Is uw praktijk klaar voor de AVG? Handige checklists en regelhulp

30 jan 2018
Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

Handleiding, checklists en regelhulp

De overheid heeft een handleiding gepubliceerd waarin de belangrijkste bepalingen uit de AVG en de daarop betrekking hebbende uitvoeringswet worden toegelicht. Met handige checklists (p. 15-18) over de plichten van de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker (bijvoorbeeld uw EPD leverancier), wat in de verwerkersovereenkomst met uw EPD leverancier moet zijn opgenomen en welke informatie u aan de betrokkene (uw patiënt) moet geven.

Download de handleiding

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens is een campagne gestart rondom de invoering van de AVG met de site hulpbijprivacy.nl. ‘Verwerkingsverantwoordelijken’ krijgen met een speciale Regelhulp in 10 stappen een beeld wat te doen om goed voorbereid te zijn op de AVG.

Trefwoorden:

Reacties

 • Mevr. J.J. Volmer-Triezenberg (1 mei 2018 15:15)
  We moeten allemaal een privacy verklaring hebben als fysiotherapiepraktijk. Is er via de KNGF een privacy verklaring beschikbaar die wij kunnen invullen met onze eigen gegevens?
 • Dhr. N. Pabst (6 april 2018 08:49)
  Ben met eerdere reageerders eens dat het KNGF ons veel te veel laat zwemmen. En de toegezegde mail (aan collega Veendijk) heb ik ook nog niet gezien. Zo moet iedereen toch weer het wiel gaan uitvinden. N. Pabst
 • Dhr. S. Veendijk (21 maart 2018 15:21)
  Dit zou bij uitstek een taak zijn voor de overkoepelende beroepsvereniging. O ja , het KNGF. Ze doen weer niets en laten alle praktijken hetzelfde wiel uitvinden. Graag zie ik een actielijst die je als praktijk moet doorlopen en waar je aan moet voldoen. Ook graag commentaar van jullie (het KNGF) over de zienswijze waarom er geen duidelijke handvatten zijn voor fysiotherapiepraktijken.
  • KNGF (21 maart 2018 16:01)

   Geachte heer S. Veendijk,

   Bedankt voor uw reactie op het artikel. We begrijpen uw irritatie en zijn ons bewust dat wij onze leden hierbij goed kunnen ondersteunen. Op dit moment leggen we de laatste hand aan een exclusief voor onze leden in te kopen AVG-dienstenpakket, met daarin een handige tool en toegang tot ondersteuning. Zeer binnenkort (over ca 2 weken) ontvangen alle praktijkhouders dit aanbod in hun mailbox. In de tussentijd verwijzen wij u naar 'de ultieme checklist voor de GPDR' met de 10 belangrijkste punten, die wij recent via de Fysio E-nieuws communiceerden . Deze checklist kunt u vinden op https://www.marketingfacts.nl/berichten/de-ultieme-checklist-voor-de-gdpr. 

   Met vriendelijke groet,

   Het KNGF

 • Mevr. E.Y. Seume (18 maart 2018 14:32)
  Beste KNGF, Gewoon een kort overzicht van wat we moeten doen (met email, protocol om aan de wet te voldoen enz) zou het minste zijn wat leden van een beroepsvereniging mogen verwachten toch? Aangezien we als fysiotherapeuten in de basis allemaal met dezelfde verwerking van persoonsgegevens te maken hebben, is het voor jullie eenmalig uitzoeken en dan ons vertellen sneller, praktischer en tijdbesparend voor alle leden. Het zou fijn zijn als jullie ons hierin begeleiden en steunen. Het kost op dit moment elke praktijkhouder onnodig veel tijd. Dat linkje naar het 10-stappenplan vervangen met een protocol helpt veel meer. Gr, Eveliina Seume
 • Mevr. J.H. Snel (28 februari 2018 22:17)
  Volgens de checklist moet ik een FG aanstellen en opleiden, een DPIA uitvoeren en nog zo wat rare afkortingen. Ik dacht dat er geschrapt ging worden in administratieve rompslomp? Altijd al gedacht dat het ouderwetse papieren dossier en archief achter slot en grendel veel veiliger was dan al die automatisering, maar nu weet ik het heel zeker. Wil de overheid eigenlijk nog wel dat fysiotherapeuten hun werk uitvoeren?
 • Mevr. A. van Doorn (28 februari 2018 10:17)
  Ik heb contact gehad met de beroepsgroep om te vragen of er een duidelijk stappenplan kan komen waar wij als fysiotherapie praktijk aan moeten voldoen. Zodat niet iedere praktijk zelf alles hoeft uit te zoeken. Helaas krijg ik terug dat dit niet het geval is. Het lijkt mij dat een beroepsvereniging daar hulp bij kan bieden ipv alleen de link te geven naar het algemene 10 stappenplan! Gewoon een kort overzicht van wat we moeten doen (met email, protocol om aan de wet te voldoen enz), aangezien we in de basis allemaal met dezelfde verwerking van persoonsgegevens te maken hebben. Het zou fijn zijn als jullie ons hierin alsnog tegemoet kunnen komen! met vriendelijke groet, Annita van Doorn (Mijn Fysiopraktijk)
 • Dhr. F.T.M. van den Bouwhuijsen (28 februari 2018 09:26)
  Er wordt toch niet van ons verwacht dat we de 99 pagina's van die handleiding doorworstelen? Er wordt ons in de mail een "handige checklist" en "regelhulp in 10 stappen"voorgespiegeld.
  • KNGF (28 februari 2018 10:02)

   Geachte heer Van den Bouwhuijsen,

   Bedankt voor uw reactie, wellicht staat het niet duidelijk genoeg in de tekst vermeld. In de alinea onder de link "download de handleiding" staat een link achter het woord "Regelhulp". Wanneer u hierop klikt wordt u doorverwezen naar regelhulp van de Autoriteit Persoonsgegevens, waar u in 10 stappen een beeld krijgt van waar u aan kunt werken om goed voorbereid te zijn op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

   Hopelijk is hiermee u vraag beantwoord.

   Met vriendelijke groet,

   Het KNGF

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.