
Subsidie KNGF/WCF en Hersenstichting: bekkenfysiotherapie en power training
Op maandag 31 oktober 2022 ontvingen onderzoekers van Amsterdam UMC / Reade en het Leidsche LUMC goed nieuws. Hun subsidieaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek, bij het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) en de Hersenstichting, zijn gehonoreerd.
Dr. Heidi Moossdorff en drs. Dorien Bennink in Leiden, en dr. Liesbeth van Vulpen in Amsterdam kregen per aanvraag een subsidie toegekend van bijna 250 duizend euro. De twee onderzoeken die de subsidie ontvangen zijn:
- Dr. Moossdorff en drs. Bennink: “Lower Urinary Tract Symptoms in Parkinson's disease, effectiveness of electrical stimulation, a randomized controlled trial”
- Dr. van Vulpen: “Power2Walk: Effect of functional power training on walking ability and participation in children with cerebral palsy; a randomized control trial”
Wat is het effect van bekkenfysiotherapie met elektrostimulatie op blaasklachten bij mensen met de ziekte van Parkinson?
- Hoofdaanvrager: dr. Heidi F.A. Moossdorff en drs. Dorien Bennink
- Instituut: Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC)
- Overige projectleden: Prof.dr. Rob A. de Bie, dr. Henk .W. Elzevier, prof. dr. Johannes J. Van Hilten, prof. dr. Gommert van Koeveringe, dr. Anne A. van der Plas, prof. dr. Rob C.M. Pelger, mw G.E.L Hendriks, D.A. van Reijn en M.Rombouts MSc
- Looptijd: 36 maanden
Afbeelding: dr. Heidi F.A. Moossdorff (links) en drs. Dorien Bennink (rechts)
In Nederland leven 63.500 mensen met de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme. Zij ervaren naast verschillende bewegingsklachten ook darm- en blaasproblemen. Zo'n 75 procent van de mensen met de ziekte van Parkinson heeft blaasklachten.
Meer dan de helft van de mensen met de ziekte van Parkinson moet in de nacht meer dan 2 keer plassen. Hierdoor wordt de nachtrust verstoord en neemt het risico op vallen toe. Vaak moeten plassen, vermoeidheid en het hebben van urineverlies belemmeren het buiten bewegen, sporten en deelname aan sociale activiteiten. Hierdoor vermindert de kwaliteit van leven.
Behandeling blaasklachten met bekkenfysiotherapie
Mensen met blaasklachten kunnen worden behandeld met, onder meer, bekkenfysiotherapie. Bekkenfysiotherapie kan bestaan uit blaastraining, gedragsadviezen, bekkenbodemspieroefeningen en bekkenbodemstimulatie(elektrostimulatie). De voordelen van bekkenfysiotherapie ten opzichte van bijvoorbeeld medicijnen, is dat het nagenoeg geen bijwerkingen geeft en dat de behandeling kort duurt.
Onderzoek bekkenfysiotherapie met elektrostimulatie
Het effect van bekkenfysiotherapie met elektrostimulatie, bij mensen met de ziekte van Parkinson, is nog nooit op grote schaal onderzocht. Twee kleine onderzoeken in Engeland laten zien dat adviezen en bekkenbodemspieroefeningen een gunstig effect hebben. Dit is veelbelovend, maar geen overtuigend bewijs. Daarom gaat deze projectgroep hier met de toegekende subsidie mee aan de slag.
Power2Walk: Effect van power training op het lopen en op de participatie van kinderen met cerebrale parese
- Hoofdaanvrager: dr. Liesbeth van Vulpen
- Instituut: Amsterdam UMC en Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie, Amsterdam
- Overige projectleden: prof. dr. Annemieke Buizer, dr. Eugene Rameckers, dr. Marjolein van der Krogt, prof. dr. Jeroen Vermeulen, dr. Yvonne J.M. Janssen-Potten
- Looptijd: 48 maanden
Afbeelding: dr. Liesbeth van Vulpen en drs. Harm Ormel (KNGF)
Cerebrale Parese (CP) is de meest voorkomende oorzaak van een bewegingsbeperking bij kinderen. Ongeveer 25.000 mensen in Nederland hebben een fysieke beperking ten gevolge van CP. Cerebrale parese is een levenslange aandoening, die ontstaat als gevolg van een afwijking of beschadiging van de hersenen voor, tijdens of vroeg na de geboorte. CP bemoeilijkt vaak het lopen, door een combinatie van verminderde spierkracht en spasticiteit (stijve spieren). Kinderen met CP hebben door loopproblemen vaak uitdagingen om mee te doen op school, aan sport en aan hobby’s.
Looptraining op maat voor kinderen met CP
Met fysiotherapie kunnen kinderen met CP het lopen verbeteren, waardoor zij beter kunnen participeren. Hiervoor is looptraining op maat nodig, gericht op specifieke beperkingen en individuele behandeldoelen.
Onderzoek MegaPower-aanpak
Recent heeft de onderzoeksgroep in een kleine studie laten zien dat functionele krachttraining volgens de zogenaamde MegaPower-aanpak - 12 weken intensief trainen - gemiddeld tot een grote verbetering leidt van de loopvaardigheid en rensnelheid bij kinderen met CP. Nu gaan zij dit in een grotere studie onderzoeken. Deze studie zal ons leren of en in welke mate MegaPower-training een toegevoegde waarde heeft in de fysiotherapeutische behandeling van loopproblemen bij kinderen met CP, en voor welke kinderen dit type behandeling het meeste bijdraagt aan het bewegen en het meedoen in het dagelijks leven.
Over de subsidie
Om mensen met bewegingsstoornissen als gevolg van een hersenaandoening de optimale zorg te kunnen bieden, is een goede wetenschappelijke onderbouwing van het handelen door fysiotherapeuten essentieel. Het doel van de gezamenlijke subsidie van KNGF/WCF en de Hersenstichting is om de ziektelast bij mensen met een hersenaandoening te verminderen.