always-on---derek--001--mcklin-fotografie---klein.jpg
22 oktober 2021

Het verhaal van Derek

Hij wil mensen helpen terug te keren naar activiteiten die voor hen belangrijk zijn, zonder afhankelijk te zijn van hulpverlening. Derek Sweijen (26) is in loondienst bij zijn tweede werkgever.

Met een tussenstapje als freelance fysiotherapeut en een wereldreis waarbij hij ‘een stuk levenservaring heeft opgedaan’.

Derek vertelt beeldend over een patiënt die al jarenlang bij verschillende manuele- en fysiotherapeuten komt. Zij ervaarde een soort verslavend gevoel om gekraakt te worden en om dry needling toe te laten passen. Tijdens de intake bij Derek gaf zij aan: 'dit wil ik niet meer'. Op zijn vraag of zij weet waarom zij al bijna twintig jaar terugkerende klachten heeft, krijgt Derek geen antwoord. Hij vraagt door en trekt de conclusie dat er mogelijk in het lichaam iets geprogrammeerd is: een alarmsysteem staat op scherp. Hij heeft samen met haar een aantal bewegingen gedaan waarbij zij pijn voelde en haar vertelt dat niets in haar lichaam ‘stuk’ is. En daarmee voor haar een veilige omgeving gecreëerd. De afspraak daarna gaf zij aan alleen een beetje spierpijn te hebben en sloot af met de woorden: “er is nog nooit zo diep ingegaan op mijn klacht.” Hij heef haar meegegeven dat zij zich veel robuuster en veerkrachtig mag gaan voelen. En daarmee lichamelijke tegenslag kan overwinnen en verder kan met de activiteiten die zij wil blijven doen.

Transparant en oprecht

Multidisciplinair werken is essentieel voor Derek: ‘Soms heb ik een intake en dan denk ik: “wat een verhaal; ben ik wel de enige of de juiste persoon die jij moet gaan zien?” Eerlijkheid duurt het langst heb ik van mijn moeder meegekregen, dus vraag ik of het akkoord is om met de huisarts te overleggen. Met de vraag of er mogelijk niet nog een andere paramedische discipline aan bod moet komen om iemand goed te kunnen helpen’.

Derk blijft zich ontwikkelen. Hij volgt webinars en cursussen en leest wetenschappelijke artikelen om zijn kennis uit te breiden. Op Instagram volgt hij inspirators, waaronder de Engelse MSK-arts Ben Cormack. En hij heeft ambities voor het creëren van een multidisciplinaire praktijk in de eerste lijn. Hij ziet hierin een uitdaging: de diverse disciplines met de neuzen dezelfde kant op krijgen om succesvol te zijn. Wat zijn rol dan zou zijn? 'Misschien heb ik een meer managementtaak. Het zou helemaal mooi zijn als ik eigenaar ben van zo’n instelling. Maar ik moet er nu niet aan denken om niet meer in de praktijk te staan.’