kngf---selectie---lr--017--mcklin-fotografie.jpg
01 september 2020

Beeldrecht: gebruik foto's/beelden

Vrijwel alle foto's en alle plaatjes die op internet beschikbaar zijn, zijn auteursrechtelijk beschermd volgens de Auteurswet 1912. In een enkel geval heeft de auteur afstand gedaan van zijn auteursrecht, maar dat moet hij er dan wel expliciet bij gezet hebben.

Auteursrecht

Wie zonder toestemming een werk gebruikt (kopiëren, verspreiden of plaatsen op een website), maakt inbreuk op het auteursrecht. Het doet niet ter zake of het gebruik commercieel is, of de naam van de auteur vermeld wordt, of dat de webmaster reclame voor hem maakt door het gebruik van de foto's, of wat dan ook. De maker kan schadevergoeding eisen en/of eisen dat de webmaster zijn werk van de site afhaalt. Bij foto's is het gebruikelijk om een schadevergoeding te eisen (en, bij commercieel gebruik, te krijgen) van 3 maal het gebruikelijke tarief van die maker.

Het KNGF raadt daarom aan nooit afbeeldingen (foto’s en/of illustraties) zonder uitdrukkelijke toestemming te plaatsen op jouw website, folder, et cetera. Het is dus ook niet geoorloofd om beelden van www.kngf.nl of www.defysiotherapeut.com of enige andere website te kopiëren of downloaden, tenzij er expliciet bij vermeld staat dat dat wel mag.

Afbeeldingen die het KNGF ‘aanschaft’ mogen alleen worden gebruikt door het KNGF. Leden worden door de wet gezien als derden en hebben dus helaas geen toestemming deze foto’s te gebruiken.

Wat mag wel?

We actualiseren regelmatig de informatie op defysiotherapeut.com, de consumenten/patiëntenwebsite van het KNGF. Daarop staan aandoeningen beschreven waarbij fysiotherapie van belang is of klachten kan verhelpen. Je kunt vanaf jouw site hiernaartoe linken of verwijzen.

Toestemming voor gebruik van beelden

Zorg dat je altijd schriftelijk toestemming hebt van de fotograaf en van de personen die op de betreffende foto staan. Dat geldt ook voor foto’s die je zelf laat maken. Daarvoor bestaan zogenaamde quitclaims of toestemmingsformulieren. Mocht je geen toestemming hebben, verwijder dan het beeldmateriaal van je website om claims te voorkomen.

Veelgestelde vragen:
  1. Ik heb een folder/ film/ foto’s op mijn website van een Beroepsinhoudelijke vereniging waarvan ik lid ben, mag ik deze gebruiken? Dit kun je navragen bij de betreffende Beroepsinhoudelijke vereniging. Zij moeten kunnen aantonen dat zij de beeld- en portretrechten hebben voor de gebruikte beelden. 

  2. Mag ik beelden van de KNGF website halen? Beelden op www.kngf.nl en de fysiotherapeut.com zijn alleen voor gebruik door het KNGF. Je mag alleen plaatjes van deze KNGF websites halen als dat uitdrukkelijk vermeld staat bij de plaatjes. Met de rechtermuisknop een plaatje van een website op jouw computer zetten en deze publiceren is altijd in strijd met het beeldrecht.