Vertoont u televisieprogramma’s in de praktijk?

5 sep 2017
Deze week kunt u als praktijkhouder een bericht van Videma ontvangen met het verzoek om een licentie aan te vragen voor het vertonen van televisieprogramma’s in uw praktijk.

Het bericht

Videma is verantwoordelijk voor uitgifte van licenties voor het zakelijk gebruik van alle tv-programma's die worden uitgezonden via de landelijke publieke en commerciële omroepen.

De brief legt uit dat u toestemming nodig heeft voor doorgifte en groepsvertoning van alle programma's die worden uitgezonden op de kanalen: NPO 1, NPO 2, NPO 3, NL24 (digitale kanalen publieke omroep), RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, SBS6, NET5, Veronica, Disney XD, Nickelodeon, MTV, Comedy Central, Discovery Channel en TLC. De rechten op deze programma's berusten bij omroepen (voor zover zij zelf eigenaar zijn van de programma's die ze uitzenden) en producenten.

Biedt u uw patiënten/cliënten tv-programma’s en/of videofilms aan in de wachtruimte, bij de receptie, de medische fitness ruimte of in eventuele overnachtingskamers?  Dan heeft u volgens de Auteurswet toestemming nodig van de rechthebbenden. De toestemming kunt u regelen door een licentie af te sluiten met Videma.

Meer weten over de licenties?  Kijk op Videma.nl

Trefwoorden:

Reacties

 • Dhr. C. G. J. de Jong (10 februari 2018 11:29)

  Kreeg deze week bezoek van een accountmanager van videma. Omdat er op dit moment niemand aan de receptie aanwezig was liep deze heer zonder zich eerst kenbaar te maken de praktijkruimte/gang in? In de oefenruimte hangt inderdaad een tv toestel waarvoor op dit moment geen licentie rechten worden betaald ,maar volgende vragen blijven? -hebben medewerkers van videma een "opsporingsbevoegdheid". -moet een medewerker van videma zich eerst aanmelden/legitimeren? -heeft videma de alleen rechten voor het verkrijgen van een tv licentie ? Kees de Jong

 • Mevrouw J.C.P. Jesterhoudt (3 november 2017 15:04)

  Ik wil ook graag weten of je ook nog Videma moet betalen wanneer je ook al Buma-Stemra en Sena hebt betaald.

  • KNGF (6 november 2017 10:11)

   Er bestaan zeer veel verschillende soorten tv-programma's: speelfilms, (soap-)series, documentaires, spelprogramma's, sportuitzendingen enzovoorts. Maar of het nu gaat om een sportevenement of een film, alles wat op tv wordt uitgezonden, is ooit gemaakt en heeft een rechthebbende. Deze rechthebbende heeft volgens de Auteurswet het exclusieve recht op openbaarmaking. Hij kan aan een derde toestemming geven voor openbaarmaking, en in ruil daarvoor een vergoeding vragen. Videma fungeert als een intermediair en heeft de bevoegdheid om de naleving van de auteurswet te controleren. Dus voor alles wat op tv wordt uitgezonden, is ooit gemaakt en u vertoont dit in uw praktijk is een licentie noodzakelijk.

 • Dhr. A. Visscher (25 oktober 2017 20:13)
  Beste heer Soliman, er bestaan zeer veel verschillende soorten tv-programma's: speelfilms, (soap-)series, documentaires, spelprogramma's, sportuitzendingen enzovoorts. Maar of het nu gaat om een sportevenement of een film, alles wat op tv wordt uitgezonden, is ooit gemaakt en heeft een rechthebbende. Deze rechthebbende heeft volgens de Auteurswet het exclusieve recht op openbaarmaking. Hij kan aan een derde toestemming geven voor openbaarmaking, en in ruil daarvoor een vergoeding vragen.Videma fungeert als een intermediair en heeft de bevoegdheid om de naleving van de auteurswet te controleren. Dus voor alles wat op tv wordt uitgezon- den, is ooit gemaakt en u vertoont dit in uw praktijk is een licentie noodzakelijk.
 • Dhr. S. Soliman (22 oktober 2017 21:53)

  ik heb ook aan Buma-Stemra en Sena betaald, ben ik ook verplicht ook licentie aan te vragen bij Videma? 

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.