Shockwavetherapie onderdeel van een behandeling fysiotherapie? Dan geldt één zitting

8 feb 2018
Als onderdeel van een fysiotherapiebehandeling kan een fysiotherapeut shockwavetherapie geven. NZa geeft aan dat er twee manieren zijn waarop shockwavetherapie in rekening kan worden gebracht bij een patiënt.

Hoe kan shockwavetherapie in rekening gebracht worden bij de patiënt?

  1. Is shockwavetherapie onderdeel van een behandeling fysiotherapie? Dan wordt er een zitting fysiotherapie in rekening gebracht. Er mag daarnaast geen extra tarief in rekening worden gebracht voor de shockwavetherapie. Dat betekent ook dat een fysiotherapeut volgens de 'Beleidsregel fysiotherapie' per dag, per patiënt, maar één prestatie (zitting fysiotherapie) in rekening mag brengen. Behalve als een arts heeft vastgesteld dat er sprake is van een medische noodzaak. Als shockwavetherapie als onderdeel van een behandeling wordt geleverd, kan deze niet (op een andere dag) apart van de zitting worden gedeclareerd.
  2. Wordt shockwavetherapie gegeven door een niet-fysiotherapeut én niet onder de verantwoordelijkheid van een fysiotherapeut? Dan valt deze zorg niet onder fysiotherapeutische zorg en mag dan niet als fysiotherapie in rekening worden gebracht. Shockwavetherapie kan in dat geval wel in rekening worden gebracht buiten de door Nza vastgestelde prestaties om.

De wijze van in rekening brengen van zorg staat los van of er sprake is van vergoeding vanuit de (basis)verzekering. Vragen over de vergoeding vanuit de (basis)verzekering kunt u stellen aan de betreffende zorgverzekeraar.

Bron: (nza.nl)

Trefwoorden:

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.