Onderzoek naar effect oefentherapie bij RA en axiale SpA van start - Deelnemers krijgen fysiotherapie vergoed

20 aug 2019
Minister Bruins (Medische Zorg) heeft besloten dat het onderzoek naar het effect van langdurige oefentherapie bij twee groepen reumapatiënten van start kan gaan. Het gaat om twee onderzoeken naar langdurige oefentherapie bij mensen met een ernstige vorm van reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (axiale SpA). Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek, dat we samen met ReumaNederland hebben geïnitieerd, wordt bepaald of langdurige oefentherapie voor deze patiënten in het basispakket komt.

Vergoeding voor deelnemers onderzoek

Gedurende het onderzoek krijgen patiënten die meedoen aan het onderzoek fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed. In sommige berichten in de media leek het alsof fysiotherapie voor alle reumapatiënten vergoed gaat worden. Dat is niet het geval. Het betreft alleen de patiënten die aan deze twee onderzoeken mee doen.

Inzet: volledige vergoeding fysiotherapie
In 2012 is fysiotherapie voor deze groep patiënten uit de basisverzekering gehaald. Net als ReumaNederland vinden we dat fysiotherapie bij RA en axiale SpA volledig vergoed zou moeten worden vanuit de basisverzekering. Sinds 2012 trekken we daarin samen op. Onze gezamenlijke inzet is om fysiotherapie weer volledig vergoed te krijgen. Dat is door de in onze ogen te strikte normering van het Zorginstituut (nog) niet gelukt. Dit onderzoek is een tussenstap die hopelijk leidt tot volledige vergoeding en is daarmee een “next best”-oplossing. In april heeft de Tweede Kamer nog op aangeven van het KNGF een motie aangenomen dat voor de patiënten die worden toegelaten tot het onderzoek ook de eerste 20 behandelingen vergoed moeten gaan worden.

Lees ook
KNGF 25 april 2019: Motie aangenomen over vergoeding behandeling deelnemers reuma-onderzoek
Reuma Nederland 19 augustus 2019: Onderzoek naar langdurige oefentherapie voor mensen met ernstige RA en axiale SpA van start

KNGF-scholing
Wil je weten hoe je axSpA herkent en wat je als fysiotherapeut kan doen? In september en oktober organiseren we lezingen over dit onderwerp. 

18 september Amersfoort | 2 oktober Heerenveen | 10 oktober Nuenen | 23 oktober Leiden

Trefwoorden: