loopband.jpg
16 mei 2022

Richtlijn Hartrevalidatie

In maart 2022 is de herziening van de KNGF-richtlijn Hartrevalidatie gestart. In dit project gaan we aan de slag met de meest prangende knelpunten en het formuleren van aanbevelingen voor de fysiotherapeut.

De huidige richtlijn KNGF-richtlijn Hartrevalidatie uit 2011 is niet meer actueel; er zijn nieuwe knelpunten vanuit de wetenschap en praktijk gesignaleerd en het voldoet niet meer aan de herziene (inter-) nationale standaarden voor richtlijnontwikkeling. 

Daarnaast hebben Ecorys  en Equalis recentelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de inzet van fysio- en oefentherapie.

Dit rapport gaf aanleiding dat fysio- en oefentherapie voor patiënten met hartproblemen enorme bedragen op dure zorg in de tweede lijn, door de inzet van fysiotherapie in de eerst lijn zou kunnen besparen.

Al deze redenen waren aanleiding tot herziening van de KNGF-richtlijn Hartrevalidatie.

De richtlijnontwikkeling is gefinancierd door ZonMw uit de middelen van het Systeemadvies - en oefentherapie ’Een nieuwe balans tussen de toegang tot en de betaalbaarheid van goede zorg’.
KNGF werkt hierin samen met de Vereniging voor Oefentherapeuten Caesar en Mensendieck (VvOCM).

Voorbereidingsfase
In het eerste deel van herziening stond het proces van een knelpunteninventarisatie rondom  hartrevalidatie centraal. We hebben op verschillende manieren de knelpunten in kaart gebracht:  

  • Interviews/gesprekken met inhoudsdeskundigen
  • Oriënterend literatuuronderzoek
  • Invitational conference met stakeholders
  • Focusgroepen met fysiotherapeuten
  • Enquetes
  • Werkgroepbijeenkomst
  • Klankbordgroepbijeenkomst

De knelpunten zijn geïnventariseerd, geanalyseerd en geprioriteerd. Deze geprioriteerde knelpunten hebben we omgezet in concrete uitgangsvragen die we in de richtlijn gaan beantwoorden middels aanbevelingen voor de praktijk.

De geprioriteerde uitgangsvragen zijn:

  1. Welke patiënten (met coronairlijden of hartfalen) komen in aanmerking voor een fase 2 beweegprogramma in de eerste lijn, als onderdeel van de multidisciplinaire hartrevalidatie in transmurale setting?
  2. Welke voorwaarden zijn er noodzakelijk om een fase 2 beweegprogramma, als onderdeel van de transmurale multidisciplinaire hartrevalidatie, in de eerste lijn aan te bieden bij <subgroep uitgangvraag 1>?
  3. Hoe worden de begrippen samen beslissen, persoonsgerichte zorg, zorg op maat in het klinisch redeneren binnen de hartrevalidatie in het diagnostisch proces vormgegeven bij patiënten met coronairlijden of hartfalen?
  4. Welke belemmerende en bevorderende factoren beïnvloeden therapietrouw en het voltooien van fase 2 hartrevalidatie en worden ten minste in kaart gebracht bij patiënten met coronairlijden of hartfalen? *
  5. Welke meetinstrumenten brengen de ICF-domeinen (functies en anatomische eigenschappen, activiteiten, participatie, persoonlijke factoren) en (fysieke) doelen het best in kaart (aanbevolen en optionele meetinstrumenten) bij patiënten met coronairlijden of hartfalen?
  6. Hoe wordt het behandelprogramma hartrevalidatie vormgegeven op basis van de belemmerende en bevorderende factoren bij patiënten met coronairlijden of hartfalen?
  7. Hoe bewerkstellig je gedragsverandering met als doel therapietrouw te bevorderen en uitval te verminderen in het fase 2 beweegprogramma bij patiënten met coronairlijden of hartfalen met een laag sociaaleconomische status?*
  8. Welke trainingsfrequentie, intensiteit, type en tijdsduur wordt aanbevolen bij welke patiënten met hartfalen (Href en Hpef) in het fase 2 beweegprogramma hartrevalidatie?
  9. Wat is de meerwaarde van telerevalidatie met als doel therapietrouw te bevorderen en uitval te verminderen in het 2e fase beweegprogramma hartrevalidatie bij patiënten met coronairlijden of hartfalen?*

*Systematisch literatuuronderzoek

Ontwikkelfase
Het uitwerken van de uitgangsvragen naar aanbevelingen doen  we in de ontwikkelfase. Deze ontwikkelfase start in juni 2022 en wordt in de zomer/najaar 2023 afgerond.

Commentaarfase en autorisatiefase
Hierna volgt nog een commentaarfase, waarbij alle betrokken partijen commentaar kunnen geven op de concept-richtlijn. Dit commentaar wordt verwerkt, waarna de definitieve richtlijn aan het KNGF-bestuur wordt voorgelegd ter autorisatie.
Eind 2023 wordt, naar verwachting, de richtlijn gepubliceerd. 

Samenstelling Kerngroep- Werkgroep – Klankbordgroep KNGF richtlijn Hartrevalidatie