27 oktober 2022

Tariefsverhoging fysiotherapie: ‘we zijn er nog niet!’

Enkele weken geleden maakte Zorg en Zekerheid (Z&Z) als eerste een magere tariefsverhoging voor 2023 bekend. Dit veroorzaakte commotie in de beroepsgroep. Het KNGF heeft daarop gereageerd met een protestbrief aan Z&Z.

Deze brief ging gepaard met kritiek van talloze fysiotherapeuten op social media, en klonk ook door in de georganiseerde publiciteit door leden en het KNGF in kranten en op TV.

Inmiddels is bekend dat Z&Z de aanvankelijke tariefsverhoging vandaag heeft verhoogd van 3,4% naar 5,1%. Gisteren publiceerde CZ een tariefsverhoging van 6,5% voor een basiscontract.

De tariefsverhogingen van andere verzekeraars schommelen tussen de 4,5% en 5,5%. ENO en Menzis hebben hun tarieven nog niet gepubliceerd.

KNGF doet oproep aan de minister en Zorgverzekeraars Nederland

Onze voorzitter Guido van Woerkom vertelt: ‘Ik wil duidelijk stellen dat we er met deze beweging nog niet zijn. De inflatiecijfers rechtvaardigen een grotere verhoging op weg naar een kostendekkend tarief. Ik ben wel blij te constateren dat zorgverzekeraars door de protesten van ons en onze leden kennelijk nog eens goed hebben nagedacht over hun tarieven. Maar, genoeg is het nog niet. Daarom sturen wij morgen een brief aan de minister, waarin we hem vragen om onze beroepsgroep te helpen. Ook Zorgverzekeraars Nederland roepen we op om met ons te overleggen over structurele oplossingen voor de benarde positie van fysiotherapeuten. Daarbij zoeken we overigens ook actief de samenwerking op met andere partijen in de zorg, zodat ons standpunt kracht wordt bijgezet. We gaan door voor een kostendekkend tarief en een redelijke inflatiecorrectie.'