Overleg tussen VGZ en het KNGF. Partijen blijven vooralsnog van mening verschillen.

6 aug 2018
Het KNGF en VGZ hadden vanmiddag bestuurlijk overleg over de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de VGZ campagne lage rugklachten. Beide partijen hebben hun standpunten nader toegelicht.

Beeld

VGZ houdt vast aan zijn mening dat zij hun verzekerden goed moeten kunnen informeren over praktijken met wie zij aparte afspraken hebben gemaakt. Voor VGZ is het vast beleid om aparte afspraken te maken met specifieke praktijken voor specifieke aandoeningen, ook buiten de fysiotherapie. VGZ kiest bij lage rug klachten voor de geselecteerde fysiotherapie praktijken, omdat deze praktijken een behandelgarantie afgeven naar hun verzekerden.

Het KNGF geeft aan dat, gelet op de eerdere communicatie, in de huidige berichtgeving onvoldoende duidelijk wordt gemaakt dat het uitsluitend een financiƫle kwestie betreft en niet over kwaliteit gaat. Het KNGF vindt dat VGZ het beeld dat is ontstaan, waardoor een groot deel van de fysiotherapie praktijken zich gediskwalificeerd voelt, onvoldoende gecorrigeerd heeft.

Juridisch onjuist
Daarnaast blijft het KNGF erbij dat het juridisch onjuist is, dat op de website van VGZ bij het zoeken op een bepaalde aandoening (lage rugklachten) als uitkomst van deze zoekopdracht alleen de door VGZ geselecteerde partijen worden getoond. De mededeling bovenin de website dat men de zoekopdracht opnieuw kan invullen, is onvoldoende. Daarmee blijft immers de suggestie bestaan dat men in beginsel alleen maar bij deze geselecteerde praktijken terecht kan voor lage rugklachten.

VGZ heeft aangegeven het wel belangrijk te vinden zorgvuldig te communiceren. Zij hebben toegezegd opnieuw naar de website te kijken en deze eventueel aan te passen. Later deze week komt VGZ hierop bij het KNGF terug.

Klacht
Om misverstanden te voorkomen: de klacht bij de NZa blijft gehandhaafd. Inmiddels heeft de NZa laten weten dat er meerdere klachten van fysiotherapeuten zijn binnengekomen over de VGZ campagne. Daarnaast is het KNGF bezig met het voorbereiden van de klacht bij de ACM. Het KNGF wil de ACM onder meer verzoeken hun zienswijze te geven over de toelaatbaarheid van het op deze wijze informeren van de consument.

Het KNGF heeft tevens van de gelegenheid gebruik gemaakt om zijn mening over het VGZ contract 2019 te geven. De aandachtspunten waren onder meer de behandelindex, machtigingsbeleid, PREM, tarief en gedifferentieerde inkoop. Hierover volgt op korte termijn nader overleg.

Reacties

 • Dhr. E. Buijsman (7 augustus 2018 11:45)

  Ik denk dat het belangrijk wordt om meer stelling te nemen. Meer de publiciteit opzoeken. En niet alleen t.a.v. het VGZ, maar ook de andere verzekeraars, de arrogantie hoe zorgverzekeraars reageren op vragen, het niet geven van uitleg hoe het tarief opgebouwd is enz enz. Het wordt hoog tijd om de knuppel in het bekende hok te gooien!!!

 • A.A.M. Bresser (7 augustus 2018 11:12)

  Lees op de site de afspraken waar VGZ het over heeft waar in mijn beleving elke fysiotherapeut aan (dient te) voldoet(n).

  De kern van de afspraken is:
  - werken met een gestructureerde en bewezen aanpak op basis van bestaande richtlijnen
  - delen van kennis en resultaten om continu te kunnen verbeteren
  - inzicht in en transparantie over het resultaat van behandelingen
  - minder administratieve lastendruk door uniforme registratie ruimte voor eigen verantwoordelijkheid zorgverlener door productfinanciering
  - behandelgarantie: geen extra kosten voor de klant als klachten terugkomen

  Met "voor de klant" bedoelt VGZ waarschijnlijk zichzelf en dat is natuurlijk ridicuul. Zulke garanties kunnen niet gegeven worden door fysiotherapeuten, dat is niet ethisch, en men kan er dus ook niet op worden afgerekend. Slechte zaak dat fysiotherapeuten op die manier proberen in een goed blaadje te komen bij VGZ.

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.