poppetjes-samenwerken---formaat-website.jpg
05 juli 2022

Fysiotherapeuten herkennen klachten van huisartsen en ondersteunen de acties

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) herkent zich in de protesten van huisartsen die vrijdag op het Malieveld demonstreerden. Ook in de fysiotherapie is zichtbaar dat velen -gedesillusioneerd- het vak voortijdig verlaten.

Fysiotherapeuten merken evenals huisartsen al langer dat zij steeds minder tijd krijgen voor hun patiënten en dat zij veel onbetaalde uren kwijt zijn aan vaak overbodige of onzinnige administratie die onder andere het gevolg is van de verschillende contractuele eisen van zorgverzekeraars. Daar komt in de fysiotherapie nog bij dat de beloning al jaren niet in verhouding is met de belasting.

Het gevolg is dat een fysiotherapeut gemiddeld na 11 jaar het vak verlaat en dat veel net afgestudeerde fysiotherapeuten al na drie jaar een carrièreswitch maken.

Het KNGF heeft deze zorgelijke ontwikkeling al meermalen kenbaar gemaakt bij de overheid en zorgverzekeraars en aangedrongen op een oplossing. Een van die oplossingen is de fysiotherapie de plek in het zorgstelsel te geven die het verdient, namelijk in de basisverzekering.

In de huidige situatie namelijk, moeten patiënten in veel gevallen hun fysiotherapie zelf bekostigen, al dan niet via een steeds duurdere aanvullende verzekering. Het gevolg hiervan is dat patiënten fysiotherapie vermijden en kiezen voor een veel duurdere behandeling in het ziekenhuis omdat ze die wel volledig vergoed wordt uit de basisverzekering. Dit, terwijl inmiddels is aangetoond dat fysiotherapie in veel gevallen een behandeling in het ziekenhuis kan voorkomen. Doordat fysiotherapie niet volledig in de basisverzekering zit, wordt de fysiotherapie onvoldoende benut en stijgen  de kosten van de gezondheidszorg sneller.

Fysiotherapeuten kunnen ook bijdragen aan de vermindering van de werkdruk van huisartsen.  Zo’n 30% van de consulten bij huisartsen betreffen problemen met bewegen. Door deze gevallen direct naar een fysiotherapeut te sturen -die immers gespecialiseerd is in beweegklachten- krijgen huisartsen meer tijd om andere klachten te behandelen. Echter, ook voor deze eenvoudige maatregel is nodig dat patiënten hun fysiotherapeutische zorg vanuit de basisverzekering vergoed krijgen.

Overigens leidt deze maatregel niet tot een toename van het aantal patiënten bij fysiotherapeuten, aangezien het overgrote deel van de patiënten met beweegklachten die eerst door een huisarts worden gezien, uiteindelijk ook nu al bij de fysiotherapeut belandt.