Subsidie voor onderzoek naar fysiotherapie na een totale heup of knievervanging

31 aug 2017
De Stichting Zorgevaluatie heeft binnen het programma 'Leading the Change' en subsidie van 300.000 euro toegekend aan een samenwerkingsverband van ziekenhuizen onder leiding van  het ErasmusMC en het LUMC.

Landelijk onderzoek

De projectgroep bestaat uit Prof. dr. Thea Vliet Vlieland, dr. Maaike Gademan, en dr. Wilfred Peter van de Afdeling Orthopaedie, Revalidatie en Fysiotherapie van het LUMC en dr. Max Reijman van de afdeling Orthopaedie van het ErasmusMC. Met deze subsidie wordt een landelijk onderzoek naar fysiotherapie na een totale heup- of knie vervanging uitgevoerd. Dit project is voorgedragen door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) en het KNGF.

De zogenaamde PATIO  (PhysiotherApeutic Treat-to-target Intervention after Orthopaedic surgery) studie onderzoekt de kosten-effectiviteit van een fysiotherapeutische strategie nat totale heup en knievervanging waarin transmurale samenwerking, het snel starten van de behandeling, en het afsluiten ervan op grond van het bereiken van individuele functionele mijlpalen door de patiënt op de voorgrond staan.

Samenwerking

Toezeggingen van medewerking aan het onderzoek zijn verkregen van het Catharina Ziekenhuis,  Haga ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum, Medisch Centrum  Alkmaar, Meander Medisch Centrum, Medisch Centrum Haaglanden, Medisch Spectrum Twente,  Maastricht Universitair Medisch Centrum, , Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Reinier de Graaf Gasthuis, Spaarne ziekenhuis, St Anna ziekenhuis, St Antonius ziekenhuis, St Elisabeth ziekenhuis, Tergooi  ziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Groningen, en Viecuri Medisch Centrum.  

Trefwoorden:

Reacties

 • Mevr. S. Portegies (14 september 2017 15:39)
  Klopt het dat het mail adres voor aanmelding nog niet is gepubliceerd in de eNieuwsbrief?
  • KNGF (7 november 2017 17:15)

   Excuus  dat het lang heeft moeten duren. het email adres is: patio@zorgevaluatienederland.nl

 • Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kerkelanden (6 september 2017 15:23)

  Wij werken veel met patiënten uit Tergooi, hoop dat er samenwerking in de zin van implementatie activiteiten mogelijk is.

 • Mevr. N. Sleeking (1 september 2017 12:46)
  Wij hebben interesse om mee te doen. Hoe werkt het ? Moeten we ons ergens aanmelden/inschrijven?
  • KNGF (1 september 2017 15:32)

   De onderzoeksgroep is verheugd met deze spontane aanmeldingen.

   Voor het onderzoek zelf zijn er inmiddels genoeg partijen.
   Wel heeft de onderzoeksgroep fysiotherapeuten uit het werkveld nodig voor implementatie- activiteiten.

   Volgende week volgt er hier en in de FysioEnieuws een bericht met een e-mailadres voor deze PATIO-studie waar mensen uit het werkveld zich kunnen aanmelden voor deze implementatie- activiteiten.

 • Mevr. I. Apoll (1 september 2017 09:43)
  Gaat het onderzoek alleen over postoperatieve fysiotherapie of ook pre-operatief??
 • Mevr. T. Agterbosch (31 augustus 2017 20:16)

  We hebben interesse om hieraan mee te doen! Fysiotherapie Dwingeloo

 • Dhr. M. Zwezerijnen (31 augustus 2017 16:40)

  Ik hoop dat men op een gedegen manier dry needling therapie meeneemt in dit onderzoek. Tijdens de revalidatie zal dat een enorme tijdswinst en directe toename functieherstel voor de patient opleveren. Kortere revalidatieperiode en gegarandeerde resultaten.

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.