Fysiotherapeuten in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking: 'We maken ons zorgen'

26 mrt 2020
Ook in de instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking staat het leven vandaag de dag op z’n kop. Hoe leg je bewoners uit dat ze niet meer naar de dagopvang kunnen? En hoe kun je ervoor zorgen dat mensen in beweging blijven – terwijl naar buiten gaan lastig is geworden? We vroegen het fysiotherapeuten die in een instelling werken.

Filmpjes 

‘…We behandelen conform de triage van het KNGF. Dat betekent dat we vrijwel geen behandelingen geven. Omdat er onvoldoende beschermende kleding beschikbaar is, werken we voornamelijk vanuit huis. Omdat het gaat om mensen met een verstandelijke beperking, is het meestal niet mogelijk om via beeld te behandelen. Wel geven we collega-zorgverleners in de instelling advies en delen filmpjes met hen. In de instelling zijn wel iedere dag een of twee fysiotherapeuten aanwezig in de instelling om vragen te beantwoorden en waar lopende vragen en het aanleveren van hulpmiddelen. Vaak is niet duidelijk of cliënten wel of geen corona hebben. Er wordt nauwelijks getest. Voor de zorgverleners op de groepen en in de huizen is dit lastig. Toch is de sfeer onder collega’s nog steeds heel goed. 

Wandelingetje 
Onze cliënten hebben het moeilijk; er is veel onrust. Bewoners snappen niet goed wat er aan de hand is. Hun dagelijkse routine is flink verstoord. Normaal gaan ze overdag naar de dagopvang . Nu zitten ze de hele dag in huis. Even een wandelingetje maken is lastig. Dit vraagt (te) veel begeleiding. Bewoners begrijpen niet goed dat ze afstand moeten houden. Fysiotherapeuten in instellingen maken zich zorgen. Door de situatie ontstaat bij sommige cliënten schade die misschien niet meer te herstellen is als fysiotherapie wél weer mogelijk is...'
 

Trefwoorden: