15 februari 2024

WCF Proefschriftprijs

Het WCF nodigt bijna of pas gepromoveerde onderzoekers en hun promotoren uit om mee te dingen naar de jaarlijkse WCF Proefschriftprijs. 

Jaarlijkse Proefschriftprijs

Met deze prijs wil het WCF de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek in de fysiotherapie stimuleren. De WCF Proefschriftprijs bestaat uit een geldbedrag van €2.500,- en wordt toegekend aan het beste proefschrift van voorgaand jaar. De jury wordt gevormd door alle leden van het WCF. Zij beoordelen de voorgedragen proefschriften op relevantie, originaliteit, methodologie en impact voor het werkveld. Genomineerde kandidaten houden een pitch over hun proefschrift. Deze pitch telt mee in de uiteindelijke beoordeling. 

Wil jij kans maken op de Proefschriftprijs van 2024?

Stuur dan uiterlijk 29 februari 2024 je proefschrift (pdf) met een aanbevelingsbrief van je promotor naar [email protected].

Winnaar Proefschriftprijs 2023 Sven Geelen

Op de wetenschapsdag 2023 won Sven Geelen de proefschriftprijs voor zijn onderzoek ‘Improving physical activity during hospital stay – Towards bridging the research-practice gap’. Uit het juryrapport 'Relevantie/toepasbaarheid: doordat een mooie opbouw doorlopen wordt van probleemanalyse tot praktische toepasbaarheid is het een zeer toepasbaar onderzoek. Mooie is dat ook al zijn niet gelijk effecten zichtbaar, doordat het implementatie-onderzoek uiteindelijk ook direct toegepast wordt levert het op zich al verbetering en praktische inzichten op.'  Geelen kreeg hiervoor de prijs en een cheque van € 2.500,- uitgereikt.  Bekijk hier zijn winnende pitch. 

Winnaar proefschriftprijs 2022: Dr. Niek Koenders

Op de Wetenschapsdag Fysiotherapie won dr. Niek Koenders de proefschriftprijs voor zijn onderzoek 'Ban Bedcentricity: Stimulating patients’ physical activity during hospital stay by cultural change’. De commissie zei hierover: "Het is een innovatief en hoogkwalitatief proefschrift met uitkomsten die direct toepasbaar zijn in de fysiotherapeutische werkzaamheden in het ziekenhuis." Koenders kreeg hiervoor de prijs en een cheque van € 2.500,- uitgereikt. 

Winnaar proefschriftprijs 2021: Bart Bartels 
Dr. Bart Bartels ontving de proefschriftprijs voor zijn proefschrift ’.

Winnaar Proefschriftprijs 2020: Andreas Rothgangel
Het proefschrift van Andreas Rothgangel over spiegeltherapie bij fantoompijn na amputatie is door de jury uitgeroepen tot winnaar van de WCF Proefschriftprijs 2020.

De jury was erg enthousiast over het proefschrift: “Alle facetten van het thema worden stapsgewijs doorlopen: een framework opstellen, een interventie ontwikkelen en de evaluatie op effectiviteit en haalbaarheid. Een afgerond geheel. De opbouw klopt, het is diepgaand, en er zijn zeer correcte analyses toepast. Het is heel leerzaam, doordacht en laat duidelijk zien hoe fysiotherapie interventies verder (door)ontwikkeld worden zodat deze passend blijven in het nu. Het eindresultaat is voor de fysiotherapeut relevant omdat het handvatten krijgt aangereikt waar voorheen de fysiotherapeut weinig te bieden had.”

Bekijk de presentatie van Andreas over zijn proefschrift.

Er waren 12 proefschriften genomineerd voor de proefschriftprijs. Het WCF is erg enthousiast over de kwaliteit van de genomineerde proefschriften! Op de tweede plaats is Robbert Wouters geëindigd met zijn proefschrift “No Rules of Thumb: Outcome measurement and treatment for thumb base osteoarthritis”. Juultje Sommers werd derde met haar proefschrift “Physical therapy for patients in the intensive care unit; Towards save and purposeful physical therapy practice for critically ill patients”.

In 2020 uitreiking anders dan anders
Normaliter wordt op de jaarlijkse Wetenschapsdag de proefschriftprijswinnaar bekend gemaakt. Vanwege de coronacrisis is de Wetenschapsdag in 2020 niet doorgegaan en hebben alle onderzoekers van de 12 genomineerde proefschriften een pitch van hun presentatie opgenomen. De pitches zijn te vinden op het kennisplatform.