10 augustus 2022

Statement KNGF Grensoverschrijdend gedrag

Of het nu werknemers, collega’s, studenten of patiënten betreft; fysiotherapie moet in een veilige, prettige omgeving plaatsvinden. Wij spreken ons heel duidelijk uit tegen (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, machtsmisbruik en andere ongewenste omgangsvormen.

Als het om patiëntencontact gaat dan is de Beroepscode voor de Fysiotherapeut heel duidelijk: “de fysiotherapeut respecteert de persoonlijke levenssfeer van de patiënt en onthoudt zich van verbale en fysieke intimiteiten.”

Een fysiotherapeut bevindt zich vaak in een één op één behandelrelatie met een patiënt. Het is van belang om je als fysiotherapeut iedere dag weer te realiseren dat je in een afhankelijkheidsrelatie werkt waarbij de patiënt zich in een kwetsbare positie bevindt, of kan bevinden. Naast dat fysiotherapie in een één op één setting plaatsvindt, is er sprake van fysieke aanrakingen, soms ook in intiem gebied.

De fysiotherapeut moet zich bewust zijn van het feit dat dit onprettig of ingrijpend kan zijn voor een patiënt. Dit vereist een serieuze verplichting tot het geven van uitleg en vragen van toestemming aan de patiënt. Hierbij houd je als fysiotherapeut ook rekening met persoonlijke opvattingen en omstandigheden van een patiënt. Op deze manier zorgt de fysiotherapeut voor een veilige zorgomgeving.

Wij adviseren om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken onder collega’s. Als praktijk kun je ook iemand aanwijzen als vertrouwenspersoon. Je kunt dit kenbaar maken aan alle mensen in de praktijk. Daarnaast is er voor patiënten altijd de mogelijkheid om een klacht in te dienen tegen een zorgverlener. Kijk hiervoor op https://defysiotherapeut.com

Heb je vragen over de Beroepscode voor de Fysiotherapeut of heb je een juridisch of medisch-ethisch dilemma, dan kun je contact opnemen met ons. Dat kan op telefoonnummer 033 - 467 29 64 of per e-mail: [email protected]