"Zo kan het echt niet langer"

27 feb 2018
Henk Jansen
Henk Jansen
KNGF-bestuurslid
Blog Henk Jansen

Luister naar Bob

Mensen kennen mij als soms wat ongepolijst in mijn uitlatingen. Wijt het maar aan een mengeling van mijn gedrevenheid voor het vak fysiotherapie en de duidelijkheid die ik als ondernemer altijd heb betracht. Ook zorgverzekeraars hebben mij regelmatig ongezouten mijn mening horen geven. Maar daar was en is helaas alle aanleiding voor. 

Afgelopen weken was de maat vol voor mij en mijn collega bestuurders. We kregen van de zorgverzekeraars de boodschap dat er in de contracten van 2019 wéér geen wijzigingen ten aanzien van de algemene bepalingen, de diagnosecodelijst en last but not least de behandelindex te verwachten zijn. Na al die uren die we in het Bestuurlijk Akkoord hebben geïnvesteerd, is dat een boodschap waarmee ik bij onze leden niet aan hoef te komen.

Veel leden hebben na 10 jaar sappelen hun hoop gevestigd op de overtuiging dat hun werk maatschappelijk betekenis heeft, dat ze door hun patiënten hoog gewaardeerd worden, dat de administratieve last teruggedrongen kan worden en dat het tarief wordt aangepast aan de kostprijs. Vandaar de brandbrief die wij hebben gestuurd aan de zorgverzekeraars, andere beleidspartners, collega’s en de minister. Boodschap: zo kan het echt niet langer.

Een storm van steunbetuigingen op social media toonde ineens een enorme eensgezindheid in de beroepsgroep. ‘Eindelijk’, denk ik dan, ‘fysiotherapeuten vormen tóch een eenheid’. Die eenheid is ook nodig want we vechten wel verder, we leggen ons niet neer bij de mededeling dat het inkoopbeleid over 2019 niet zal verbeteren. We accepteren niet dat de zorgverzekeraars eenzijdig willen bepalen wat in hun ogen een ‘betere’ behandelindex is. Een behandelindex die ze hoe dan ook als strafmaat willen blijven gebruiken. Het KNGF-bestuur zal blijven inzetten op een ‘resultatenindex’: een index die reden is om met elkaar in gesprek te gaan.

Het is dan verbazingwekkend dat het Keurmerk Fysiotherapie zich wél lijkt te scharen achter het eenzijdige voornemen van zorgverzekeraars. Ik roep de Keurmerk bestuurders op de rijen te sluiten. Als u ze spreekt, vraag het ze ook eens.

We krijgen ook veel bijval van paramedische en eerstelijns collega’s. Logisch, want onze brief beschrijft ook hun situatie. Een aantal van hen heeft net zozeer last van een behandelindex met  strafmaat, niet-uniforme codelijsten of algemene bepalingen. Gelukkig heeft de SP naar aanleiding van onze brief een lange reeks van schriftelijke vragen aan de minister gesteld. Het KNGF bestuur vraagt de andere Tweede Kamer fracties zich daarbij aan te sluiten en een stevig debat in de Kamer aan te vragen, over evenwichtige verhoudingen en tarieven in de zorg en welzijn.

Als bestuurder wil en zal ik blijven vechten voor het belang van álle fysiotherapeuten. Alle? Ja, alle! Beslist ook voor degenen die om hen moverende redenen denken dat een alternatieve registratie of eigen stichting hen verder helpt. Dat is mijn drijfveer en plicht als KNGF bestuurder, dé vereniging van fysiotherapeuten die staat voor eenheid in verscheidenheid.

Ik citeer dus ook graag de woorden van FDV-voorzitter Bob van Ravensberg die in zijn blog op notabene de website van het Keurmerk Fysiotherapie schrijft dat “de fysiotherapie rust en stabiliteit verdient, zodat we met ons allen ons sterk kunnen maken voor de werkelijke problemen, namelijk de macht van de zorgverzekeraar die er voor zorgt dat onze tarieven al praktisch 12 jaar op de nullijn staan”.

Laten we allemaal naar Bob luisteren.

Henk Jansen

KNGF bestuurslid

Trefwoorden:

Reacties

 • P. Bänziger (20 augustus 2018 13:43)
  Ik werk in een wijk waar ik niet zonder contract kan werken. Ik ben namelijk volledig afhankelijk van DTF omdat de grote huisartsenpraktijk zelf fysiotherapeuten in dienst heeft en geen enkele patiënt naar mij verwijst al wonen ze om de hoek bij mij. Ondanks pogingen van mij dit om te buigen, jammer. Dit heeft niets met vrije vestiging en kwaliteit te maken maar met oneerlijke concurrentie en machtsmisbruik. Zonder contract heb ik een verwijsbrief nodig en die krijg ik nooit.
 • Dhr. R. Bernardus (6 juli 2018 10:38)
  Beste Henk, op dit moment zit jij op een positie die verschil kan maken als je het verbale lef die jij ten toon spreidt vertaalt naar acties. Maak van je hart geen valkuil waar andere collega's in meegesleept worden maar durf actie te voeren. Keer je af van ZV's met wurgcontracten. Zelf zit ik in een situatie waarbij ik met mijn collega's een prachtige innovatieve praktijk ontwikkel waar de menselijke maat telt. De grote ZV's met hun burocratie en macht remmen deze ontwikkeling in plaats dat ze deze stimuleren. Als ik dit jaar kies om geen contracten met de grote ZV's te tekenen (Menzis en CZ heb ik al niet) dan moet ik mijn personeel waarschijnlijk ontslaan om een nieuw business model te ontwikkelen. Veel kennis en energie wat verloren gaat. Maak een verschil en roep je leden op tot het niet tekenen van de wurgcontracten en behartig de belangen van die grote groeiende groep van fysioos die het verdomd goed zien maar geen stem hebben. Stop het KNGF 10-jaar lobby toer zit en start met acties met lef, advocacy en genereren van media aandacht. Pas dan wordt je hart geen valkuil maar een kracht die we nodig hebben.
 • Dhr. B.T.K. van der Veen (20 maart 2018 10:01)

  Het beleid tav Fysiotherapie gaat niet veranderen!!! Zorgverzekeraars bepalen het beleid omdat er wordt gekozen voor comfort (lees het weggeven van autonomie) en er angst is voor tekorten. Zorg staat onder directe invloed van financiële regels na de privatisering. Rente en winstbejag dicteren het scenario voor fysiotherapie. Kiezen we voor dat systeem dan werken we 'in the box' Oplossingen vinden in het huidige zorgsysteem is 'waste of time'!

 • Mevr. C.M. Jumelet (15 maart 2018 10:02)
  Ik werk nu een paar jaar contractvrij, wat prima gaat en minder stress geeft. Ik lees dat het KNGF alle fysiotherapeuten steunt, maar een voorkeur heeft voor het werken met contracten. Misschien toch eens overwegen om te kiezen voor de andere optie: geen contracten.
 • De heer E. Saedt (12 maart 2018 13:47)
  Wellicht is dit een beter platform om ons te organiseren: https://www.facebook.com/groups/1826909343989930/
 • Dhr. R. Britstra (4 maart 2018 12:17)

  Inderdaad een oud verhaal. Maar dit kun je verwachten wanneer je politiek uitgerangeerde personen als voorzitter kiest.

 • Mevr. Kaalberg-Vermeulen (28 februari 2018 18:21)
  ik ben voor contractloos verder met de hele beroepsgroep!
 • Dhr. J.E. van Male (28 februari 2018 16:35)
  Wordt tijd voor actie, maar de fysio's zijn te verdeeld en te bang voor hun haggie. Helaas trekken wij daardoor regelmatig aan het korte eind. Hoop dat er nu eens genoeg stof gaat opwaaien die ons wakker gaat schudden: contracten wat mij betreft overboord!! Alleen de angst regeert....
 • Dhr. W.C.G.M.M. Schuurmans (28 februari 2018 15:49)

  Beste collega's, Hier een bericht van een roepende in de woestijn. Luister niet naar Bob, niet naar Henk en zeker niet naar het KNGF, maar luister eens naar Wim. Een paar jaar geleden kwam ik niet voor niets in het programma "zorg.nu" Dit om te waarschuwen waar VGZ mee bezig was nl. het gebruik van de behandelindex als strafmaatregel. Na dit programma heb ik geen contracten meer afgesloten met de grote zorgverzekeraars. Dit aan mijn patiënten duidelijk gemaakt en eindelijk eens weer normaal mijn werk kunnen doen. Van mijn collega's heb ik nauwelijks iets gehoord en zeker geen steun gekregen dus dit is een eenzame strijd. Mijn oproep is dan ook : teken geen enkel contract waar bepalingen in staan waar je het niet mee eens bent en ga je eigen weg. Ik ben bang dat mijn oproep weer tevergeefs zal zijn.

 • Dhr. G. Steenhuis (28 februari 2018 14:15)
  De bi wordt fout gebruikt. De berekening is niet transparant. Stuurt de ZV op dit getal, wij weten bij benadering waar we staan en de koers is niet duidelijk. Ook zorgt dit instrument ervoor dat we de komende jaren nog minder ruimte hebben. Het systeem is niet fair en doet onze doelgroep ernstig tekort. Het wordt tijd dat we gaan staken...gewoon staken. Een vuist maken. En de pers erbij. Nu doen. Dhr. G. Steenhuis
 • Dhr. W. Höberth (28 februari 2018 12:28)

  Ik denk dat het probleem alleen kan worden opgelost door in 2019 gezamenlijk geen contracten te tekenen. Tegelijk weet ik dat dit een niet te realiserende opdracht is doordat teveel fysiotherapeuten "bang" zijn om hierdoor de boot te missen. Maar toch respect, er is tenminste iemand die actie probeert te ondernemen. Mijn steun zal er bij gezamenlijke acties zijn.

 • Dhr. J.T.L.M. Strengers (28 februari 2018 12:23)
  Nodig de voorzitters van bestuur van de grootste zorgverzekeraars uit op het jaarlijkse congres voor fysiotherapie. Neem niet genoegen met mindere goden. Laat hen het woord doen, echter zonder te laten vervallen in holle frasen. Het geeft ons ter plekke de mogelijkheid om actie te voeren. Zorg voor veel publiciteit. Dank voor de inzet, ga door!
 • Dhr. E. Franken (28 februari 2018 09:54)

  Bedankt Henk voor je blog en inzet. Ik hoop dat de groep collega's van het Keurmerk over hun trots heen stappen en de bereidheid hebben om de gelederen te sluiten. Tot die tijd hebben wij als fysiotherapie weinig te vertellen aan de tafel van de zva's.

 • Mevr. L. Goudeket (28 februari 2018 09:36)
  Beste Henk! Je bedoelt het goed. Ik maak sinds 1975 niet anders mee helaas. De zorgverzekeraars zijn onze werkgevers!!! Wij zijn bij hen in loondienst. Laat dat nou eens tot je doordringen....Sterkte met ONS
 • Dhr. J.C.C. Dockx (28 februari 2018 09:27)
  Mooie woorden, maar hoe lang zit dit bestuur er nu weer? wat is er daadwerkelijk veranderd? hoe vaak heb ik afgelopen 10 jaar dit soort berichten al gelezen? Zolang er vanuit onze beroepsvereniging geen duidelijke actie is en het blijft bij elke keer weer mooi praten van beleid wat tot nu toe nog steeds niet tot daadwerkelijke verandering leidt, geloof ik er eerlijk gezegd niet in. Wat is er nu bereikt? dat naast het CKR ook het keurmerk ontstaan is. Dat we met plus en niet-plus beleid te maken hebben. etc. Kijkende naar de feiten is er alleen maar meer verdeling gekomen...
 • Mevr. van der Steen (28 februari 2018 07:59)
  Dank je wel Henk. Je woorden zijn transparant en duidelijk . Ik hoop van harte dat de groep fysiotherapeuten nu eens als 1 groep ageert tegen deze machtsmisbruik van de ZV's.
 • Dhr. A.J.M. van de Sandt (28 februari 2018 07:36)
  Dit "spel"is nu al zoooo lang aan de gang! In de tijd van onze voorzitter Jan Poen werd er al gezegd dat het allemaal beter zou worden als we geduld hadden......nu jaren later moeten de fysiotherapeuten nog steeds geduld hebben. Misschien wordt het weer eens tijd om alle contracten ( maar dan ook allemaal!) in brand te steken...het is immers bijna weer de tijd van de Paasvuren.
 • Dhr. A.J. Kolbe (27 februari 2018 22:53)
  Eenheid vanuit het KNGF?. Het KNGF ondersteunt een tweedeling in de Fysiotherapie; Plus en niet-Plus praktijken. Differentiatie in tarieven. Dansen naar de pijpen van de zorgverzekeraar. Jammer dat het KNGF zich daarmee inlaat.
 • Mevr. I.G. Krikke (27 februari 2018 22:14)
  Dit is werkelijk de limit, wat mij betreft geen contract meer afsluiten voor 2019, eindelijk eens een blok vormen, we worden gedwongen om te kiezen voor onszelf en Henk, ontzettend bedankt dat je je zo voor de fysiotherapie en dus voor ons inzet, geweldig!!! groet iemeke
 • Dhr. F.W. Böttger (27 februari 2018 22:11)

  Beste Henk, als we (paramedici) niet oppassen gaan we ten onder aan de verdeel en heerspolitiek van de ZV's. Als individuele fysiotherapeut voel ik mij steeds meer te kakken gezet door zeer ondernemende collega's die een ander een poot uitdraaien, hielen likken in netwerken om klanten binnen te graaien en geld verdienen over de rug van de patiënt en niet aan de rug van de patiënt. Nieuwe kansen noemen we dat die je moet grijpen, maar de hardwerkende fysio die loyaal is aan zijn vak (ben nog steeds van mening ambacht) en aan de patiënt en de verwijzer wordt uit de weg geruimd. Lang leve de verindividualisering van maatschappij en zorg. Ieder voor zich en God voor ons allen. Dat is nu precies wat er gebeurd naar de ZV toe. die lachen zich kapot trekken ons steeds verder leeg.

 • Dhr. C.W.M. Janssens (27 februari 2018 21:42)
  Zolang ziektekostenverzekeraars er nog steeds in slagen om eende beroepsgroep slim tegen elkaar uit te spelen , staan we over 12 jaar nog op die nullijn. Verdeel en heers binnen een beroepsgroep die a. te groot is en b. met elkaar concurreert en er daardoor helemaal geen baat bij heeft om zich goed te organiseren. Bob van Ravensberg heeft vast gelijk, maar de 12 jaar die hij noemt (volgens mij zijn het er meer), schets een realistisch beeld voor de volgende 12 jaar. Cas Janssens
 • Dhr. R.E.C.M. Mekel (27 februari 2018 19:57)
  Ik verwacht dat er komende jaren niets gaat veranderen het beroep zal verder uitgekleed worden enige optie blijft collectief contract weigeren als we iets willen bereiken ook al mag het kngf daar blijkbaar niet toe oproepen ?? Dan dus toch maar wel want wie is nu onze belangen vertegenwoordiger
 • Mevr. B. Goovers (27 februari 2018 19:48)
  Wat treffend en goed verwoord, hopelijk gaan er eindelijk eens dingen veranderen. Succes. Bregje Goovers
 • Mevr. M.M. van Riemsdijk-Consenheim (27 februari 2018 19:39)
  Massaal geen contracten tekenen voor 2019? Zouden we dat durven?
 • Dhr. R.J.T.D. Heijmen (27 februari 2018 19:26)
  Goed verhaal, ik hoop dat het zin heeft. Ga AUB door met jou positieve inzet voor ons.. hard werkende fysio's Dank hiervoor. Gr..Rutger
 • Dhr. W.J. Klaver (27 februari 2018 18:54)
  Helemaal met je eens Henk, Ik behoor bij de zwijgende 'meerderheid', van leden van het KNGF waar je nooit iets van hoort... Maar wil hier wel even gezegd hebben dat ik blij ben met mensen zoals jij en je mede bestuursleden. Die zich onverkort voor ons blijven inzetten. Dank! M.vr.groet, Wijnand Klaver
 • Dhr. E.D. Timmer (27 februari 2018 18:10)
  Mooi gezegd en meer dan waar. Er moet actie gaan volgen.
 • Dhr. R.F. Bos (27 februari 2018 17:34)

  Het Keurmerk Fysiotherapie is niet meer dan een verlengstuk van de zorgverzekeraars. Het nu echt tijd om eensgezind naar de zorgverzekeraars onze eisen door te drukken. We moeten echter ook naar onszelf kijken want in ons vak wordt ook nog veel "aangerotzooid". Allemaal (!) in 2019 zonder contract werken? Patiënten massaal laten overstappen naar die zorgverzekeraar die ons wel tegemoet komt? Samen optrekken met andere (para)medische disciplines? Ronald Bos

 • Mevr. A.J. Blaauboer (27 februari 2018 17:10)
  Ik zou het zeer waarderen als idd de administratieve rompslomp minder word. Dat ook de programma`s en protocollen die wij dienen in te vullen meer praktijk gericht worden. Het is dat wij goed onderling samenwerken in de praktijk dat we dat omzeilen kunnen maar je moet tegenwoordig bang zijn voor controle. Zo jammer want het moet werkbaar blijven en graag met een goed tarief.

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.