kngf---selectie---lr--032--mcklin-fotografie.jpg
21 augustus 2020

Onderzoeksagenda Fysiotherapie

Het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) heeft in opdracht van het KNGF de Onderzoeksagenda Fysiotherapie -Kennis van Waarde –opgesteld.

De onderzoeksagenda is op 6 juli 2017 formeel vastgesteld en ondertekend door toenmalig KNGF voorzitter dr. Guusje ter Horst en WCF voorzitter prof. dr. Lex Bouter. 

In de onderzoeksagenda staan de belangrijkste onderzoeksvragen binnen de fysiotherapie. Het is de leidraad voor toekomstige onderzoek in de fysiotherapie en is tot stand gekomen in samenwerking met een groot aantal stakeholders binnen en buiten de fysiotherapie. Naast een inventarisatie bij deze stakeholders zijn beschikbare Cochrane reviews en andere systematische reviews gecombineerd tot een overzicht van de bewijsvoering voor de (kosten)effectiviteit van fysiotherapie. Op basis van deze inventarisaties werden de onderzoeksvragen onderverdeeld over de onderstaande drie onderzoeksthema’s: 
 
A. Zinnige en Zuinige Zorg
primair gericht op effectiviteit, kosteneffectiviteit/substitutie, en (de-)implementatie van fysiotherapeutische interventies 

B. Zorg op Maat 
primair gericht op onderzoek naar de meest optimale inhoud van de fysiotherapeutische behandeling, met name bij complexe patiëntgroepen 

C. Technologie in de Zorg
primair gericht op onderzoek naar de toepasbaarheid van technologische middelen om diagnostiek en behandeling te optimaliseren. 

Onderzoekagenda
Onderzoeksagenda fysiotherapie kennis van waarde
KNGF research agenda physical therapy