Fysiotherapeuten Initiatiefgroep Pensioengat (FIP)

13 mrt 2018
‘Vrijgevestigde fysiotherapeuten lopen risico bij arbeidsongeschiktheid’

FIP

Eind vorig jaar is de Fysiotherapeuten Initiatiefgroep Pensioengat (FIP) opgericht. Op de ALV van het KNGF is daar een mededeling over gedaan. Deze initiatiefgroep is ontstaan na publicatie in diverse media over problemen die vrijgevestigde fysiotherapeuten en ZZP’ers in geval van arbeidsongeschiktheid hebben of zullen krijgen met de einddatum van hun arbeidsongeschiktheidsverzekering in relatie tot de veranderde wettelijke AOW-leeftijd.

De FIP inventariseert de aard en omvang van het probleem, dat is ontstaan na een wetswijziging, die ertoe leidde dat de AOW-leeftijd is verhoogd. Het gaat bij deze inventarisatie om de groep, die een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten met uitkering tot hun 65ste . Vrijgevestigde fysiotherapeuten met zo’n verzekering lopen namelijk nu het risico dat ze in geval van arbeidsongeschiktheid tussen hun 65ste en de AOW-leeftijd, geen uitkering ontvangen.                                                                                                                                                           

De FIP wil er samen met betrokken partijen voor zorgen, dat voor deze groep een passende oplossing komt, gelet op de gewijzigde wetgeving en de vorm van hun arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Op dit moment gaat het om een relatief beperkte groep gedupeerde vrijgevestigde fysiotherapeuten. Ruim 1 % van de totale beroepsgroep is volledig arbeidsongeschikt en een nog onbekend (groter) aantal gedeeltelijk. Echter, deze problematiek gaat elke vrijgevestigde fysiotherapeut en ZZP’er aan, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Wanneer dit deel van de beroepsgroep een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit en de AOW leeftijd gaat weer omhoog, dan lopen ook zij in het geval van arbeidsongeschiktheid het risico, dat ze tussen de einddatum van hun verzekering en de nieuwe AOW-leeftijd, geen inkomen ontvangen. De FIP wil dit voorkomen.

De FIP heeft inmiddels uitgebreid contact gehad met het KNGF, die alle medewerking aan dit initiatief verleent. Tevens zijn er al diverse contacten geweest met sociaal-maatschappelijke organisaties.

De FIP doet een oproep aan alle vrijgevestigde fysiotherapeuten en ZZP’ers, die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn om contact met hen op te nemen via het e-mailadres: fysiopensioengat@gmail.com. Volg FIP op Facebook en Twitter. Ook mensen, die bereid zijn mee te denken of netwerkcontacten in de politiek of in de verzekeringswereld hebben zijn uiteraard van harte welkom. 

Trefwoorden:

Reacties

 • Mevr. J.D. van Bommel (18 maart 2018 14:01)
  Geachte heer, mevrouw. Ik ben nu 56 jaar , 50% arbeidsongeschikt, alleenstaand en mijn AOV (dus ook mijn uitkering) loopt tot 60 jaar. Toen ik mijn AOV afsloot kon dat maar tot 60 jaar, nu kan dat bij hen tot 65, maar omdat ik een uitkering heb is deze polis niet meer te verlengen tot 65, laat staan tot 67 jaar. Ik heb al intensief contact gehad met mijn verzekeraar Movir. Zij erkennen dat er een probleem is en zijn bereid mee te denken. Voorlopig komen ze niet verder dan een voorstel om een nieuwe polis af te sluiten vanaf 60 jaar, waarin mijn totale bewegingsapparaat wordt uitgesloten voor ALLE aandoeningen en waarbij ik 100% premie betaal, maar maar 50% krijg uitgekeerd. Als dat voor mij een optie was had ik geen verzekering nodig om mijn inkomen enigszins veilig te stellen!! Josca van Bommel
 • Mevr. J.H.A. van der Wee (14 maart 2018 16:38)

  Goedemiddag Met interesse her artikel gelezen. Ik heb nu een AOV tot 60 jaar omdat ik destijds bij het afsluiten ervan gehuwd was. Ondertussen gescheiden en weer samen maar de AOW gaat alleen maar omhoog. Enkel tegen een zeer forse onbetaalbare premie verhoging kan ik de AOV opgehoogd krijgen naar 67jaar (mits dat tegen die tijd, over 12jaar, nog zo is). Ik heb enkel 4 jaar geleden aanspraak gemaakt op de AOV voor 6mnd, alle overige 25 jaar niets gebruikt. Nu aangesloten bij een broodfonds waardoor de wachttijd naar 2 jaar kan maar dan wordt de premieverhoging nog niet minder. Nemen jullie deze problematiek ook mee? Ik ben nu dus niet arbeidsongeschikt gelukkig. Ik heb al naar FIP gemaild maar misschien maakt dit meer fysio's wakker. Vriendelijke groeten Hannie

 • Dhr. R. van Deudekom (14 maart 2018 10:09)

  Geachte Heer, Mevr, Bij deze wil ik mijn interesse over dit onderwerp aangeven omdat ik voor 70% arbeidsongeschikt ben en mijn AOV afloopt in mijn 65ste levensjaar. Ik ben nu 64 jr. en heb dus zeker een pensioen- AOW gat te overbruggen van ca anderhalf jaar. Ik zou het zeer op prijs stellen als ik op de hoogte gehouden zou worden over mogelijke oplossingen. m.vr.gr. R. van Deudekom Lidnr 61044 E-mail: r.vandeudekom@hetnet.nl

  • KNGF (14 maart 2018 14:28)

   Geachte heer van Deudekom,

   Om op de hoogte te blijven van mogelijke oplossingen kunt u zich aanmelden bij de FIP. Dit kan via het e-mailadres wat staat vermeld in het artikel. 

   Met vriendelijk groet,

   Het KNGF

 • Dhr. L.B.C.M. Verreijt (13 maart 2018 20:48)
  Geachte Heer, Mevr, Bij deze wil ik mijn interesse over dit onderwerp aangeven daar ik voor 50% arbeidsongeschikt ben en mijn AOV op 65 jr. afloopt. Ik ben 60 jr. en heb dus een groot pensioengat te overbruggen. Ik zou het zeer op prijs stellen als ik op de hoogte gehouden zou worden over mogelijke oplossingen. m.vr.gr. Arno Verreijt Lidnr 43027 E-mail: a.verreijt1@upcmail.nl
  • KNGF (14 maart 2018 14:27)

   Geachte heer Verreijt,

   Om op de hoogte te blijven van mogelijke oplossingen kunt u zich aanmelden bij de FIP. Dit kan via bovenstaand e-mailadres. 

   Met vriendelijk groet,

   Het KNGF

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.