frits-oosterveld-2.jpeg
01 september 2020

Frits Oosterveld

Frits Oosterveld: "Met mijn achtergrond en contacten denk ik het bestuur gevraagd en ongevraagd goed te kunnen adviseren over strategische keuzes."

Frits Oosterveld was van 1981 tot 2000 werkzaam bij het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente. Hij specialiseerde zich tot fysiotherapeut in de reumatologie en promoveerde in 1994 aan de Universiteit Twente op het proefschrift "Heat and cold treatment in Rheumatic Diseases".

Waarom Consilium?

In 1990 was hij winnaar van de KNGF “van Reijsen-stimulans” voor de beste publicatie in het “Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie; Voor zijn proefschrift kreeg hij de “Anna-prijs” uitgereikt voor het meest innoverende bio-medisch en bio-mechanisch revalidatieonderzoek.

Na het voltooien van het proefschrift studeerde hij nog epidemiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van 1986 tot 2000 organiseerde en verzorgde hij bij het NPI (en rechtsvoorgangers) onderwijs in o.a. reumatologie en fysiotherapie.

Inmiddels was hij in 1992 benoemd tot afdelingshoofd fysiotherapie en vervulde van 1995 tot 2000 een bestuursfunctie bij de Vereniging Hoofden Fysiotherapie (VHF). Vanaf 2000 is hij werkzaam bij Saxion (hogeschool) en sinds 2002 als lector Gezondheid & Bewegen, waar de aandacht in onderzoek vooral uitgaat naar de toepassing van innovatieve technologie bij chronische aandoeningen, arbeidsparticipatie en preventie. Van 2000 tot 2004 was hij lid van het hoofdbestuur KNGF met de portefeuille kwaliteit, onderzoek, opleiding en deskundigheidsbevordering. Daarnaast vervulde hij diverse functies in adviesraden, maatschappelijke besturen en commissies o.a. in sport, fysiotherapie, reumatologie en wetenschap. Sinds 2003 maakt hij deel uit van diverse programmacommissies van ZonMw.

Zijn motivatie voor het consilium:

“Als lector volg ik de ontwikkelingen in de maatschappij en de gezondheidszorg en verdiep me in mogelijke toekomstscenario’s, omdat die van belang zijn voor de keuzes in onze onderzoekslijnen en de thema’s voor ons onderwijs. Op die wijze proberen we de positie en de profilering van de fysiotherapie te verbeteren. Door het toegepaste onderzoek dat we uitvoeren kom ik met veel externe partners in aanraking en krijg een goed beeld hoe zij denken over de meerwaarde van ons beroep. Daarnaast spreek ik dagelijks collegae fysiotherapeut-docenten, die in diverse (intramurale) settingen werkzaam zijn en ken dus de dagelijkse problematiek die daar speelt. Met deze achtergrond en contacten denk ik het bestuur gevraagd en ongevraagd goed te kunnen adviseren over de strategische keuzes aangaande de inhoud en de positie van de fysiotherapie.”

Contact en over Frits Oosterveld
https://www.saxion.nl/onderzoek/health-and-wellbeing/gezondheid-en-bewegen/profielpagina-lector

https://www.linkedin.com/in/fritsoosterveld/

https://twitter.com/fgj_oosterveld