13 september 2022

25000 fysiotherapeuten vindbaar in nieuwe zorgzoeker

Patiënten, mantelzorgers, verwijzende huisartsen en medisch specialisten kunnen vanaf 2023 de juiste fysiotherapeut vinden in DigiH. De nieuwe digitale zorgzoeker toont direct de expertise van eerstelijns zorgverleners. Daarnaast kunnen verwijzers hun patiënt vanuit DigiH ook eenvoudig doorverwijzen naar de geëigende fysiotherapeut.

Fysiotherapeuten, diëtisten, logopedisten, podotherapeuten en andere eerstelijnszorgverleners zijn essentieel voor het leveren van zorg in de directe omgeving van de patiënt. Deze zorg voorkomt (dure) tweedelijnszorg en besteedt ook aandacht aan preventie en leefstijl, waardoor het welzijn van patiënten toeneemt. Door deze zorgverleners met hun ervaring en specialismen zichtbaar te maken in DigiH, wordt de bereikbaarheid en inzetbaarheid ervan vergroot en kunnen patiënten en verwijzers tijdig de juiste zorgverlener vinden voor een specifieke behandeling of klacht.

De nieuwe zorgzoeker en zorgverwijzer wordt op dit moment al in toenemende mate ingezet door poli’s vaatchirurgie, fractuurpoli’s (netwerk vallen & breken), poli’s longgeneeskunde en steeds meer huisartspraktijken. Begin 2023 wordt DigiH gekoppeld met het grootste EPD voor ziekenhuizen (Hix van Chipsoft), waarvoor ziekenhuizen inmiddels belangstelling hebben getoond.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie heeft een belang genomen in DigiH. Daarmee kan het KNGF als mede-eigenaar toezien op de ontwikkeling van DigiH in het belang van fysiotherapeuten.

“Onze samenwerking met DigiH is een belangrijke stap voor zowel het nog beter zichtbaar maken van de expertise van fysiotherapeuten als voor het leveren van zorg dichtbij de patiënt. DigiH wordt dan ook gekoppeld met de fysiotherapeuten die geregistreerd zijn in het Kwaliteitshuis Fysiotherapie. Zo weten patiënten en verwijzers altijd dat zij te maken hebben met fysiotherapeuten die aan alle kwaliteitseisen voldoen”, aldus KNGF-voorzitter Guido van Woerkom.