renseigneringsplicht.png
28 februari 2023

Zorg niet uitgezonderd bij renseigneringsplicht

Staatssecretaris Van Rij van Financiƫn heeft, mede namens minister Helder (LZS), in een brief aan de zorgcoalitie laten weten dat er geen uitzondering voor de zorg komt op de renseigneringsplicht.

Volgens die nieuwe belastingplicht moeten opdrachtgevers gegevens over betalingen aan derden waarover geen btw is betaald aan de Belastingdienst doorgeven.

In de brief verwijst de staatssecretaris onder andere naar het feit dat er contacten zijn tussen de zorgcoalitie en de Belastingdienst. De Belastingdienst is echter slechts uitvoerder en kan alleen ruimte bieden in hoe zij omgaan met uitstelverzoeken, zij zijn niet in de positie om wetgeving te wijzigen. Daarom hadden we ons juist op de bewindspersoon gericht. Daarnaast hebben we ook principiĆ«le bezwaren tegen het verzamelen van deze privacygevoelige persoonsgegevens in dit kader.

De bezwaren van de zorgcoalitie tegen deze verplichting hadden ook de Tweede Kamer bereikt en leidden tot schriftelijke vragen door Kamerlid Ellemeet (GroenLinks) aan minister Helder en staatssecretaris Van Rij. Ook die zijn nu beantwoord, in dezelfde lijn als de brief aan onze zorgcoalitie.

Wat betekent dit voor jou?

Ben je praktijkhouder en heb je de gevraagde gegevens nog niet aangeleverd bij de Belastingdienst? De Belastingdienst heeft aan ons gemeld dat ze individueel contact gaan zoeken met alle opdrachtgevers die uitstel hebben aangevraagd om te kijken welke gegevens er dan wel en wanneer kunnen worden aangeleverd.

Nu er geen aanpassing lijkt te komen van de renseigneringsverplichting voor de zorg, is het vanaf nu elk jaar verplicht om deze gegevens over betalingen aan derden zonder btw aan te leveren bij de Belastingdienst. Dat kan aan het einde van het Belastingjaar of gedurende het jaar per maand.

Ben je zelfstandig fysiotherapeut en reken je over uitbetalingen aan jou geen btw? Dan kun je door opdrachtgevers gevraagd worden om enkele aanvullende gegevens bij hen aan te leveren. Er zit hierbij een onlogica in de wetgeving: opdrachtgevers zijn verplicht die gegevens aan te leveren bij de Belastingdienst, maar jij als opdrachtnemer bent niet verplicht die aan de opdrachtgever te verstrekken.

Zie ook 'Indienen uitstelverzoek renseigneringsplicht bij Belastingdienst'