Bericht Guido van Woerkom

24 mrt 2020
Met elke dag die er verstrijkt worden de gevolgen van deze corona crisis steeds zichtbaarder en voelbaarder. Ook voor ons fysiotherapeuten.

Beste fysiotherapeut,

Met elke dag die er verstrijkt worden de gevolgen van deze corona crisis meer zichtbaar en voelbaar. Ook voor ons fysiotherapeuten. Daarbij schakelen we op vele fronten met vele partijen om duidelijkheid te verschaffen, noodoplossingen aan te dragen en partijen met elkaar te laten samenwerken. Goed doordenken wat je adviseert en of dat werkt in de praktijk. Want je weet als je dat niet doet, de volgende dag de telefoon weer roodgloeiend staat. Na ons aangescherpte advies voorzien van een nieuw triage stappenplan waarin we nog zorgvuldiger de afweging maken op welke wijze we patiënten helpen in deze omstandigheden, verraste de minister ons gisteravond met een nieuwe maatregel voor paramedici tijdens de persconferentie op advies van het Outbreak Management Team van VWS. De maatregel luidt ‘Zoveel als mogelijk via beeldbellen en alleen als het echt niet anders kan op indicatie van de arts.’ Ik kan jullie vertellen. Daar keken we wel even van op. Natuurlijk hebben wij ons direct herpakt en is er vandaag intensief contact geweest met VWS, Ineen en LHV. Want we waren niet de enigen die werden overvallen. VWS en LHV hebben er al iets op hun websites over gezegd. Dat levert weer nieuwe vragen op, dus komen wij morgen met een, met de huisartsen, verder verduidelijkt advies.

Vandaag hebben wij een onderzoek onder 1.000 praktijken gedaan en zien in de resultaten dat de vraag naar fysiotherapie bijna volledig is komen stil te staan. Mede doordat veel patiënten liever wachten tot ze de fysiotherapeut weer face to face kunnen zien. En we zien dat meer dan drie kwart van de praktijken hun deuren hebben gesloten. Des te groter de response, des te betrouwbaarder de resultaten. Dus ik roep alle praktijkhouders op om mee te doen aan het onderzoek.

Morgen zullen we schrijnende actuele cijfers tonen. Ik durf te stellen dat als het in dit tempo doorgaat, aan het eind van deze week onze sector volledig stil is gevallen. Dus zorgverzekeraars, neem jullie verantwoordelijkheid en kom met een noodplan!

Guido van Woerkom

Trefwoorden: