Nieuwe richtlijn Fysiotherapeutische Dossiervoering vastgesteld

28 jun 2019
Het KNGF heeft de nieuwe Richtlijn ‘Fysiotherapeutische dossiervoering 2019’ vastgesteld. Hierbij is het noteren van gegevens teruggebracht tot wat minimaal noodzakelijk is.

Geen overbodige bureaucratie

Vanzelfsprekend zijn de vast te leggen gegevens in de nieuwe Richtlijn gebaseerd op wetgeving en op basis van relevantie voor klinisch handelen. Met oplevering en goedkeuring van dit document is voldaan aan een van de gestelde doelen vanuit de schrapsessies. Deze schrapsessies zijn in samenwerking met VvAA en VWS ontstaan vanuit de door VvAA opgezette zorgbrede beweging (Ont)Regel de Zorg, die zich richt op meer tijd voor de patiënt, minder voor administratie. Het doel is de zorg ontdoen van overbodige bureaucratie zoals het terugdringen van (onzinnige) administratie en registratie. 

Behandelrelatie centraal
In de dossiervoering staat de behandelrelatie tussen fysiotherapeut en patiënt nog meer centraal. Gegevens worden vastgelegd in samenspraak met de patiënt, waarbij het klinisch redeneerproces leidend is. Met name intake en evaluatie van het behandelproces zijn vereenvoudigd. Ook het gebruik- en noteren van klinimetrie zal in dienst staan van het behandeltraject dat is afgestemd met de patiënt,  en gekozen worden op basis van relevantie voor het klinisch redeneerproces volgens de beoordeling van de fysiotherapeut. 

Trots

Zowel de werkgroep bestaande uit Michiel Trouw, Ron van Heerde, Bert Hartstra, Harry Geurkink (fysiotherapeuten) en Mario van Til (praktijkhouder), het KNGF als de VvAA zijn trots op dit mooie resultaat. De praktijkrichtlijn en de Verantwoording en Toelichting zijn hier te downloaden. 

Trefwoorden: