die gericht is op het voorkomen van overbehandeling.

Precies de zorg dus, die de fysiotherapeut dagelijks biedt. En van wat ik hoor in de – helaas nog digitale – wandelgangen, wordt dit in de Tweede Kamer ook zo gezien. Terzijde; die digitale wandelgangen zijn gesprekken via Teams en ik hoop dat daar binnenkort verandering in komt en dat we de burelen van de Tweede Kamer weer fysiek kunnen bestormen. Belangenbehartiging werkt toch effectiever als je elkaar fysiek en spontaan ontmoet.

Steen voor steen verder bouwen

Het coalitieakkoord biedt dus een goed fundament om de komende jaren op voort te bouwen. Meer dan een fundament is het natuurlijk nog niet. Er is nog veel werk te verzetten. Het verhaal over fysiotherapie moeten we steen voor steen verder bouwen.

Zo’n bouwsteen werd afgelopen oktober gelegd. Toen vertelde Geert van der Sluis aan Aukje de Vries, toen nog Kamerlid voor de VVD en inmiddels minister, zijn verhaal over prehabilitatie. Geert is fysiotherapeut in ziekenhuis Nij Smellinghe en helpt mensen fitter een operatie in te gaan. Resultaat: sneller herstel en tot maar liefst 50% minder kans hebben op complicaties. Dit gebeurt met een plan op maat, dat past bij de wensen, behoeften en mogelijkheden van de patiënt.

Anne-Loes van der Valk gaat volgende week ook een steen leggen. Zij is uitgenodigd in de Tweede Kamer om in een Rondetafelgesprek te spreken over Long-Covid vanuit het perspectief van de fysiotherapeut. Anne-Loes mag vanwege deze speciale uitnodiging de Tweede Kamer daadwerkelijk fysiek betreden, waar ik het als belangenbehartiger van fysiotherapeuten nog steeds alleen met digitale verbindingen moet doen. Een beetje jaloers ben ik dus wel.

Maar, de Tweede Kamer wil van ons weten welke impact Long-covid heeft op het leven van patiënten. En wie kan dat beter vertellen dan een fysiotherapeut die vele patiënten intensief heeft behandeld en vele, vaak aangrijpende, verhalen van patiënten heeft gehoord?

Zo bouwen we gestaag door aan het verhaal van de fysiotherapie. Net zo lang tot er een bouwwerk staat waar niemand meer omheen kan.

 

- Eelco Eikenaar