Thema’s en Tapas in Alkmaar: ‘We moeten in de lead komen’

14 mei 2019
Het decor was een voetbalveld, de KNGF-voorzitter zat op een barkruk en de eindtijd werd ruim overschreden. Zie hier de omstandigheden waarin op 13 mei de eerste Thema’s en Tapas met het KNGF-bestuur plaatsvond. Thema’s en Tapas met het KNGF-bestuur is een serie bijeenkomsten waarbij leden en KNGF-bestuur discussiëren over actuele zaken in een informele setting zonder agenda. Letterlijk alles wat fysiotherapeuten bezig houdt mag aan bod komen.

'Wij moeten bepalen wat er in onze beroepsgroep gebeurt'

In Alkmaar kwamen zo’n 20 leden discussiëren met KNGF-voorzitter Guido van Woerkom, die meteen aftrapte met de stelling dat de beroepsgroep, dus de vereniging vanuit de eigen kracht weer het voortouw moet pakken bij alle ontwikkelingen. ‘Niet de verzekeraar moet de keuzes kunnen maken. Wij moeten bepalen wat er in onze beroepsgroep gebeurt’, pleitte hij.

Daarmee belandde het gesprek direct bij onderwerpen als het de-registreren van disfunctionerende collega’s en intervisie als instrument om jezelf te ontwikkelen. Want: ‘wanneer gaan we als fysiotherapeuten nou eens eigen keuzes maken voor echte kwaliteit, in plaats van bij elke verandering de dwang van zorgverzekeraars te vrezen?’

De ervaringen en meningen over intervisie lopen uiteen van de vrees dat het te vroeg (en dus slecht voorbereid) wordt ingevoerd, via de vraag of het een effectief instrument is, naar het bekende ‘hoepeltje springen’. Maar ook, motiverende pleidooien om dit instrument juist wel in te zetten. Omdat het leuk is, leerzaam en beslist niet zo tijd- en geld verslindend als sommigen wel beweren.

Men had ook geen bezwaar tegen KRF NL, maar wel tegen het feit dat het ‘weer wat nieuws is’, zonder dat er een goede beloning tegenover staat.

Daar trad Guido van Woerkom tegen op: ‘KRF NL is juist het middel om aan de buitenwereld duidelijk te maken dat wij de kwaliteit goed geregeld hebben. Dat wij bepalen hoe onze kwaliteit er uit ziet. Daarom moeten we ons niet laten verdelen door 1 of 2 onderdelen die in het nieuwe systeem sowieso niet verplicht zijn’.

De discussie kwam daarna bijna vanzelfsprekend op transparantie. Als middel om het effect van het handelen te laten zien. In dat verband hebben de deelnemers vertrouwen in de ontwikkeling van de Landelijke Database Fysiotherapie. Diezelfde transparantie heeft gevolgen voor disfunctionerende collega’s. Men vindt het terecht dat daarvoor in KRF NL een regeling getroffen is.

Was er meer? Zeker. Regionalisering; we moeten ook daar zelf in de buurt van het stuur moeten komen. In regio's en in ketens moeten we met elkaar investeren of het heel bewust niet doen. Bepalen wat we zelf willen bij regionalisering. Het moet de positie in de eerste lijn verbeteren.

Verder: regionale coöperaties worden genoemd als mogelijkheid om de macht van zorgverzekeraars te breken. De NZa-monitor (wat een gedrocht). Niet-contracteren was een gesprekspunt, natuurlijk de uitblijvende verhoging van de tarieven en waarom weer een kostprijs-onderzoek? En dan hebben we nog de nodige gesprekonderwerpen niet genoemd.

Het was geanimeerd, daar in Alkmaar. Kritisch natuurlijk. Maar ook iets meer eensgezind dan vooraf. Eén deelnemer vroeg om het terugbrengen van de ‘menselijke maat’ en om samenwerken te omarmen. Dat was misschien nog wel de beste samenvatting.

Trefwoorden:

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.