25_5caroline-speksnijder.jpg
25 mei 2023

World Physiotherapie Congress 2023 in Dubai

Van 2-4 juni is het Wereld fysiotherapie congres (WCPT) in Dubai en daar gaan ook flink wat Nederlanders heen. Zoals Caroline Speksnijder, Associate Professor, UMC Utrecht. Wat gaan ze daar doen en wat hopen ze te bereiken?

Elke twee jaar houdt World Physiotherapy een groot internationaal wetenschappelijk congres, waar de wereldwijde fysiotherapie gemeenschap samenkomt. Dit jaar vindt het plaats van 2 tot 4 juni in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.

Het congres biedt gelegenheid om experts en collega's van over de hele wereld te ontmoeten, innovaties en ideeën uit te wisselen en de implicaties voor onderzoek, onderwijs, management, beleid en klinische praktijk te bespreken. Een paar van de Nederlandse deelnemers vertellen wat ze gaan doen. Deze en komende week delen we hun verhalen. Eerste in de serie is Caroline Speksnijder, Associate Professor, UMC Utrecht.

‘Dit is mijn zesde WCPT-congres. Ik zal deze keer twee sessies voorzitten. De eerste is een sessie (FS-17) die ik samen met Louise Brennan (Ierland), Elise Gane (Australië) en Theo Ruitenbeek heb ingediend. Tijdens deze sessie geven wij alle vier een lezing waarin we ons focussen op hoe uitkomsten uit fysiotherapeutisch wetenschappelijk onderzoek bij patiënten met kanker geïmplementeerd kan worden in de dagelijkse praktijk van de fysiotherapeut.

Mijn presentatie gaat over de fysiotherapeutische mogelijkheden tijdens radiotherapie, chemotherapie en/of immunotherapie. De andere sessie die ik voor zal zitten is de netwerksessie van de International Physiotherapy in HIV/Aids, Oncology, Paliative and Hospise Care (IPT-HOPE) een subgroep van de World Physiotherapy (WPT).

Ik hoop op dit congres met landen in contact te komen die de zorg rondom HIV/Aids, oncologie en/of palliatie nog niet georganiseerd hebben als beroepsinhoudelijke vereniging (BI) en dit wel graag willen. Als IPT-HOPE kunnen wij hen daarbij ondersteunen, zodat de fysiotherapeuten ook in deze landen erkend worden en er ook daar goede scholing komt. Daarnaast is het voor mij altijd een feest om collega’s van over heel de wereld te ontmoeten die ook van ons vak houden, maar uit een heel andere cultuur afkomstig zijn.’

Bekijk het programma van het Wereld Fysiotherapie Congres 2023