Aanbevelingen ziekenhuisfysiotherapie voor opgenomen Covid-19 patiënten

23 mrt 2020
Een groep van zeer betrokken ziekenhuisfysiotherapie-experts heeft aanbevelingen voor het fysiotherapeutisch handelen bij patiënten met het Coronavirus (COVID-19) in de ziekenhuisfase opgesteld.

Fysiotherapeutisch handelen bij patiënten met COVID-19 in de ziekenhuisfase

Deze aanbevelingen kunnen collega’s in ziekenhuizen ondersteunen gedurende de ziekenhuisopname van deze patiëntengroep.​ 

Aanbevelingen nu beschikbaar
Het betreft een factsheet met een overzicht van 5 aanbevelingen, die is ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), KNGF en de NVZF.

Daarnaast is een ondersteunend, inhoudelijk toelichtingsdocument beschikbaar met aanbevelingen voor fysiotherapeutisch handelen. De aanbevelingen zijn opgesteld vanuit de leerstoel Paramedische Wetenschappen binnen de afdelingen Revalidatie en IQ healthcare van het Radboudumc in samenwerking met inhoudelijke experts uit andere academische en regionale ziekenhuizen. 

KNGF Kennisplatform: Oefenmateriaal voor in het ziekenhuis en in de thuissituatie 

Voor meer informatie verwijzen wij je naar het KNGF Kennisplatform, dat we in de huidige omstandigheden voor deze informatie voor alle fysiotherapeuten hebben opengesteld. Ook voor niet-KNGF en/of BI leden. 

Vanuit het hele land hebben fysiotherapeuten en ziekenhuizen informatie- en instructiemateriaal voor fysiotherapeuten en patiënten beschikbaar gesteld, zoals instructiefilmpjes voor ademhalings- en mobiliserende oefeningen en oefeningen op papier. Wij verzamelen dit materiaal op een speciale themapagina op het KNGF Kennisplatform. Hier vind je informatiemateriaal voor de fysiotherapeuten, zoals de aanbevelingen fysiotherapeutisch handelen bij COVID-19. Maar ook instructiefilmpjes voor de patiënt en patiëntinstructies en oefeningen op papier. Dit zijn filmpjes voor oefeningen in het ziekenhuis, maar ook voor patiënten in de thuissituatie. Ook kun je de links delen met je patiënten om op deze manier zorg op afstand te bieden.

Wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is, zal deze themapagina bijgewerkt worden. In eerste instantie richt deze pagina zich op fysiotherapeuten werkzaam in het ziekenhuis. 

Trefwoorden: