Zilveren Kruis schrapt aantal verwijsbriefjes

11 jun 2019
Zilveren Kruis maakte vrijdag 7 juni jl. bekend dat vanaf 1 juni 2019 een verwijsbriefje voor ongecontracteerde praktijken niet meer nodig is. Ook VGZ bevestigt via sociale media dat zij niet langer een verwijzing vragen voor alle aandoeningen. Het KNGF pleit al lange tijd voor het afschaffen van de verwijsplicht.

Patiënten Zilveren Kruis en VGZ onder behandeling bij ongecontracteerde praktijk geen verwijsbriefje meer nodig.

Voor praktijken die wel een contract sloten met Zilveren Kruis was een verwijsbriefje voor deze behandelingen al sinds de invoering van Directe Toegang Fysiotherapie (DTF) niet meer nodig. Voor praktijken werkend zonder contract was deze drempel er wel.

Zilveren Kruis kwam vrijdag 7 juni jl. met het nieuws dat vanaf 1 juni 2019 een verwijsbriefje voor ongecontracteerde praktijken niet meer nodig is. Ook VGZ bevestigde via sociale media dat zij niet langer een verwijzing vragen (met uitsluiting van deze aandoeningen).

Het KNGF pleit al lange tijd voor het afschaffen van de verwijsplicht.

Er zijn al verzekeraars die een bewijs van diagnose stelling voldoende vinden. Het KNGF vindt dit een stap in de goede richting.

In de werkgroep ‘Vermindering administratieve lasten’ wordt gesproken over het ten algemene afschaffen van de vervanging van de verplichte verwijzing door een soort van vergewisplicht per 1 januari 2020. Als de fysiotherapeut een andere schriftelijke zekerheid heeft dat een patiënt een aandoening heeft die op de chronische lijst staat en die in het dossier opneemt, zou daarmee kunnen worden volstaan. 

Trefwoorden: