tribune.jpg
22 november 2022

Vanaf de publieke tribune - Kamerleden stellen vragen over fysiotherapie

De afgelopen tijd stelden de Kamerleden Hijink (SP), Pouw-Verweij (JA21) en Van den Berg (CDA) schriftelijke vragen aan minister Kuipers, naar aanleiding van mediaberichten over fysiotherapie. We zetten ze voor je op een rijtje.

  • Op 31 oktober 2022 stelde Nicki Pouw-Verweij Kamervragen over medisch noodzakelijke fysiotherapeutische zorg, die niet in het basispakket zit. Pouw-Verweij vraagt minister Kuipers onder meer of hij ook vindt, dat het tijdig verlenen van fysiotherapeutische zorg kosten ten gevolge van zorgmijding kan besparen. Bijvoorbeeld bij ouderen met uitsluitend een basisverzekering: zij moeten de fysiotherapie zelf betalen en zien er daarom van af, terwijl de fysiotherapie onmisbaar is voor hun medisch welbevinden.
  • Op 3 november 2022 stelde Maarten Hijink Kamervragen over het AD-artikel ‘Fysio’s stoppen ermee: ‘Salarisverhoging niet mogelijk zonder bedrijf in gevaar te brengen’. Hij wil een reactie van minister Kuipers op dit krantenbericht. Hij vraagt of de minister ook vindt dat zorgverzekeraars fysiotherapeuten het werk onmogelijk maken, als de tarieven die zij bieden meer dan 28 procent lager zijn dan de kostprijs. Verder stelt hij vragen over de machtsverhouding tussen kleine zorgaanbieders, zoals fysiotherapeuten, en zorgverzekeraars. Hij vraagt minister Kuipers of hij bereid is met de zorgverzekeraars in gesprek te gaan over de veel te lage tarieven, om te voorkomen dat nog meer fysiotherapeuten het vak verlaten. Het AD-artikel is alleen beschikbaar voor abonnees.
  • Vervolgens stelde Hijink op 15 november weer Kamervragen. Nu over het bericht dat patiënten alleen in aanmerking komen voor bepaalde vormen van revalidatiezorg uit de basisverzekering, als ze eerst uit eigen zak (of via een aanvullende verzekering) voor fysiotherapie hebben betaald. Hijink wil van de minister weten wat hij gaat doen om alle patiënten toegang te geven tot de revalidatiezorg die zij nodig hebben, ook als zij de fysiotherapie niet eerst uit eigen zak kunnen betalen.
  • Op vrijdag 18 november stelde Kamerlid Van den Berg (CDA) schriftelijke vragen, naar aanleiding van het Volkskrantartikel ‘Fysiotherapeut gooit handdoek in de ring: ‘Wij zijn de stille armen’ (d.d. 17 november). Van den Berg vraagt aan de minister of het klopt dat in het eerste half jaar van 2022, 275 fysiotherapiepraktijken hun deuren sloten. Ook vraagt Van den Berg of de minister weet, of het aantal chronische patiënten dat fysiotherapie nodig heeft de komende jaren gaat stijgen of dalen. Ook wil ze van de minister weten wat hij vindt van de stellingname van KNGF-voorzitter Guido van Woerkom dat fysiotherapie opnieuw in het basispakket moet worden opgenomen, om uit deze impasse te komen, en wat de stand van zaken is rondom de onderzoeken door het Zorginstituut naar de toekomst van de fysiotherapie. Minister Kuipers heeft in principe drie weken om de vragen te beantwoorden. Het Volkskrantartikel is alleen beschikbaar voor abonnees.
Wil je contact met KNGF Public Affairs?

Gerben Horst
Adviseur Public Affairs
[email protected]