Fysiotherapeuten op TV

28 dec 2018
Verklaring KNGF Bestuur

t.b.v. RTL Nieuws uitzending 19.30 uur vanavond

Als voorzitter van het KNGF begrijp ik het ongenoegen van fysiotherapeuten maar al te goed. De administratieve lasten die fysiotherapeuten door zorgverzekeraars opgelegd krijgen zijn hoog en zij krijgen de benodigde tijd daarvoor -bijna een hele dag per week- niet vergoed. Daarbij komt dat zorgverzekeraars zich d.m.v. de zogenaamde behandelindex bemoeien met het aantal behandelingen dat een fysiotherapeut mag geven. Het tarief dat zorgverzekeraars voor een behandeling geven, tenslotte, ligt al twaalf jaar ver onder de kostprijs.

Het KNGF is voorstander van gecontracteerd werken, wanneer er sprake zou zijn van evenwicht in onderhandelingspositie tussen fysiotherapeuten en zorgverzekeraars. Echter, aangezien zorgverzekeraars niet willen onderhandelen over contracten die zij aanbieden, is het voorstelbaar dat fysiotherapeuten de contracten niet willen tekenen.

Het KNGF vertegenwoordigt en ondersteunt alle fysiotherapeuten binnen het zorgstelsel. Daarom vragen we bij zorgverzekeraars, de overheid en de politiek aandacht voor de positie van zowel gecontracteerde als ongecontracteerde fysiotherapeuten. 

Het KNGF doet onderzoek naar het aantal fysiotherapeuten dat (deels) geen contracten wil afsluiten met zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit doet op dit moment onderzoek naar de kostprijsontwikkeling in de fysiotherapie. We hopen dat de resultaten van deze onderzoeken een bijdrage kunnen leveren aan de discussie en een uiteindelijke oplossing.

Guido van Woerkom
Voorzitter KNGF

Trefwoorden: