always-on---carolien--007--mcklin-fotografie---klein.jpg
21 augustus 2020

Sterk door data

Samen maken we ons vak sterker. Met als basis de data die fysiotherapiepraktijken aanleveren.

Een nieuwe versie van het LDF-dashboard

Het LDF-dashboard is de plek waar je de resultaten van jouw praktijk kunt bekijken. We werken steeds aan het dashboard en zijn trots op de nieuwe versie. We delen de aanpassingen graag met je, in dit artikel.

Onderzoek

Januari 2021. Analyse Landelijke Database Fysiotherapie: ‘Geen grote toename nek- en schouderklachten’

In weerwil tot wat velen denken en waarover ook in de media talloze berichten zijn verschenen, blijkt uit een voorlopige analyse van gegevens uit de Landelijke Database Fysiotherapie, verricht door Mediquest en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, dat er in 2020 geen significante toename van het aantal nek- en schouderklachten bij fysiotherapiepraktijken is waar te nemen (t.o.v. dezelfde periode in 2019).

Doordat veel mensen als gevolg van de pandemie nu al langere tijd thuis werken, lijkt het logisch te veronderstellen dat het aantal nek- en schouderklachten zal toenemen. Immers, in de thuissituatie beschikken werknemers lang niet altijd over goed werkmeubilair en komen ze minder achter hun werkplek vandaan zoals dat in een kantooromgeving wel vaak gebeurt. Een verkeerde werkhouding en te weinig tussendoor bewegen vormen hét recept voor klachten aan nek, schouder en rug. Lees verder.

Resultaten Nightingale onderzoek: positieve resultaten fysiotherapie bij heup- en knieartrose

De behandelresultaten, inzichten en analyseren gebruikt het KNGF om onderzoek te doen. Om te laten zien hoe groot de toegevoegde waarde is van fysiotherapie. Een voorbeeld is het onderzoek naar de behandeling van knie- en heupartrose, project Nightingale. In de januari-editie van FysioPraxis schreven we over dat onderzoek een artikel.Positieve effecten fysiotherapie op heup- en knieartrose

Sinds 2013 verzamelt het KNGF waardevolle data in de Landelijke Database Fysiotherapie (LDF). Deze data geven inzicht in behandelingen en behandelepisodes en is van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld vanwege het grote volume. Alleen al in 2018 werden meer dan een miljoen behandelepisodes aangeleverd door fysiotherapiepraktijken. De LDF en het LDF-dashboard helpen praktijken om te kijken naar eigen fysiotherapeutisch handelen. 

Een voorbeeld is Nightingale. Mediquest en het KNGF werkten samen aan een onderzoek naar de behandeling van heupartrose en knieartrose. Lees het artikel in FysioPraxis meteen! 

Bekijk ook onze film!