FOMO

3 okt 2019
Henk Jansen
Henk Jansen
KNGF-bestuurslid
V&D kocht ooit nagenoeg alles in wat mensen mogelijkerwijs zouden willen hebben. De keuze was reuze. Van verzekeringen tot kant-en-klaar maaltijden; V&D had het in huis, maar zag te laat in dat veel producten gewoon te weinig opleverden of nauwelijks verkocht werden, terwijl ze er wel in moesten investeren. Een hachelijk businessmodel, zo bleek.

Iets anders

De Postcodeloterij keert forse bedragen uit aan winnende postcodes. Het zal jouw postcode maar zijn. Je buurman wint een fors bedrag, terwijl je zelf met lege handen staat omdat je niet meedeed. Daarom koop je ook een lot. Een uiterst succesvol businessmodel, zo blijkt.

Een bedrijf dat geen klanten wil missen. Een burger die het niet zou kunnen hebben als z’n buurman iets wint…..fysiotherapiepraktijken die alle contracten tekenen die ze toegestuurd krijgen.

Nee, dit is beslist geen oproep om contracten niet te tekenen. Ik ben voorstander van een stelsel waarbij zorgverleners contracten kunnen tekenen die voor beide partijen redelijk zijn. Daar heb ik me vaak genoeg over uitgelaten en het lijkt me ook een volstrekt redelijk standpunt. En dat terwijl er op dit moment geen balans in belasting en beloning is.
Nee, de ‘fear of missing out’ (FOMO) die zowel (failliete) warenhuizen, eenvoudige burgers als fysiotherapiepraktijken voortdurend parten speelt neemt het zicht weg op wat werkelijk zinnig is.

Zinnig… Zorgverleners moeten zinnige zorg leveren. Zinnige zorg is volgens mij ook dat je zoveel mogelijk tijd vrijmaakt voor je patiënten. Bij ‘zinnig’ hoort dus ook dat je je niet inlaat met tijdrovende bezigheden (zoals onnodige administratie), die niet bijdragen aan het patiëntwelzijn. 

Ik hoorde dat ook de kleine zorgverzekeraars voor wat betreft fysiotherapie een dekkingsgraad van 100% hebben. 
Die zorgverzekeraars hebben soms maar een paar honderdduizend verzekerden. Een simpele rekensom leert dat een praktijk die een contract heeft met zo’n zorgverzekeraar gemiddeld genomen meer tijd en geld kwijt is met het voldoen aan alle specifieke contractvoorwaarden, dan dat de vergoeding voor de behandeling van die paar patiënten hem oplevert.
Iedereen zal begrijpen dat dat onverstandig is.

FOMO maakt dat we massaal tekenen, ook de contracten die ons meer kosten dan ze opleveren. Dat is onzinnig.
V&D is de fysiotherapiepraktijk die verloor, de Postcodeloterij is de zorgverzekeraar die weet dat z’n contractanten bang zijn om de boot te missen.

Angst is een slechte raadgever.

Henk Jansen
Bestuurslid KNGF

Trefwoorden:

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.