NZa en KNGF onderzoeken tarieven fysiotherapie in relatie tot kwaliteit en toegankelijkheid

24 nov 2017
Het KNGF is met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in overleg over de mogelijkheden voor een onderzoek naar de ontwikkeling van de tarieven in de fysiotherapie in relatie tot betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van deze zorg.

Overleg NZa en KNGF

Net als het KNGF, ontvangt de NZa veel signalen van fysiotherapeuten dat de tarieven onder druk staan. In de marktscan eerstelijns zorg heeft de NZa hierover in algemene zin opgemerkt dat zorgverzekeraars bij de inkoop weliswaar veel aandacht hebben voor betaalbaarheid van zorg, maar dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars er samen nog niet in slagen om de kwaliteit van zorg inzichtelijk te krijgen.

Een grote focus op kostenbeheersing met beperkte aandacht voor kwaliteit geeft zeker in de fysiotherapie risico’s op uitholling van de kwaliteit. De ontwikkeling van de tarieven in relatie tot kwaliteit en toegankelijkheid wil de NZa samen met het KNGF in beeld gaan brengen.

Het KNGF dringt namens de leden al enkele jaren bij alle beleidsbepalers en zorgverzekeraars aan op een discussie over het tarief dat al 10 jaar niet verhoogd of geïndexeerd is. Het KNGF bestuur is verheugd dat de NZa zich sterk maakt voor een dergelijk onderzoek.

De komende weken overleggen KNGF en NZa verder over het opstellen van een onderzoeksaanpak die inzichtelijk maakt wat de ontwikkeling van de tarieven is over de afgelopen jaren en hoe dit zich verhoudt tot ontwikkelingen in de kwaliteit en toegankelijkheid van de fysiotherapeutische zorg. Dat is niet eenvoudig. Als het onderzoek nog dit jaar gestart wordt, kunnen de resultaten voor de contracten van de zorgverzekeraars in 2019 worden meegenomen. Het KNGF is van mening dat de uitkomst in ieder geval ook voor de fysiotherapeut rechtvaardig moet zijn in de vorm van een inkomen dat past voor een hoog opgeleide professional.

Trefwoorden:

Reacties

  • P.M. Thans (25 november 2017 08:59)
    Kwaliteit koppelen aan tarieven is een heikel punt. Fysiotherapeuten zijn zorgprofessionals met borging van kennis en kunde door het kader van een beroepsorganisatie, bijscholingen, registers etc. Het jarenlang achterblijven van de indexering is een belediging van de gehele beroepsgroep. Laten we het nu eens even niet over kwaliteit hebben en al helemaal niet over hoe die nóg beter kan,maar over de plaats van de fysiotherapeut in de zorg. Maarten Thans, Ambassadeur KNGF Noord-Holland

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.