valpreventie-2.png
16 oktober 2023

Kennisevent Valpreventie & fysiotherapie: samen aan zet!

Op 29 november organiseert het KNGF de bijeenkomst Valpreventie & fysiotherapie: samen aan zet! De vraag naar valpreventie zal de komende jaren flink toenemen. Jij als fysiotherapeut hebt hierin een belangrijke rol. Van de eerste valanalyse tot aan het geven van een valpreventietraining. Door nu al voorbereid te zijn op de vraag die komen gaat, loop je voorop.

Programma 

Kies de juiste strategie! 
Door: Meike van Scherpenseel, onderzoeker HU FRIEND 
Vanuit HU FRIEND onderzoekt Meike van Scherpenseel hoe valpreventie effectief te implementeren in de wijk. Hoe bereik je thuiswonende ouderen het beste? En hoe werk je – met fysiotherapeuten en andere professionals – het beste samen? Meike gaat in op effectieve strategieën die je kunt toepassen om dit bereiken. Hoe kun je deze samenwerking bevorderen? Na deze workshop ga je met praktische tips en ideeën naar huis om hier in je wijk mee aan de slag te gaan.

Vallen over terminologie 
Door: Emilie de Boer, fysiotherapeut en ketencoördinator valpreventie 
Valrisicotest, valanalyse, valrisicobeoordeling? Waar hebben we het precies over? Wanneer zet je wat in? De valanalyse is op dit moment de enige erkende tool voor de screening van ouderen op valrisicofactoren. Emilie gaat tijdens deze workshop in op de risicofactoren en de plaats van de valanalyse in de landelijke ketenaanpak valpreventie. 
  
Fysiotherapeuten op de juiste plek 
Door: Annelies Krikke, adviseur in de zorg 
Welke plek heb jij als fysiotherapeut in de valpreventieketen? Met welke lokale partners heb je allemaal te maken? Hoe kom je met de juiste personen in contact en spreek je dezelfde taal? In deze workshop gaat Annelies samen met jou op zoek naar wat nodig is om te komen tot concrete afspraken. 

Uit de praktijk 
Door: Daphne van Middelkoop, geriatriefysiotherapeut 
Als pilot vanuit de gemeente geeft Daphne de cursus In Balans. Daphne vertelt over de stappen die ze heeft doorlopen om dit voor elkaar te krijgen. Hoe heeft ze de gemeente meegenomen? Hoe verloopt de samenwerking met partners als de buurtsportcoach of diëtist? Ook is een deelnemer van haar cursus aanwezig. Zij vertelt waarom ze heeft meegedaan en wat ze heeft geleerd? Tijdens deze sessie is er alle ruimte om vragen te stellen.  

Route in de keten 
Door: Bas Verkes en Roy Jansen, adviseurs KNGF 
Valpreventie wordt vanaf 2024 vergoed uit het basispakket. Wat zijn de precieze voorwaarden? Hoe ziet fysiotherapeutische zorg in de valpreventieketen eruit en waar liggen de kansen voor de fysiotherapeut om hier invulling aan te geven? Bas en Roy gaan in op de verschillende taken en verplichtingen in het gemeentelijk en zorgdomein. 

Spring eruit met jouw plan 
Door: 2MakeItHappen 
Hoe zorg je ervoor dat jouw projectplan passend is? Hoe spring je eruit met je aanvraag? Hoe formuleer je jouw doelstellingen scherp? Bureau 2MakeItHappen leert je in deze workshop hoe je jouw plan het beste kunt presenteren om zo de kans op succes te vergroten.

Kosten

KNGF-lid: 25 euro 
Niet-lid: 100 euro 

Locatie 

InnStyle Maarssen 

Tijd 

13.30 uur: Inloop 
14.00 uur: Programma met diverse sessies en workshops
17.30 uur: Borrel

Inschrijven 

Meld je hier aan

__________________________________________________________________________