Multidisciplinaire handreiking voor herstelzorg COVID-19

2 jul 2020
Op initiatief van het ministerie van VWS en Long Alliantie Nederland is in korte tijd een multidisciplinaire handreiking ontwikkeld voor de behandeling en begeleiding van patiënten die na COVID-19 klachten en beperkingen in het functioneren ervaren. Dit wordt het ‘COVID-19 Associated Syndrome (CAS)’ genoemd. Minister Van Rijn heeft de handreiking gisteren in ontvangst genomen.

KNGF actief betrokken

Fysiotherapie speelt een zeer belangrijke rol in de herstelzorg van deze patiëntengroep. Het KNGF was dan ook actief betrokken bij de ontwikkeling van de handreiking. Prof. Dr. Martijn Spruit heeft de fysiotherapie vertegenwoordigd in de werkgroep. Daarnaast heeft het KNGF meermalen commentaar gegeven op conceptversies van het document en de handreiking geautoriseerd. Omdat er nog veel onduidelijkheid is over het beloop van het herstel na COVID-19 wordt deze handreiking gezien als een voorlopige versie; het is een levend document. 

Fysiotherapeutische zorg essentieel 
Zoals gezegd is fysiotherapeutische zorg essentieel bij het herstel. In de handreiking zijn dan ook delen overgenomen uit het KNGF Standpunt ‘Fysiotherapie bij COVID-19’ en er wordt meermaals naar dit Standpunt verwezen. Deze handreiking is een zeer goede ontwikkeling voor de fysiotherapie en helpt ons in de vervolgstappen naar bekostiging van fysiotherapeutische zorg voor deze patiënten.

Lees het persbericht
Bekijk de handreiking op het KNGF Kennisplatform
 

Trefwoorden: